Irák: Vraždy ze cti musí být považovány za vážný zločin

Sedmnáctiletá Dua Khalil Aswad byla v dubnu 2007 veřejně ukamenována ve městě Bahzan blízko severoiráckého Mosulu. Dua Khalil Aswad patřila k nemuslimské komunitě jezídů, měla ale vztah s muslimským chlapcem. Před svou smrtí strávila jednu noc mimo domov. Dívka byla zabita skupinou mužů, mezi nimiž byli i její příbuzní, kteří tak vykonali "vraždu ze cti".

V den své smrti se dívka skrývala v domě kmenového vůdce v Bahzanu, dav ale na dům zaútočil a vytáhl ji ven. Skupina osmi nebo devíti mužů, mezi kterými byli i příbuzní oběti, ji před očima stovek lidí zaživa ukamenovala. Někteří přihlížející natočili popravu na své mobilní telefony a video uveřejnili na internetu. Místní bezpečnostní síly byly údajně události přítomny, nedokázaly ale zasáhnout a zabití dívky zabránit.

Irák je v současné době zmítán bezprecedentní vlnou násilí. Po invazi zahraničních vojsk vedené USA v roce 2003 se ženy stávají oběťmi únosů a znásilnění ze strany kriminálních gangů nebo zneužití páchaných ozbrojenými silami, které bojují proti irácké vládě a přítomnosti cizích vojáků.
Existují zprávy o prudkém zvýšení počtu „vražd ze cti“, které jsou páchány na ženách jejich mužskými příbuznými v celé zemi, zejména však v oblasti Kurdistánu. Irácké zákony trestají pachatele těchto činů jen velmi shovívavě. Navzdory tlaku místních i mezinárodních lidskoprávních aktivistů, nedokáže irácká vláda "vraždám ze cti" předcházet, protože dosud nejsou považovány za závažný kriminální čin.

Amnesty International vyzvala na konci dubna iráckou vládu, aby vrahy Du´a Khalil Aswad postavila před spravedlivý soud. Ačkoli vláda na apel AI veřejně nijak nezareagovala, podle posledních zpráv byli zadrženi čtyři muži, mezi nimiž je i bratranec zavražděné. Po dalších nejméně dvou mužích včetně jejího strýce policie pátrá.

Jednejte!
Pošlete přes diplomatické zastoupení Iráku v ČR dopis, v němž vyjádřííte znepokojení nad smrtí Du´a Khalil Aswad a vyzvete k definitivnímu skoncování s "vraždami ze cti".

2.1.2019

irozhlas.cz: Ženy hájící svá práva vytvořily 620 km dlouhý lidský řetěz

17.12.2018

Irsko: Senát schválil návrh zákona o zrušení zákazu umělého přerušení těhotenství

O zrušení zákazu potratů hlasovali Irové letos v květnu v referendu. Pro se vyslovilo 66,4 % voličů.

26.11.2018

Týden.cz k Mezinárodnímu dni proti násilí na ženách

6.11.2018

Proč potřebuje Česká republika Istanbulskou úmluvu?

Veřejné slyšení k peticím k Istanbulské úmluvě proběhlo 6. listopadu.