Nobelova cena za mír: Odvážná práce Denise Mukwegeho a Nadi Muradové zdůrazňuje nutnost bojovat proti beztrestnosti za znásilňování ve válce

V reakci na zprávu, že konžský doktor Denis Mukwege a jezídská aktivistka za lidská práva Nadia Muradová společně získali Nobelovu cenu míru roku 2018, generální tajemník Amnesty International Kumi Naidoo řekl:

„Nejsrdečnější blahopřání Denisovi a Nadie k tomuto uznání jejich statečné práce a odvaze postavit se za práva obětí sexuálního násilí v konfliktu.

Oni jsou majákem naděje ve světě, kde znásilňování a další formy sexuálního násilí jsou i nadále častým a hrozivým rysem válečných útoků, používaných k brutalizaci, umlčování a šíření strachu.

Denis Mukwege byl v okamžiku oznámení o udělení Nobelovy ceny na operačním sále, což chápeme jako důkaz jeho neochvějného zasvěcení léčbě žen a dívek ve své nemocnici. Tisíce těch, kteří přežili znásilnění a sexuální násilí ve východní části Demokratické republiky Kongo, překonali díky soucitné péči doktora Mukwegeho svá fyzická zranění.

Denis Mukwege, navzdory pokusu spáchat na něho atentát a útokům na jeho rodinu,  neúnavně pokračuje ve vedení kampaně proti sexuálnímu násilí v konfliktu. Je pozoruhodným obráncem lidských práv.

„Odvážné svědectví Nadie Muradové před Organizací spojených národů odhalilo nepředstavitelné hrůzy, kterým čelily jezídské ženy a dívky, které byly drženy v zajetí a sexuálně zotročeny takzvaným Islámským státem v Iráku, a ukazuje, že ty, které přežily sexuální násilí a jiné zneužívání, nebudou umlčeny nebo ignorovány.

Její požadavek na spravedlnost dává naději těm, které přežily, a zdůrazňuje důležitost toho, aby jejich mučitelé podle  mezinárodního zákona  byli přivedeni k zodpovědnosti  za  zločiny na nich spáchané."

Přečtěte si VÍC o laureátech i rozhodování Nobelova výboru.

Related stories

2.1.2019

Trest smrti: Globální zrušení je blíž, než kdy jindy!

Dobré zprávy do nového roku: Rekordní počet 121 zemí hlasoval v prosinci na Valném shromáždění OSN pro ukončení poprav.

10.10.2018

Vlády musí skoncovat s krutostí trestu smrti a podniknout kroky směřující k úplnému zrušení

10. říjen je od roku 2002 Světovým dnem boje proti trestu smrti.

16.1.2018

USA: Zavřete po 16 letech Guantánamo jednou provždy

Při 16. výročí otevření nechvalně známého zadržovacího zařízení na námořní základně USA v zátoce Guantánamo Amnesty International znovu vyzývá ke spravedlivému procesu nebo okamžitému propuštění těch, kteří jsou tam zadrženi. Zároveň apeluje na jeho uzavření.

12.4.2018

Trest smrti 2017: Subsaharská Afrika je "maják naděje" pro konec poprav a trestu smrti ve světě

Rok 2017 přinesl pozitivní zprávy ohledně trestu smrti a poprav ve světě - čísla se snižují, zemí bez trestu smrti přibývá.