©Spencer Platt/Getty Images

Saúdská Arábie stanula v čele komise pro ženská práva. Sama je rozsáhle porušuje

  Článek

publikován 25.3.2024

Úkolem Komise OSN pro postavení žen je prosazování ženských práv a rovnosti pohlaví. Je proto nezbytné, aby i předsedající země tato práva dodržovala a rovnost žen pro ni byla samozřejmostí. V případě Saúdské Arábie je ale situace opačná – tamní ženy čelí rozsáhlé diskriminaci.

Zásadní roli v diskriminaci žen hraje saúdský zákon o osobním statusu z roku 2022, který je tamními úřady oslavován jako krok k pokroku a rovnosti. Ve skutečnosti ale zakotvuje diskriminaci na základě pohlaví ve všech aspektech rodinného života, od manželství přes rozvody, péči o děti až po dědictví, a nechrání ženy před genderově podmíněným násilím.

„Saúdská Arábie nemůže prokázat svůj závazek k právům žen pouze tím, že si zajistí vedoucí úlohu v Komisi. Naopak musí ukázat konkrétní posun na domácí půdě, mimo jiné zrušením systému mužského poručnictví a zneplatněním zákonů, které diskriminují ženy. Saúdskoarabské úřady musí také ukončit potlačování svobody projevu a okamžitě propustit všechny osoby, které byly nespravedlivě zadrženy za vyjádření svých názorů, včetně vyjádření podpory právům žen.“


- Sherine Tadros, zástupkyně Amnesty International pro advokacii 

Desítky let vězení pro obránkyně ženských práv

Zpráva Amnesty International zveřejněná tento týden navíc upozornila na uniklý návrh prvního saúdskoarabského psaného trestního zákoníku, který by diskriminaci žen v Saúdské Arábii ještě více prohloubil. 

Návrh trestního zákoníku, který Amnesty analyzovala ve své zprávě Manifest of Repression, poskytuje imunitu před trestním stíháním pachatelům takzvaných „zločinů ze cti“. Jedná se v zásadě o akt násilí spáchaný většinou mužským členem rodiny na ženě, která podle něj čest rodiny pošpinila. Nový saúdský zákoník proto nekriminalizuje manželské znásilnění, naopak ale zavádí tresty za konsensuální sexuální vztahy mezi dospělými muži nebo sex mimo manželství.

Obhájkyně lidských práv v Saúdské Arábii čelí pronásledování a na aktivistky za práva žen byly opakovaně uvaleny zákazy vycestování či jiné represe. Saúdskoarabské uživatelky Twitteru, které na této sociální síti podporovaly práva žen, byly odsouzeny k jedněm z nejdelších trestů odnětí svobody, jaké kdy Amnesty International zdokumentovala – některé z nich byly odsouzeny k více než 25 rokům ve vězení. A to za pouhé vyjádření svého názoru. Aktivistka Manahel al-Otaibiová stojí v současné době před nechvalně proslulým saúdskoarabským protiteroristickým soudem jen za to, že na Twitteru podpořila práva žen a na Snapchat umístila svou fotografii, na níž na sobě nemá tradiční šat s názvem „abája“.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2260 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...