©REMKO DE WAAL/ANP/AFP via Getty Images

Mezinárodní soudní dvůr: Izrael musí zabránit genocidě Palestinců v Gaze

Článek

Izrael publikován 26.1.2024

Předběžná opatření soudu jsou podle Amnesty důležitým krokem k ochraně Palestinců v okupovaném Pásmu Gazy.

Rozhodnutí vydané Mezinárodním soudním dvorem nařídilo šest předběžných opatření, včetně toho, aby se Izrael zdržel jednání podle Úmluvy o genocidě, zabránil přímému a veřejnému podněcování ke genocidě a potrestal je a přijal okamžitá a účinná opatření k zajištění poskytování humanitární pomoci civilistům v Gaze. Soud taky nařídil Izraeli, aby uchoval důkazy o genocidě a do jednoho měsíce předložil soudu zprávu o všech opatřeních přijatých v souladu s jeho příkazem.

„Dnešní rozhodnutí je autoritativní připomínkou zásadní role mezinárodního práva při prevenci genocidy a ochraně všech obětí krutých zločinů. Je jasným signálem, že svět nebude mlčky přihlížet bezohledné vojenské kampani Izraele, která decimuje obyvatelstvo Pásma Gazy a působí smrt, hrůzu a utrpení Palestinců v bezprecedentním rozsahu," uvedla Agnès Callamard, generální tajemnice Amnesty International.

„Rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora však samo o sobě nemůže ukončit zvěrstva a devastaci, kterých jsou obyvatelé Gazy svědky.  Alarmující známky genocidy v Gaze a hrubé ignorování mezinárodního práva ze strany Izraele zdůrazňují naléhavou potřebu účinného a jednotného tlaku na Izrael, aby zastavil svůj útok proti Palestincům. Okamžité zastavení útoků všemi stranami zůstává zásadní a – ačkoli to soud nenařídil – je nejúčinnější podmínkou k provedení prozatímních opatření a ukončení bezprecedentního utrpení civilistů.

V sázce nemůže být víc – předběžná opatření MSD naznačují, že podle názoru soudu je přežití Palestinců v Gaze ohroženo. Izraelská vláda musí rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora začít okamžitě naplňovat. Všechny státy – včetně těch, které kritizovaly předložení případu genocidy ze strany Jihoafrické republiky nebo se proti němu postavily – mají jasnou povinnost zajistit, aby byla tato opatření provedena. Světoví představitelé z USA, Spojeného království, Německa a dalších států EU musí dát najevo, že respektují právně závazné rozhodnutí soudu, a udělat vše, co je v jejich silách, aby dodržely svou povinnost zabránit genocidě. Pokud tak neučiní, bude to vážná rána pro důvěryhodnost a důvěru v mezinárodní právní řád," dodala Callamard.

Státy musí taky podniknout jasné kroky k zabránění pokračujícím mezinárodním zločinům, včetně uvalení komplexního zbrojního embarga na Izrael a palestinské ozbrojené skupiny.

Amnesty International varovala, že v Gaze hrozí genocida kvůli šokujícímu počtu mrtvých Palestinců, rozsáhlému ničení způsobenému izraelským bombardováním a záměrnému odpírání humanitární pomoci v rámci pokračující nezákonné blokády. Mezi další varovné signály patří nárůst rasistické a dehumanizující rétoriky některých izraelských vládních představitelů, včetně izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a izraelská historie utlačování a diskriminace Palestinců v rámci systému apartheidu.

Tváří v tvář vážnému riziku genocidy jsou všechny státy podle mezinárodního práva povinny jednat tak, aby páchání genocidy zabránily.

Více než 26 000 Palestinců, převážně civilistů, bylo zabito při izraelském bombardování Gazy, přičemž se předpokládá, že přibližně 10 000 Palestinců se stále pohřešuje pod troskami. Nejméně 1,8 milionu Palestinců bylo vnitřně vysídleno a je zbaveno přístupu k odpovídajícím potravinám, vodě, přístřeší, hygieně a lékařské pomoci.

Amnesty International vyzývá Izrael, Hamás a další palestinské ozbrojené skupiny, aby okamžitě zastavily všechny vojenské operace v Gaze. Izrael musí zrušit nezákonné a nehumánní obléhání a umožnit nerušený a bezpodmínečný přísun potřebné humanitární pomoci Palestincům. Vyzýváme Hamás a další palestinské ozbrojené skupiny, aby propustily všechna zbývající civilní rukojmí.

Aktuální petice

Izrael

Palestinští novináři uvězněni pouze kvůli své práci. Podpořte je podpisem petice

Dva palestinští novináři byli zadrženi v říjnu 2023 izraelskými silami poté, co informovali o útoku vedeném Hamásem. Izraelské úřady odmítají sdělit místo jejich pobytu. Novinářům není umožněn kontakt s rodinou ani právníky a jejich nejbližší netuší, zda jsou vůbec naživu. Žádný novinář by neměl být uvězněn kvůli výkonu své novinářské práce. Požadujte s námi jejich okamžité propuštění.

Aktuální počet podpisů: 175 Náš cíl: 3000

Podepíšu