© Mirian Meladze/Anadolu via Getty Images

Gruzie: Policie se musí zodpovídat z použití nepřiměřené síly proti demonstrantům

  Článek

Právo na protest   Gruzie publikován 23.4.2024

Policie v Gruzii násilně rozehnala pokojnou demonstraci v Tbilisi, kde se protestující shromáždili proti kontroverznímu zákonu o „zahraničním vlivu“. Ten je kritizován za svou podobnost s ruským represivním zákonem o „zahraničních agentech“, který se používá k umlčení nesouhlasu s vládnoucím režim.

Pro přijetí zákona o „zahraničním vlivu“ hlasovalo 83 zákonodárců z vládnoucí strany Gruzínský sen. To stačilo na to, aby v prvním čtení prošel 150členným parlamentem.

Proti zákonu se však v ulicích Tbilisi postavily tisíce lidí. Napětí mezi pokojnými demonstranty a policií, které 16. dubna 2024 v průběhu dne vzrůstalo, skončilo násilným rozehnáním demonstrantů. Policisté byli viděni, jak používají slzný plyn a bijí demonstranty i novináře.

„To, čeho jsme byli včera v Tbilisi svědky, byla brutální odplata proti lidem za to, že využili svého práva na pokojný protest. Úřady jednají, jako by bylo jejich výsadou rozhodovat o tom, kdy lidé mohou či nemohou protestovat. Nasazují pořádkové síly, aby protestující rozehnaly a svévolně zatýkaly za použití násilí. Při několika příležitostech byla policie viděna, jak pronásleduje a bije prchající demonstranty, obkličuje je a nemilosrdně mlátí ty, kteří leží na zemi.“

- Denis Krivošejev, zástupce ředitele Amnesty International pro východní Evropu a střední Asii


Dosud byli hlášeni nejméně dva zranění: zaměstnanec ministerstva vnitra a kameraman televize Rustavi 2, který se nadýchal slzného plynu. Podle úředníků policie zadržela 11 osob s odvoláním na porušování veřejného pořádku. Mezi zadrženými je údajně i generální tajemník opoziční strany LELO Irakli Kupradze.

Amnesty naléhavě vyzývá k rychlému, nestrannému a důkladnému vyšetření všech případů násilí a vyvození odpovědnosti pro ty, u nichž bylo zjištěno, že se dopustili nezákonného použití síly. Gruzínským úřadům rovněž připomíná, že právo na pokojné shromažďování je základním lidským právem a že gruzínská vláda musí dodržovat své mezinárodní závazky.

„Amnesty International rovněž opakuje svou výzvu k upuštění od návrhu zákona o „zahraničním vlivu“, který usiluje o omezení práva na svobodu sdružování a jehož jasným cílem je očernit a omezit nezávislé organizace občanské společnosti, stejně jako jejich činnost,“ doplnil Krivošejev.

Aktuální petice

  Kanada

Kvůli ochraně půdy před výstavbou plynovodu jim hrozí vězení. Pomozte obyvatelům národa Wet’suwet’en podpisem petice

Původní obyvatelé národa Wet’suwet’en chrání půdu a vodstvo svých předků před výstavbou plynového potrubí. Kvůli svému nesouhlasu se stavbou jsou sledováni, obtěžováni a zastrašováni kanadskou policií. Několik z nich čeká soud, nebo dokonce vězení. Úřady musejí stáhnout veškerá obvinění proti pokojným protestujícím, kteří pouze využili svá práva na svobodu projevu a shromažďování.

 

Aktuální počet podpisů: 1483 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...