© Anadolu via Getty Images

Izrael/OPT: Izraelská vojenská operace ohrožuje civilisty ve východním Rafáhu. Dopady mohou být katastrofální

  Článek

  Izrael publikován 7.5.2024

Izraelská armáda přikázala evakuaci více než 100 tisíc obyvatel čtvrti ve východním Rafáhu. Většina z nich se již stala obětí vnitřního vysídlení a hrozí prohloubení rozsáhlé humanitární krize. Vojenské operace v oblasti přesto probíhají dál.

Nejnovější příkaz izraelské armády k „evakuaci“ byl vydán pouhých 24 hodin před zahájením pozemní invaze do východního Rafáhu. Navíc mu předcházelo zesílené bombardování na jihu oblasti, stejně jako několik měsíců trvající vyhrožování, že Izrael v Rafáhu zahájí rozsáhlou pozemní operaci, která ještě více prohloubí utrpení Palestinců v Gaze.

„Všechny státy musí tlačit na Izrael, aby okamžitě zastavil své pozemní operace v Rafáhu a zajistil neomezený přístup pro humanitární pomoc v souladu se svými závazky zabránit genocidě, jak 28. března 2024 znovu zdůraznil Mezinárodní soudní dvůr.“

- Erika Guevara-Rosas, vrchní ředitelka Amnesty International pro výzkum, advokacii, politiku a kampaně


Dopady vojenské operace budou pro civilisty katastrofální. Izraelské tanky již zahájily pozemní invazi na palestinskou stranu hraničního přechodu Rafáh, čímž zablokovaly klíčovou záchrannou linii pro humanitární pomoc obyvatelstvu, které aktuálně čelí hladomoru a hrozbě genocidy.

„Izraelská armáda musí rovněž zrušit svůj příkaz civilistům, aby ‚se evakuovali‘ z východní části Rafáhu, pokud nemůže zaručit bezpečnost obyvatelstva. To je však velmi nepravděpodobné kvůli intenzivním vojenským útokům, které Izrael již sedm měsíců neúnavně provádí v celém Pásmu Gazy,“ dodala Guevara-Rosas.

Izraelská armáda představila několik „bezpečných oblastí“, které navrhuje k přemístění civilistů. Tato místa však postrádají nejzákladnější standardy pro bezpečný a důstojný život. Některé z oblastí v Chán Júnisu, kam mají obyvatelé odejít, již byly v důsledku izraelského bombardování masivně poničeny a jsou dnes neobyvatelnými. Většina civilistů, kterým bylo opakovaně nařízeno „vystěhovat se”, byla od října 2023 již několikrát vysídlena.

„Palestinští civilisté v Gaze jsou lidské bytosti, nikoli pěšáci, které je možné přesouvat po šachovnici podle rozmaru izraelských úřadů. Představa, že vysídlení civilisté jsou kdekoli v Gaze v bezpečí, se opakovaně ukázala jako mylná, protože izraelská armáda zaútočila na oblasti, které předtím označila za bezpečné,“ shrnula Guevara-Rosas.

Izrael je odpovědný za zajištění bezpečnosti Palestinců na okupovaném území Pásma Gazy. Podle mezinárodního humanitárního práva musí být umožněno poskytování služeb a zásobování nezbytných pro jejich přežití. Nejenže tak Izrael soustavně nečiní, dokonce od roku 2007 brání poskytování nutné pomoci civilnímu obyvatelstvu Gazy ze strany humanitárních agentur OSN a mezinárodních humanitárních organizací.

Dne 13. října vydala izraelská armáda první příkaz k hromadné „evakuaci“ civilistů v Gaze, když nařídila 1,1 milionu lidem severně od Vádí Gaza, aby se do 24 hodin přemístili na jih území. Od té doby bylo alespoň jednou vysídleno téměř 90 % obyvatel Gazy. Nová vlna masového vysídlení v Rafáhu, probíhající za neustálého bombardování, jen zhorší dosavadní humanitární katastrofu. Nejnovější příkaz k evakuaci obyvatel východního Rafáhu je podle mezinárodního práva nezákonný a může se rovnat násilnému transferu. Byl vydán den poté, co při minometném útoku, k němuž se přihlásil Hamás, zahynuli čtyři izraelští vojáci poblíž přechodu Kerem Šalom.


Aktuální petice

  Izrael

Palestinští novináři uvězněni pouze kvůli své práci. Podpořte je podpisem petice

Dva palestinští novináři byli zadrženi v říjnu 2023 izraelskými silami poté, co informovali o útoku vedeném Hamásem. Izraelské úřady odmítají sdělit místo jejich pobytu. Novinářům není umožněn kontakt s rodinou ani právníky a jejich nejbližší netuší, zda jsou vůbec naživu. Žádný novinář by neměl být uvězněn kvůli výkonu své novinářské práce. Požadujte s námi jejich okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 188 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...