© Maurício Santos - Unsplash

Hra o trůny: 5 faktů, které jsou v reálu ještě horší než v seriálu

  Blog

Svoboda slova a vězni svědomí Zastavte mučení Komentář od Amnesty International publikován 27.5.2019

Dlouho očekávaná 8. řada seriálu Hra o trůny skončila před pár dny. Tato série opět šokuje diváky a vyvolává kontroverze, zejména kvůli zobrazovanému násilí. Skutečný život mnoha lidí po celém světě je ale ale ještě horší, než bájný svět Západozemí...


1. POPRAVY

Hra o trůny začíná v momentě, kdy Lord Ned Stark popravuje dezertéra. A protože si žádný z hrdinů nemůže být jistý vlastním životem, je pak pro změnu o 7 dílů později on sám popraven králem Joffreyem.

 

Ned se připravuje na popravu. V Saúdské Arábii je stále používán trest smrti stětím hlavy. Foto: HBO / Sky Atlantic

 

Navzdory několika popravám se Západozemí nemůže vyrovnat s počtem 690 poprav, které spočítalo hnutí Amnesty International po celém světě za rok 2018.

Do tohoto čísla ale ještě nejsou zahrnuty tisíce poprav, jenž byly provedeny v Číně, která počty popravených dlouhodobě tají.

Metody provádění poprav po celém světě zahrnují převážně smrtící injekci a oběšení. V Saúdské Arábii se však stále popravuje stětím. 

2. MUČENÍ

Většina příkladů krutého, nelidského či ponižujícího zacházení v seriálu Hra o trůny, mohla být inspirována
 skutečným životem. V roce 2019 lidskoprávní hnutí Amnesty International zdokumentovalo nejrůznější praktiky mučení,
 
připomínající scény Theona Greyjoye v průběhu celé série. Bití a znásilňování (Libye), nucený zpěv (Venezuela)
 nebo elektrické šoky na genitáliích dětí (Egypt). Před pár týdny kupříkladu vstoupily v Bruneji Darussalamu 
v platnost kruté a nelidské tresty - jako je smrt ukamenováním za pohlavní styk lidí stejného pohlaví nebo amputace  
končetin za loupež.

 

Stahování lidí z kůže zaživa je rodinná tradice u Boltonů. 
V Saudské Arábii žije od roku 2014 blogger Raif Badawi, který za kritiku vlády dostal trest bičování. Foto: HBO / Sky Atlantic

 

Amnesty International informovala o mučení a jiném špatném zacházení ve většině států světa, od bití a znásilnění 
až po použití psů k zastrašování obětí.

 

3. Nucené sňatky a jiné formy násilí na ženách

 

Hra o trůny je kritizována kvůli zobrazování žen a sexuálního násilí. Ženy jsou znásilňovány, 

nuceny k sexuálnímu otroctví nebo vystaveny dalším druhům násilí na základě jejich pohlaví.

 

Ženy ve Hře o trůny mají jen zřídka možnost volby, koho si vezmou. Tato situace ale není odlišná od reality v našem skutečném světě. Foto: HBO / Sky Atlantic

 

Několik protagonistek se nachází v situaci, kdy jsou prodány nebo nuceny ke sňatku. V úplně první epizodě nutil bratr svou sestru Daenerys Targaryenji do svatby, aby tak naplnil své vlastní ambice.

 

Práva žen nejsou v reálném světě o moc lepší. Zpráva Amnesty o Dominikánské republice z března odhalila, že se policie na ženách běžně dopouští znásilňování a dalších forem mučení. V Íránu například vláda napadla ženy za to, že se postavily proti zákonům, které jim nařizovaly povinně nosit hidžáby.

 

Neznáme přesná čísla nucených sňatků, ale GirlsNotBrides uvádí, že 650 milionů žen na světě je provdáváno před dosažením 18. roku života. Zemí, kde k nuceným manželstvím běžně dochází, je i Burkina Faso v západní Africa. V roce 2018 Amnesty odhalila, že více než polovina tamních dívek se prokazatelně provdá ještě před svými 18. narozeninami. Bylo také zjištěno, že mnoho dívek trpí zdravotními komplikacemi po zmrzačení ženských pohlavních orgánů.

4. SLEDOVÁNÍ

Žádná z postav nemůže říci cokoliv o králově zemi, aniž by přitom nebyla odposlechnuta vyzvědači, kteří pracují ve prospěch politických manipulátorů. „Malíček“ nebo Varys (Pavouk) mohou sloužit za příklad: jejich informátoři jim všechno řeknou.

 

Takových postav, jako je Malíček a jeho všudypřítomní informátoři, je ve Hře o trůny celá řada. Foto: HBO / Sky Atlantic

 

Dnešní tyrani nemají jen informátory, ale především na programy pro hromadné online špiclování a sledování mobilních komunikací.

 

Plánovaný projekt Google, který by podporoval cenzuru v Číně - kódově pojmenovaný „Dragonfly“ - by také umožnil čínské vládě špehovat uživatele internetu. Google sice veřejně od projektu po našem tlaku odstoupil na konci loňského roku, ale reálně projekt stále ještě nesmetl ze stolu.

 

Zpráva Amnesty o sledování obránců lidských práv v Pákistánu odhalila, že občanská společnost je napadána nebezpečnou digitální akcí. Proti aktivistům byly zaměřeny mimořádně personalizované zprávy, které se po otevření buď pokusily infikovat jejich zařízení malwarem, nebo je nasměrovaly na falešné přihlašovací stránky Googlu nebo Facebooku, které byly určené k odcizení jejich hesel.

5. CHEMICKÉ ZBRANĚ A DALŠÍ VÁLEČNÉ ZLOČINY

 Středověký svět Hry o trůny se odehrává v brutální válečné zóně, kde se útočí na civilisty,  kde se používá chemický „divoký oheň“ a kde se setkáte s otrockými armádami unesených dětí, nebo s draky…

Šedý červ, vůdce armády dětských vojáků zvané „Neposkrvnění“ Foto: HBO / Sky Atlantic

Amnesty v roce 2019 sice u žádného státu nezaznamenala používání draků, ale zdokumentovala opakované válečné zločiny.

V loňském roce se objevily další nové důkazy o používání chemických zbraní. Použití mezinárodně zakázaných chemických zbraní bylo opět odhaleno, když syrská vláda pro svůj útok na město Saraqeb použila plynný chlor, jehož cílem se stali i nevinní civilisté. 

Nedovolte, aby skutečný život soutěžil se seriálem Hra o trůny o množství hrůzy, násilí a krutostí. Připojte se k nám a postavte se, prosím, za lidská práva na celém světě. Děkujeme za pomoc.