© Amnesty International

Dobrá zpráva: filipínská senátorka po šesti letech ve vazbě konečně na svobodě

Článek

Filipínský soud propustil na kauci Leilu de Limu, jednu z nejhlasitějších kritiček krvavé ,,války proti drogám” bývalého prezidenta Rodriga Duterteho. Bývalá senátorka a aktivistka za lidská práva strávila šest letech v policejní vazbě na základě vykonstruovaného obvinění z obchodování s drogami.

Leila de Lima byla zatčena v roce 2017 poté, co se snažila vyšetřovat případy porušování lidských práv spáchané v souvislosti s takzvanou „válkou proti drogám“ za bývalé Duterteho vlády. V roce 2016 se de Lima stala senátorkou. Prezident Duterte v rámci své protidrogové kampaně otevřeně vedl zátah proti podezřelým drogovým dealerům a drobným obchodníkům s drogami. Podle policejních údajů bylo mezi lety 2016-2022 zabito více než 6000 lidí. De Lima byla kvůli své otevřené kritice této násilné protidrogové kampaně obviněna z toho, že její senátorská kandidatura byla financována z úplatků drogových gangů a v únoru roku 2017 byla zatčena na základě falešného obvinění z drogové trestné činnosti.

De Lima již byla zproštěna dvou ze tří obvinění vznesených proti ní. Amnesty Internatinal vyzývá filipínské úřady ke stažení všech obvinění a zajištění její bezpečnosti a ochrany v době, kdy bude dočasně na svobodě. Amnesty zároveň nadále upozorňuje na její případ prostřednictvím mezinárodních mechanismů, například v Radě OSN pro lidská práva a v rámci filipínského univerzálního periodického přezkumu.

Aktuální petice

Filipíny

Přežila tajfun, teď bojuje za klima

„Jsem Marinel. Když mi bylo 16, zažila jsem, jak tajfun Yolanda zničil celou mou vesnici a zabil tisíce lidí. Tohle se nesmí opakovat, a proto se snažím přesvědčit světové lídry, aby konečně začali smysluplně řešit dopady klimatických změn.“

Aktuální počet podpisů: 2648

Podepíšu