Nobelova cena za mír: Odvážná práce Denise Mukwegeho a Nadi Muradové zdůrazňuje nutnost bojovat proti beztrestnosti za znásilňování ve válce

V reakci na zprávu, že konžský doktor Denis Mukwege a jezídská aktivistka za lidská práva Nadia Muradová společně získali Nobelovu cenu míru roku 2018, generální tajemník Amnesty International Kumi Naidoo řekl:

„Nejsrdečnější blahopřání Denisovi a Nadie k tomuto uznání jejich statečné práce a odvaze postavit se za práva obětí sexuálního násilí v konfliktu.

Oni jsou majákem naděje ve světě, kde znásilňování a další formy sexuálního násilí jsou i nadále častým a hrozivým rysem válečných útoků, používaných k brutalizaci, umlčování a šíření strachu.

Denis Mukwege byl v okamžiku oznámení o udělení Nobelovy ceny na operačním sále, což chápeme jako důkaz jeho neochvějného zasvěcení léčbě žen a dívek ve své nemocnici. Tisíce těch, kteří přežili znásilnění a sexuální násilí ve východní části Demokratické republiky Kongo, překonali díky soucitné péči doktora Mukwegeho svá fyzická zranění.

Denis Mukwege, navzdory pokusu spáchat na něho atentát a útokům na jeho rodinu,  neúnavně pokračuje ve vedení kampaně proti sexuálnímu násilí v konfliktu. Je pozoruhodným obráncem lidských práv.

„Odvážné svědectví Nadie Muradové před Organizací spojených národů odhalilo nepředstavitelné hrůzy, kterým čelily jezídské ženy a dívky, které byly drženy v zajetí a sexuálně zotročeny takzvaným Islámským státem v Iráku, a ukazuje, že ty, které přežily sexuální násilí a jiné zneužívání, nebudou umlčeny nebo ignorovány.

Její požadavek na spravedlnost dává naději těm, které přežily, a zdůrazňuje důležitost toho, aby jejich mučitelé podle  mezinárodního zákona  byli přivedeni k zodpovědnosti  za  zločiny na nich spáchané."

Přečtěte si VÍC o laureátech i rozhodování Nobelova výboru.

Related stories

10.10.2019

Malajsie: Nespravedlivé soudní procesy, tajné tresty smrti a odsouzení za drogové přestupky odhalují krutost trestu smrti

Je Světový den proti trestu smrti. Malajsie musí s novou legislativou začít plnit slib ohledně jeho zrušení.

10.4.2019

Trest smrti v roce 2018: Dramatický pokles v celosvětových popravách

Celosvětové popravy poklesly o 31% a dosáhly nejnižší úrovně nejméně za dekádu. Několik zemí ale zaznamenalo nárůst v popravách - Bělorusko, Japonsko, Singapur, Jižního Súdán nebo USA. Thajsko obnovilo popravy, Srí Lanka hrozila, že ho bude následovat. Čína zůstala největším světovým popravčím, následovaná Íránem, Saúdskou Arábií, Vietnamem a Irákem.

2.1.2019

Trest smrti: Globální zrušení je blíž, než kdy jindy!

Dobré zprávy do nového roku: Rekordní počet 121 zemí hlasoval v prosinci na Valném shromáždění OSN pro ukončení poprav.

10.10.2018

Vlády musí skoncovat s krutostí trestu smrti a podniknout kroky směřující k úplnému zrušení

10. říjen je od roku 2002 Světovým dnem boje proti trestu smrti.