© Private

Skvělá zpráva z Maratonu psaní dopisů: Íránská aktivistka a její matka byly propuštěny na svobodu!

  Článek

Yasaman Aryani a její matka Monireh Arabshahi byly jedněmi z aktivistů a aktivistek, za které jsme bojovali v rámci kampaně Maraton psaní dopisů 2019. Íránské úřady je uvěznily na šestnáct let vězení, protože na veřejnosti kritizovaly zákon o povinném zahalování a debatovaly o svobodě zvolit si, jak se oblékat. V únoru 2023 byly osvobozeny od všech trestů a propuštěny na svobodu.

Yasaman Aryani je herečka z Íránu. Spolu se svou matkou Monireh Arabshahi v březnu 2019 na Mezinárodní den žen pokojně protestovaly proti povinnému nosení hidžábu na veřejnosti. Debatovaly s ženami o svobodě zvolit si, jak se oblékat, a rozdávaly bílé květy. 


Íránské úřady je odsoudily na šestnáct let odnětí svobody za „propagandu proti systému,“ „zločiny proti národní bezpečnosti“ a za „podněcování a napomáhání ke korupci a prostituci propagováním odhalování.“


Yasaman Aryani a Monireh Arabshahi byly jedněmi z aktivistů a aktivistek, které Amnesty International zahrnula do Maratonu psaní dopisů 2019. Dohromady podepsalo petici za jejich propuštění 235 tisíc lidí. 


V polovině února 2023 soud všechny tresty udělené Yasaman a Monireh zrušil. Po čytřech letech nespravedlivého uvěznění byly konečně propuštěny na svobodu. Při odchodu z věznice Yasaman a Monireh skandovaly „Žena, život, svoboda,“ heslo z protestů vyvolaných vraždou Mahsy Aminiové.


Amnesty děkuje všem, kteří bojovali za propuštění Yasaman Aryani a Monireh Arabshahi. 


Za oběti bezpráví bojujeme po celém světě. Důsledně sledujeme jednotlivé případy, ověřujeme informace, apelujeme na politiky a monitorujeme dodržování lidských práv. Každý příspěvek umožní, aby mohla naše práce pokračovat i nadále. Podpořte nás, prosím, ještě dnes. 


Aktuální petice

  Írán

18 let vězení, mučení a špinavé cely. Takhle Írán trestá pokojné aktivisty

Íránská aktivistka v oblasti pracovních práv Sepideh Gholianová a její kolega Esmail Bakhshi byli v listopadu 2018 zadrženi jenom proto, že se zúčastnili pokojného protestu na podporu zaměstnanců, kterým firma nevyplácela mzdy. Po svém propuštění na kauci veřejně prohlásili, že byli ve vazbě mučeni policií. Kvůli tomu byli znovu uvězněni a po nespravedlivém soudním procesu byli oba odsouzeni k dlouhým trestům.

Aktuální počet podpisů: 1087

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...