© Kokovlis/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Indie: Novináři cílem špionážního softwaru

  Článek

  Indie publikován 7.1.2024

Amnesty International ve spolupráci s deníkem The Washington Post odhalila nové šokující podrobnosti o používání vysoce invazivního špionážního softwaru Pegasus od společnosti NSO Group. Cílem útoků byli významní indičtí novináři.

Nejnovější zjištění ukazují, že novináři v Indii stále častěji čelí hrozbě nezákonného sledování jen proto, že dělají svou práci. Mnoho z nich se navíc stalo obětí různých represí, bylo uvězněno na základě drakonických zákonů nebo se čelilo obtěžování a zastrašování.

Forenzní vyšetřování Bezpečnostní laboratoře Amnesty International potvrdilo, že Siddharth Varadarajan, zakládající redaktor periodika The Wire, a Anand Mangnale, redaktor jihoasijské redakce projektu The Organised Crime and Corruption Report Project (OCCRP), byli mezi novináři, kteří se v poslední době stali terčem špionážního softwaru Pegasus, který pronikl do jejich telefonů iPhone. 

Jedná se o vysoce invazivní spyware, vyvinutý izraelskou sledovací společností NSO Group. Odhalení jeho nasazení proti indickým novinářům navíc přichází uprostřed bezprecedentního zásahu tamních úřadů proti svobodě pokojného projevu a shromažďování, který má krom novinářů fatální dopad i na občanské organizace či aktivisty.

„Navzdory opakovaným odhalením stále nebyla vyvozena jakákoliv odpovědnost za používání špionážního softwaru Pegasus v Indii, což jen prohlubuje pocit beztrestnosti v souvislosti s tamním porušováním lidských práv.“


- Donncha Ó Cearbhaill, vedoucí Bezpečnostní laboratoře Amnesty International.


Instalace bez kliknutí


Bezpečnostní laboratoř Amnesty International poprvé zaznamenala náznaky obnovení používání spywaru Pegasus vůči jednotlivcům v Indii během pravidelného technického monitorování v červnu 2023, tedy několik měsíců poté, co tamní média informovala o tom, že indická vláda usiluje o pořízení nového komerčního spywarového systému.

V říjnu 2023 vydala společnost Apple nové celosvětové oznámení o hrozbách pro uživatele iPhonů, kteří se mohli stát terčem „státem sponzorovaných útočníků“. Tato oznámení údajně obdrželo více než 20 novinářů a opozičních politiků v Indii.

Bezpečnostní laboratoř Amnesty International proto provedla forenzní analýzu telefonů osob z celého světa, které tyto oznámení obdržely, včetně zmíněného Siddhartha Varadarajana a Ananda Mangnaleho. Na zařízeních obou indických novinářů našla stopy po činnosti spywaru Pegasus.

Bezpečnostní laboratoř dále získala ze zařízení Ananda Mangnaleho důkazy o tzv. „zero-click exploit” – metodě, která umožňuje instalaci spywaru do zařízení, aniž by byla nutná jakákoli akce uživatele, například kliknutí na odkaz. Do Mangnaleho telefonu se spyware touto cestou dostal 23. srpna 2023 prostřednictvím iMessage. V telefonu byl nainstalován systém iOS 16.6, což byla v té době nejnovější dostupná verze.

Bezpečnostní laboratoř Amnesty také identifikovala e-mailovou adresu ovládanou útočníkem, která byla použita v rámci útoku Pegasus na Mangnaleho zařízení. Zjištěné vzorky odpovídají zero-click explotu BLASTPASS skupiny NSO, který byl odhalen v září 2021 a který společnost Apple ošetřila v systému iOS 16.6.1 (CVE-2023-41064).

K pokusu o napadení telefonu Ananda Mangnaleho došlo v době, kdy pracoval na článku o údajné manipulaci s akciemi velkého nadnárodního konglomerátu v Indii.

Podrobnější technická analýza zneužití a doprovodné forenzní důkazy jsou k dispozici zde.

Historie zneužívání spywaru

Amnesty International již dříve zdokumentovala, jak byla elektronická zařízení Siddhartha Varadarajana v roce 2018 napadena a infikována spywarem Pegasus. Tato elektronika byla později forenzně analyzována technickou komisí zřízenou indickým Nejvyšším soudem v roce 2021 v návaznosti na odhalení projektu Pegasus.

V roce 2022 komise ukončila vyšetřování, ale Nejvyšší soud závěry její zprávy nezveřejnil. Soud však konstatoval, že indické úřady s technickou komisí „nespolupracovaly“.

Siddharth Varadarajan byl 16. října 2023 napaden spywarem Pegasus znovu. V jeho telefonu byla identifikována stejná e-mailová adresa útočníka, která byla použita při útoku tohoto spywaru i na Ananda Mangnaleho. To potvrzuje, že oba novináři byli cílem stejného útočníka.

Nic naštěstí nenasvědčuje tomu, že by útok spywaru byl alespoň v jednom z případů úspěšný.

„Zaměřit se na novináře pouze kvůli tomu, že vykonávají svou práci, znamená nezákonný útok na jejich soukromí a porušuje jejich právo na svobodu projevu. Všechny státy, včetně Indie, mají povinnost chránit lidská práva tím, že budou své občany chránit před nezákonným sledováním,“ komentoval zjištění o spywaru Donncha Ó Cearbhaill

Reportéři deníku The Washington Post se obrátili na společnost NSO Group s žádostí o reakci na tato nejnovější zjištění. 

Ta v reakci uvedla následující: „Společnost NSO se sice nemůže vyjadřovat ke konkrétním zákazníkům, ale znovu zdůrazňujeme, že všichni jsou prověřenými bezpečnostními a zpravodajskými agenturami, které si naše technologie licencují výhradně za účelem boje proti terorismu a závažné trestné činnosti. Zásady a smlouvy společnosti obsahují mechanismy, které zamezují cílení na novináře, právníky a obhájce lidských práv nebo politické disidenty, kteří nejsou zapojeni do teroru nebo závažných trestných činů. Společnost nemá žádný přehled o cílech ani o shromážděných zpravodajských informacích.“

Skupina NSO tvrdí, že své výrobky prodává pouze vládním zpravodajským službám a orgánům činným v trestním řízení. Indické úřady do dnešního dne neposkytly žádnou jasnou a transparentní informaci o tom, zda si špionážní software Pegasus pořídily nebo jej používaly.

„Amnesty International vyzývá všechny země, včetně Indie, aby zakázaly používání a vývoz vysoce invazivního spywaru, jehož funkčnost nelze nezávisle kontrolovat ani omezit.“ 


- Donncha Ó Cearbhaill.


Amnesty rovněž vyzývá k okamžitému zveřejnění závěrů zprávy technické komise Nejvyššího soudu Indie o používání programu Pegasus v zemi. Indická vláda by také měla provést okamžité, nezávislé, transparentní a nestranné vyšetřování všech případů cíleného sledování, včetně těchto nejnovějších odhalení.

V zájmu zajištění transparentnosti by indické úřady měly rovněž zveřejnit informace o všech předchozích, současných nebo budoucích smlouvách se soukromými sledovacími společnostmi, včetně smlouvy se společností NSO Group.

V říjnu 2022 OCCRP na základě analýzy komerčních obchodních databází informovala, že hlavní indická domácí zpravodajská agentura dostala v dubnu 2017 od společnosti NSO Group zásilku hardwaru odpovídající popisu zařízení používaného k provozování systému Pegasus. K prvním útokům na systém Pegasus, které Amnesty International v Indii identifikovala, došlo počátkem července 2017.

V roce 2020 Amnesty International odhalila, jak byli obránci lidských práv v Indii terčem koordinované operace využívající komerční špionážní software.

V roce 2021 pak organizace zjistila, že v Indii bylo pomocí spywaru Pegasus od společnosti NSO Group napadeno mnoho aktivistů či novinářů.

Aktuální petice

  Indie

Nucené ukončení činnosti Amnesty Indie ohrožuje lidská práva. Nenechme to tak!

Amnesty International Indie byla v září 2020 nucena pozastavit svou činnost poté, co úřady zmrazily její bankovní účty.

 

Aktuální počet podpisů: 525 Náš cíl: 2000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...