Zimbabwské ženy v opozici čelí sílící represi

Ženy, které se kvůli nekončící ekonomické a sociální krizi v Zimbabwe postavily vládě, čelí zhoršujícímu se útlaku. Uvádí to výzkumný tým Amnesty International (AI), který mluvil se zimbabwskými ženami všech věkových kategorií z měst i venkova.

"Vláda Zimbabwe se dopouští nejen křivých obvinění, ale není schopna uznat svou vinu na bezvýchodnosti situace, v níž se země nachází," říká Irene Khan, generální tajemnice AI. "Jediné, co vláda dělá, je popírání souvislosti mezi svou politikou na straně jedné a prohlubující se chudobou a porušováním lidských práv na straně druhé."

Vládní úsilí z roku 2005 potřít černý trh dopadlo nejhůře na ženy z chudých vrstev. Ve městech i vesnicích stále obtížněji shánějí peníze na jídlo, léky a bydlení. Výzkumníci AI se na vlastní oči přesvědčili o zoufalství, které způsobují každodenní nárůsty cen základního zboží, například jídla a dopravy, zatímco platy stagnují. Všude, kde tým AI pobýval, se ženy zoufale snažily prodat své boží i s vědomím, že jim hrozí jeho zabavení a vězení.

Zprávu AI v anglickém jazyce najdete zde.

Nebezpečí hladomoru jako politická zbraň

Podle OSN je řada oblastí země vystavena nebezpečí hladomoru. Základní komodity, zejména obilí a kukuřice, jsou v Zimbabwe distribuovány přes vládní agenturu GMB. Podle dřívějších poznatků AI byly manipulace s dodávkami potravin používány proti zastáncům opozice. Řada žen, které se veřejně hlásí o svá práva, nemůže nakupovat obiloviny u vládní agentury prostě proto, že spolupracují s humanitárními organizacemi a veřejně vystupují proti nespravedlnosti.

Šedesátiletá Clara z provincie Masvingo je členkou Ženské koalice (Women´s Coalition), národní organizace bojující za lidská práva. V roce 2003 se zastala stoupenců opozice, kteří byli diskriminováni v přístupu k potravinové pomoci. Místními představiteli vládnoucí strany ZANU-PF byla obviněna z členství v opoziční straně Hnutí za demokratickou změnu (MDC). Clara dodnes nesmí nakupovat kukuřici u vládní agentury.

Ženy bojující za svá práva představují dnes již většinu aktivistů, kteří byli v Zimbabwe během posledních dvou let svévolně vězněni a zadržováni. Věznění žen má přitom hrůzné dopady na jejich rodinný život, zejména na děti, které zůstávají bez péče.

Většina žen vypovídala o bití a špatném zacházení v policejních celách, v některých případech došlo k mučení. Ženy řekly AI, že policie je často obviňuje ze spolupráce s britskou a americkou vládou, které se údajně snaží svrhnout prezidenta Mugabeho.

Některé ženy byly vězněny i se svými dětmi nebo během těhotenství, a to ve zcela nevyhovujících podmínkách dalece vzdálených standardům mezinárodního práva.

Celý text zprávy v anglickém jazyce: web.amnesty.org/library/index/engafr460172007

6.10.2016

Irák: Kurdské autority musí ukončit ostudné uvěznění jezídské ženy, která přežila zajetí tzv. IS

Kurdská regionální vláda (KRG) musí okamžitě ukončit šokující uvěznění jezídské ženy, která je držena bez soudu už skoro dva roky po přežití zajetí ozbrojenou skupinou nazývající se Islámský stát (IS), řekla Amnesty International.

25.1.2016

Novinky k uvěznění Zunara

Další soud se Zunarem se uskuteční pravděpobně 9. března 2016.

26.1.2016

Ženy z řad uprchlíků čelí při cestě Evropou fyzickým útokům, zneužívání a sexuálnímu obtěžování

Vládám a humanitárním organizacím se nedaří zajistit základní ochranu ženám, které prchají ze Sýrie a Iráku.

23.11.2015

Arif Junus propuštěn z vězení ze zdravotních důvodů