Keňská vláda musí občany ochránit před násilím

Stovky mrtvých a více než čtvrt milionu lidí bez domova. To jsou výsledky povolebního násilí, které v Keni stále nekončí. Podpořte aktivisty, kteří čelí výhružkám smrtí.

Amnesty International (AI) se obává o osud tří žen a šesti mužů, kterým někdo hrozí vraždou kvůli prohlášením o porušování lidských práv během povolebních násilností. Kvůli závažným výhružným SMS zprávám, telefonátům a emailům se všichni skrývají a nemohou se veřejně vyjadřovat. Výhružky mluví o aktivistech jako o zrádcích svého etnika. Všichni kromě jednoho pocházejí z kmene Kikuyu a právě kikuyské gangy ve svých prohlášeních označili za jedny z mnoha pachatelů násilí a bezpráví. Jména čtyř aktivistů se objevila i na anonymním letáku, který nyní obíhá kikuyskou komunitu. Leták vyjmenovává více než 25 osob, které jsou podle neznámého autora „zrádci, kteří mezi námi žijí v míru“, a nepřímo vyzývá k jejich zavraždění. Amnesty International vyzývá keňskou vládu, aby zajistila bezpečí všech, kteří se v zemi zasazují o lidská práva, vyšetřila výhružky a viníky postavila před spravedlivý soud. Připojte se k výzvě i vy!---(Londýn, 30. ledna) Amnesty International (AI) vyzvala vládu, aby okamžitě zajistila ochranu občanů před porušováním lidských práv v politicky a etnicky motivovaných střetech, které paralizovaly zemi po prosincových prezidentských volbách.„Vláda je povinna ochránit své občany před násilím a bezprávím – musí při tom však použít pouze prostředky, které jsou nezbytné a odpovídající,“ říká Erwin van der Borght z Afrického programu AI. Podle oficiálních vládních údajů bylo od 30. prosince zabito 680 lidí, jiné zdroje však hovoří o číslech podstatně vyšších. Podle informací médií zahynuli v Keni i dva zákonodárci. Mezi zabitými jsou i desítky těch, kteří byli zastřeleni policií. Mezinárodní standardy přitom stanovují, že střelba může být jako donucovací prostředek použita pouze v případě přímé hrozby smrti nebo vážného zranění a pouze tam, kde jsou méně extrémní prostředky nedostatečné. OSN odhaduje, že na 255 tisíc Keňanů je vnitřně vysídleno, tedy bylo v důsledku násilí nuceno uprchnout z domova a zůstává na území své země. Dalších více než šest tisíc osob uprchlo do sousední Ugandy. Politické a etnické zabíjení pokračuje v několika oblastech země, násilí se zaměřuje nejvíce na členy komunit, které měly ve volbách podporovat dosavadního prezidenta Kibakiho, zejména na příslušníky kmene Kikuyu. 22. ledna bylo sedm osob z komunit Kikuyu a Kisii v oblasti Kipkelion zabito a 70 domů v oblasti Aldai zapáleno příslušníky ozbrojených gangů. Organizované útoky se zaměřily i na osoby, které musely kvůli násilí uprchnout ze svých domovů. 19. ledna bylo nejméně 5 vnitřně vysídlených zabito při útoku skupiny mladých lidí ozbrojených luky a oštěpy. V některý částech Nairobi dochází však i k útokům na příznivce Kibakiho rivala, neúspěšného kandidáta Raila Odingi. O těchto napadeních přicházejí zprávy zejména z usedlostí v Mathare a Kibere. „Kenští politici nesmějí otevřeně ani skrytě podporovat politicky nebo etnicky motivované násilí. V dnešní situaci se musejí vyvarovat všech prohlášení, která by mohla být vykládána jako obhajoba nenávisti,“ dodává Erwin van der Borght. ¨Více informací o Keni zde.

3.7.2018

Vietnam: úřady musejí ochránit aktivisty před útoky skupin kriminálníků

Úřady ve městě Di Linh musejí neprodleně zavést potřebná opatření k zajištění bezpečí pro aktivistku obhajující práva dělníků Do Thi Minh Hanh poté, co skupina kriminálníků vybavená kameny napadla během dvou minulých týdnů třikrát její rodinu, prohlásila organizace Amnesty International.

1.6.2018

ÚTĚK PŘED NÁSILÍM V SEVERNÍM TROJÚHELNÍKU VE STŘEDNÍ AMERICE

8.9.2017

Demokratická republika Kongo: Vláda musí dostát závazku učinit přítrž dětské práci do roku 2025

V reakci na příslib vlády Demokratické republiky Kongo (DRK) o vymýcení dětské práce v sektoru těžby do roku 2025 reaguje Seema Joshi, vedoucí sekce Byznys a lidská práva Amnesty International:

11.9.2017

Kdo jsou Rohingové a proč utíkají z Barmy?

Amnesty International vysvětluje situaci Rohingů prchajících z Barmy, jejich pronásledování podporované státem a rozsáhlé humanitární důsledky krize.