© 2022 SOPA Images

Egyptská policie si zakládá falešné účty na seznamkách, následně zatýká členy LGBTI+ komunity

Článek

LGBTI   Egypt publikován 11.4.2023

Egyptská policie si na online seznamkách zakládá profily a píše si se členy LGBTI+ komunity, které potom na první schůzce zatkne a obviní z prostituce.

Homosexualita v Egyptě není právně uzákoněná jako ilegální, přesto jsou členové LGBTI+ komunity cíleně zatýkáni. Policie k zatýkání využívá i online seznamky. Zakládá si falešné profily a navazuje kontakt s gayi a lesbami, s nimiž si píše několik dnů i týdnů. Nakonec je pozve na schůzku, kde je dotyčný zatčen s odvoláním na zákon zakazující „zhýralost“, čímž se rozumí prostituce. Někdy policie ve zprávách oběť navádí, aby na schůzce přijala peníze za styk nebo jiný romantický akt, jindy ale jako důkaz stačí pouze to, že oběť má na schůzce v kapse kondomy a v peněžence hotovost.

Diskriminace proti homosexuálům a jiným členům LGBTI+ komunity je v Egyptě značně rozšířená. Pro lidi, kteří se neidentifikují jako heterosexuálové, je velmi složité navázat vztahy, proto jsou online seznamky hojně využívány. Aktivisté kvůli praktikám policie radí, aby si lidé psali přes aplikace, které komunikaci šifrují, a aby si existenci potenciálního partnera ověřili vyhledáváním na dalších sociálních sítích.

Seznamka Grindr v reakci na praktiky police dokonce do své aplikace přidala varování v arabštině a v angličtině. „Byli jsme upozorněni, že egyptská policie aktivně zatýká gaye, bi- a trans- lidi na digitálních platformách. Používají falešné účty a také převzali profily od skutečných členů komunity, kteří již byli zatčeni a byly jim odebrány telefony. Dbejte prosím zvýšené opatrnosti.“

Aktuální petice

Egypt

Egypt: Zastavte tvrdé zákroky proti LGBT+ komunitě

Počet osob, které byly díky své sexuální orientaci zadrženy egyptskými úřady, se zvýšil na 76, z toho minimálně 32 osob bylo odsouzeno k trestu odnětí svobody od šesti měsíců do šesti let.

Aktuální počet podpisů: 485

Podepíšu