Urgentní

Egypt: Zastavte tvrdé zákroky proti LGBT+ komunitě

Případ

LGBTI Diskriminace   Egypt publikován 6.12.2017

Počet osob, které byly díky své sexuální orientaci zadrženy egyptskými úřady, se zvýšil na 76, z toho minimálně 32 osob bylo odsouzeno k trestu odnětí svobody od šesti měsíců do šesti let.

Mezitím egyptský parlament diskutuje o novém návrhu zákona, který by v případě přijetí umožnil trestní stíhání osob majících vztah se stejným pohlavím.

Podle Egyptské iniciativy pro osobní práva se počet osob, které byly zatčeny díky své sexuální orientaci, zvýšil z 57 na nejméně 76 od 22. září, kdy na koncertě skupiny Mashrou Leila v Káhiře zavlála duhová vlajka. Celkem 69 osob zůstává zadržených, z toho 32 bylo odsouzeno k trestu odnětí svobody od šesti měsíců do šesti let, přičemž ostatní stále čekají na trest.

V současné době 67 poslanců podepsalo návrh zákona, který v Egyptě trestá „vztahy mezi osobami stejného pohlaví“. Očekává se, že návrh uvedeného zákona bude posouzen v průběhu nynějšího zasedání, a pokud bude schválen, bude následně předán prezidentovi k podpisu.

Na základě uvedeného zákona by odsouzenému hrozilo až 15 let vězení v závislosti na počtu obvinění a na ustanovení zákona, podle kterého by byla dotyčná osoba odsouzena.

Návrh zákona mimo jiné zakazuje veškerou veřejnou propagaci či reklamu jakémukoliv setkání či akci s LGBT+ tematikou. Za tyto uvedené aktivity hrozí odnětí svobody až na tři roky. Zákon také obsahuje doložku, která ukládá státním orgánům povinnost veřejně jmenovat odsouzené osoby a jejich jména včetně délky trestu publikovat ve dvou celonárodních novinách, čímž podporují rozšířenou stigmatizaci homosexuality.

Amnesty International považuje každého, kdo je zadržen pouze na základě své skutečné či vnímané sexuální orientace či sexuální identity, za vězně svědomí.

Článek publikován 11.4.2023

Egyptská policie si zakládá falešné účty na seznamkách, následně zatýká členy LGBTI+ komunity

Egyptská policie si na online seznamkách zakládá profily a píše si se členy LGBTI+ komunity, které potom na první schůzce zatkne a obviní z prostituce.

Článek publikován 19.1.2018

2 osoby propuštěny na kauci, soudní proces bude pokračovat

Dva lidé zadržení v Egyptě v říjnu poté, co údajně mávali duhovou vlajkou – symbolem hnutí LGBT+ – na koncertu libanonské alternativní rockové kapely Mashrou ’Leila, jejíž zpěvák se hlásí k homosexuální orientaci, byli propuštěni na kauci ve výši 56,37 dolarů (1000 egyptských liber).

Pozadí

Doposud se egyptské úřady spoléhaly na zákon o prostituci č. 10 z roku 1961, na jehož základě je možné obvinit osoby podezřelé ze sexuální aktivity s osobami stejného pohlaví z „prostopášnosti“, což je trestný čin, u něhož lze uložit trest odnětí svobody až na tři roky. Nově navrhovaný zákon poprvé v rámci egyptské legislativy výslovně definuje „homosexualitu“.

Tento krok přichází v souvislosti s vystavením duhové vlajky na koncertě skupiny Mashrou Leila v hlavním městě Egypta Káhiře, který se uskutečnil dne 22. září. Po koncertě egyptské úřady zahájily tvrdé zásahy proti LGBT+ osobám v Egyptě. Úřady provedly vynucená anální vyšetření na nejméně pěti obviněných, což představuje porušení absolutního zákazu mučení a jiného krutého, nelidského či ponižujícího zacházení podle mezinárodního práva. Bezpečnostní síly rovněž zadržely dvě osoby, které údajně na koncertě zvedly vlajku, a zatkli další lidi, kteří s „vlajkovým incidentem“ neměli nic společného, v různých čtvrtích Káhiry, dále v Ismá’ílíji, Damiettě a Šarm aš-Šajchu, a to na základě jejich vnímané sexuální orientace. Úřady rovněž využívaly seznamovací portály na internetu s cílem zachytit a zatknout ty osoby, u nichž je podezření, že jsou homosexuálové. Mezi těmi, kteří jsou v současné době vyslýcháni, je taktéž jedna žena, Sara Hegazy.

Celkem 67 zadržených osob čelí obviněním, která zahrnují i „prostopášnost“, „podněcování k prostopášnosti“ a „podporu sexuální deviace". Sara Hegazy a jeden další muž byli rovněž obviněni z toho, že patří do „zakázané skupiny“. Na základě těchto obvinění mohou dostat trest odnětí svobody až 15 let podle trestního zákona a zákona o prostituci. Sara Hegazy řekla státnímu zástupci, který ji vyslýchal, že ji její spoluvězni bili a sexuálně obtěžovali na policejní stanici v Saida Zenab poté, co bezpečnostní síly informovaly její spoluvězně o tom, že byla obviněna z „prostopášnosti“.

Incident s vystavením duhové vlajky na koncertě vyvolal veřejný protest ze strany místních médií, která vyzývala ty, kteří se na vystavení vlajky podíleli, aby byli předvedeni před soud. V návaznosti na pomlouvačnou kampaň ze strany místních médií egyptský státní zástupce ohlásil dne 25. září zahájení vyšetřování týkající se „prostopášnosti“ a „homosexuality“. Dále nařídil bezpečnostním orgánům zahájit vyšetřování proti těm, kteří zvedli na koncertě vlajku.

Nejvyšší mediální rada rovněž vydala prohlášení, které všem médiím zakazuje jakékoliv projevy, které by podporovaly solidaritu či sympatie s LGBTI osobami, a vyzvala všechny sdělovací prostředky, aby zvýšily povědomí o „prostopášnosti“ a LGBT+ osobách, které, jak prohlásila, „nezapadají do egyptské společnosti, tradic a kultury“, a že tyto „jevy musejí skončit“.

Právníci a nevládní organizace v Egyptě řekli Amnesty International, že počet osob zadržených za svou sexuální orientaci v souvislosti s incidentem z 22. září je s největší pravděpodobností vyšší, avšak vzhledem k vysoké míře zatýkání je velice obtížné určit přesné číslo.

Toto je nejhorší státem podporovaná homofobní kampaň v nedávné egyptské historii, avšak nejedná se o ojedinělý incident. V roce 2001 provedly úřady masovou razii v plovoucím nočním klubu Queen Boat na Nilu, kde pozatíkaly celkem 52 osob. Celkem 23 mužů bylo následně obviněno na základě zákona o prostituci. Podle Egyptské iniciativy pro osobní práva bylo za svoji sexuální orientaci v posledních čtyřech letech a před událostmi z minulého týdne zadrženo a stíháno přibližně 250 mužů.