Obstrukce barmské vlády mohou stát lidské životy

Barmské úřady nadále blokují dodávky zahraniční humanitární pomoci do země. Amnesty International (AI) se domnívá, že záměrným znemožněním poskytování pomoci vláda Barmy/Myanmaru porušuje základní lidská práva.

"O záchraně lidských životů rozhoduje čas,” prohlásil Mika Kamae, předseda Asijsko-pacifického fóra Amnesty International v Hong Kongu.Barmská vláda tvrdí, že nepotřebuje podporu pro efektivní distribuci potravin a pomoci obětem přírodní katastrofy. Podle agentur OSN, nezávislých pozorovatelů, mezinárodních a místních humanitárních organizací se však podmínky pro statisíce lidí, jež byly cyklonem Nargis postiženy, zhoršují. Vláda Barmy však nadále neudělila víza expertům a humanitárním pracovníkům. Je třeba, aby vůdčí představitelé okolních asijských států naléhali na vojenské vedení země, které musí zhoršující se humanitární krizi okamžitě řešit. “Země spojené v Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN), Japonsko, Jižní Korea a Čína zaujímají nejlepší pozici při ovlivňování úřadů Barmy, které musí zrušit blokádu a otevřít cestu zahraniční pomoci,” řekl Mika Kamae.Cyklon Nargis, který zdevastoval deltu řeky Iravady, zabil desítky tisíc lidí a zanechal více než milion Barmánců bez domova, základních potravin, přístřeší či přístupu k lékařské péči. OSN odhaduje, že počet zasažených se pohybuje mezi 1 200 000 a 1 900 000 lidí, kteří potřebují okamžitou pomoc. Oficiální počty mrtvých vystoupaly na téměř 32 000 obětí. Tyto údaje však není možné důvěryhodně potvrdit. Úřad OSN v sobotu prohlásil, že počty mrtvých se pohybují od 63 000 do 100 000 obětí, zhruba 220 000 lidí se pohřešuje.

Více informací

Stanovisko Amnesty International ke konání referenda v Barmě/Myanmaru.

1.12.2016

Slonková, Kubík: Zbraně nejsou banány, ty se nezkazí. Otevřete případ, v němž podezřelý je i stát, žádá AI

12.9.2016

BBC: Situace syrských uprchlíků v Libanonu se ještě zhoršuje - stát zpřísňuje zákony

29.3.2016

RESPEKT K ZÁVAZKŮM. UPRCHLICKÁ PROBLEMATIKA

Jakýkoli stát v izolaci nefunguje dobře. Proto státy spolupracují s dalšími v řadě nadnárodních oblastí: obchod, politika, lidská práva... Současně stát nemůže efektivně fungovat bez dodržování mezinárodního práva. Jde o klíčový prvek kooperace jako celku: hrát podle společných pravidel.

1.12.2015

Debata: Sport a lidská práva