Bophová byla opět zadržena – situace v Kambodži se zhoršuje

Yorm Bophová byla 6. února spolu s dalšími čtyřmi aktivisty Boeung Kak opět zadržena. Tentokrát při pokusu doručit petici na francouzské velvyslanectví v Phnompenhu. Po několika hodinách byli všichni zadržení propuštěni. Nejdřív ale museli podepsat prohlášení, že nebudou pořádat protestní akce, aniž by informovali místní úřad v Phnompenhu. Této události předcházel násilný zákrok policie při masové demonstraci na protest proti domnělým podvodům a nesrovnalostem ve volbách konaných v červenci 2013. Čtyři lidé přišli během demonstrace o život a dalších 20 bylo zraněno. Situace v oblasti lidských práv v Kambodži se rapidně zhoršila a vyústila v zákaz shromažďování a zadržení odborářů a lídrů opozice. Po svém propuštění uvedla: “Ráda bych poděkovala Amnesty International a všem ostatním, kteří usilovně bojovali mým jménem a snažili se pomoci mně a mojí komunitě. Dále děkuji všem, kteří věnovali svůj čas a napsali výzvu vládě za mé propuštění. Udělalo mi nesmírnou radost zjištění, že já a lidé v Kambodži máme takovou oporu. Věřím, že dál budete podporovat nejen Boeung Kak a další komunity v Kambodži, ale i ostatní země, které nerespektují lidská práva. Jsem moc ráda, že už na to nejsme sami.“

Related stories

20.11.2019

Řecko: Katastrofální situace migrantů a uprchlíků

Od poloviny letošního roku dochází k velkému nárůstu lidí připlouvajících do Řecka. Počty žadatelů o azyl jsou nejvyšší od kritického roku 2015. Celá situace je velmi kritická a řešení problému ještě zhoršuje politika a rétorika nové řecké vlády.

9.5.2019

Barmští novináři konečně na svobodě

Ve vězení strávili přes 500 dní. Teď jsou oba novináři agentury Reuters opět na svobodě.

9.1.2019

Stovky mrtvých a cenzura médií při protestech v Nikaragui

5.3.2019

Nasrín Sotudíové hrozí až 34 let ve vězení a 148 ran bičem

Íránská právnička Nasrín Sotudíová čelí až 34letému trestu ve vězení a 148 ranám bičem ve dvou probíhajících soudních procesech. Obvinění proti ní vznesená jsou přitom výlučně za její aktivity v oblasti lidských práv, včetně ochrany žen protestujících proti nucenému nošení hidžábu a její otevřený nesouhlas s trestem smrti.