Amnesty International k případu indického znásilnění: trest smrti není řešení

Případ znásilnění 23leté dívky v Indii upozornil na realitu, které musí čelit miliony Indek každý den. Přečtěte si rozhovor s ředitelem AI Indie.

Demonstrace prosti násilí na ženách, Dillí, prosinec 2012
Tragický případ mladé studentky brutálně znásilněné 16. prosince otřásl celým světem. Teď požadují miliony lidí trest smrti pro ty, kteří jsou z činu obžalováni.

Amnesty International upozorňuje, že ačkoli se jedná o hrůzný zločin, nemělo by se k trestu smrti přistoupit. Podle AI je trest smrti nanejvýše krutý trest, který porušuje právo na život. Jeho nařízení v tomto případě by přineslo jen pokračování bludného kruhu násilí proti ženám, které v Indii panuje.

Ananth Guruswamy
Rozhovor s Ananthem Guruswamym, ředitelem indické pobočky Amnesty International, který poskytl exkluzivně pro CNN, můžete číst na http://edition.cnn.com/2013/01/03/opinion/india-rape-amnesty/index.html

Related stories

14.8.2019

iROZHLAS: Pákistán se obrátil na OSN kvůli krokům Indie v Kašmíru. Indie prý směřuje ke ‚genocidě‘

6.1.2020

Bojiště, která definovala zápas o lidská práva v uplynulém desetiletí

Od povstání napříč arabským světem a vzestupu globálních protestních hnutí až po obnovu politiky nenávisti a obav ze zneužívání technologie a sledování. Uplynulá dekáda otevřela nové hranice v boji za naše práva.

13.11.2018

Aun Schan Su Ťij zbavena nejvyšší pocty od Amnesty International

Lidskoprávní organizace odebrala Aun Schan Su Ťij svou nejvyšší poctu, cenu Velvyslankyně svědomí.

21.2.2019

Globální útok na nevládky dosáhl krizového bodu - nové zákony omezují životně důležitou práci v oblasti lidských práv

Vlády na celém světě stále častěji napadají neziskové organizace tím, že vytvářejí zákony, které je a jejich pracovníky vystavují dohledu, různým byrokratickým překážkám a hrozbě uvěznění.