AI hájí právo volby pro ohrožené ženy

Amnesty International (AI) podporuje svobodné rozhodování žen a mužů o jejich sexuálním a reprodukčním životě. Po obsáhlé diskusi uvnitř hnutí a konzultacích s externími organizacemi i jednotlivci se rozhodla zaujmout postoj k vybraným aspektům problematiky umělého ukončení těhotenství.

AI nepovažuje potrat za univerzální právo a nevyjadřuje se k otázce, zda je jeho podstoupení v dané situaci dobré nebo špatné. Ve výjimečných případech, kdy je těhotenství důsledkem znásilnění nebo incestu, či pokud představuje vážné ohrožení zdraví, by ale žena měla mít možnost volby.

„AI nehájí potraty, ale právo žen beze strachu, hrozeb a nátlaku řešit problémy vystávající ze znásilnění nebo jiného porušování lidských práv," uvedla zástupkyně generální tajemnice AI Kate Gilmore.

Další informace

AI již dlouhou dobu bojuje za práva žen a mužů týkající se sexuálního a reprodukčního života bez nátlaku, diskriminace a násilí. AI také dlouhodobě vystupuje proti regulaci porodnosti prostřednictvím metod, mezi které patří nucené sterilizace a potraty.

Od zahájení kampaně Stop násilí na ženách v roce 2004 zaznamenala AI široce rozšířené porušování práv žen včetně nesčetných forem sexuálního násilí, které může vést i k nechtěnému těhotenství.

Řada žen je kvůli těmto okolnostem stigmatizována: nejdříve jako oběť sexuálního násilí, pak kvůli těhotenství. V řadě zemí nemají ženy, jež jsou oběťmi sexuálního násilí, žádnou jinou možnost než podstoupit nelegální potrat, který ohrožuje jejich život. Volba mezi zdravotními riziky, nebezpečím trestu za ilegální potrat na straně jedné a doživotní stigmatizací na straně druhé, je pro většinu žen krutá.

V řadě zemí nemají možnost podstoupit potrat ani ženy, jejichž zdraví je těhotenstvím vážně ohroženo. V důsledku toho ty, jimž ilegální potrat vážně poškodí zdraví, nemají přístup k léčbě, která by jim zachránila život, aniž by kvůli podstoupení ilegálního potratu riskovaly uvěznění nebo jiný trest.

20.6.2018

Maďarsko: Drakonickému zákonu budou neziskovky vzdorovat

Na Světový den uprchlíků schválil maďarský parlament kriminalizaci práce s migranty a uprchlíky.

18.5.2018

Globální editování Wikipedie se zaměřilo na neznámé ženy, které hájí lidská práva po celém světě

Nadšenci Wikipedie z celého světa spojili 19. a 20. května síly, aby se zúčastnili celosvětového ,,Wikipedia edit-a-thon“ a podpořili tak mimořádné, i když neznámé ženy - obránkyně lidských práv, které zasvětily své životy boji proti nespravedlnosti.

10.7.2017

Obrácená cesta: Z Řecka do Iráku

23.5.2017

Sexuální zneužívání migrantů a uprchlíků