Nobelova cena za mír: Odvážná práce Denise Mukwegeho a Nadi Muradové zdůrazňuje nutnost bojovat proti beztrestnosti za znásilňování ve válce

  Článek

© Amnesty International

V reakci na zprávu, že konžský doktor Denis Mukwege a jezídská aktivistka za lidská práva Nadia Muradová společně získali Nobelovu cenu míru roku 2018, generální tajemník Amnesty International Kumi Naidoo řekl:

„Nejsrdečnější blahopřání Denisovi a Nadie k tomuto uznání jejich statečné práce a odvaze postavit se za práva obětí sexuálního násilí v konfliktu.

Oni jsou majákem naděje ve světě, kde znásilňování a další formy sexuálního násilí jsou i nadále častým a hrozivým rysem válečných útoků, používaných k brutalizaci, umlčování a šíření strachu. 

Denis Mukwege byl v okamžiku oznámení o udělení Nobelovy ceny na operačním sále, což chápeme jako důkaz jeho neochvějného zasvěcení léčbě žen a dívek ve své nemocnici. Tisíce těch, kteří přežili znásilnění a sexuální násilí ve východní části Demokratické republiky Kongo, překonali díky soucitné péči doktora Mukwegeho svá fyzická zranění.  

Denis Mukwege, navzdory pokusu spáchat na něho atentát a útokům na jeho rodinu,  neúnavně pokračuje ve vedení kampaně proti sexuálnímu násilí v konfliktu. Je pozoruhodným obráncem lidských práv.

„Odvážné svědectví Nadie Muradové před Organizací spojených národů odhalilo nepředstavitelné hrůzy, kterým čelily jezídské ženy a dívky, které byly drženy v zajetí a sexuálně zotročeny takzvaným Islámským státem v Iráku, a ukazuje, že ty, které přežily sexuální násilí a jiné zneužívání, nebudou umlčeny nebo ignorovány.

Její požadavek na spravedlnost dává naději těm, které přežily, a zdůrazňuje důležitost toho, aby jejich mučitelé podle  mezinárodního zákona  byli přivedeni k zodpovědnosti  za  zločiny na nich spáchané."

Přečtěte si VÍC o laureátech i rozhodování Nobelova výboru.

 

Aktuální petice

  Maďarsko

Nový zákon zakáže transgender a intersex lidem úřední změnu genderu. Zastavme to!

V květnu 2020 byla v Maďarsku přijata novela zákona, jejíž článek 33 znemožňuje transgender a intersex osobám úřední změnu pohlaví v souladu s vnímáním vlastní genderové identity, a tím i možnost získat odpovídající doklady (to bylo dosud v Maďarsku možné), což je v rozporu s jejich lidskými právy. Podle novely má být v matrice a v dokladech totožnosti uvedeno „biologické pohlaví založené na zrození a genomu“, což znemožňuje jakoukoliv pozdější úřední změnu tohoto údaje.

 

Aktuální počet podpisů: 3013 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...