Írán brání aktivitám za práva žen

V neděli 4. března 2007 bylo Teheránu zatčeno 30 žen, které se účastnily pokojné demonstrace. Většina byla již propuštěna, tři z nich však ve vězení zůstávají. Amnesty International (AI) se domnívá, že k zatčení došlo proto, aby nemohly organizovat oslavy Mezinárodního dne žen

Zásah proběhl před budovou Revolučního soudu v Teheránu při protestu proti soudnímu procesu s pěti ženskými aktivistkami. Ty byly obviněny z toho, že se 12. června loňského roku zúčastnily demonstrace, na níž požadovaly, aby íránské zákony ženám garantovaly stejná práva jako mužům. Demonstranstrace však byla za použití síly rozehnána a nejméně 70 jejích účastníků zatčeno.

„Írán musí přestat se zatýkáním pokojných demonstrantů. Namísto toho by se měl vážně zabývat požadavky žen volajících po rovnoprávnosti. Je třeba řešit diskriminaci žen, která je zakotvena dokonce v íránském právním systému,“ uvedla Irene Khan, generální tajemnice AI.

Zatčené ženy byly nejdříve převezeny do zařízení, ve kterém bývají obvykle drženi pachatelé méně závažných trestných činů, jako je nošení „nevhodného oděvu“. Podle dostupných informací byly ale později umístěny ve věznici Evin, v níž jsou často drženi političtí a občanští aktivisté. Režim v tomto vězení je zcela mimo dohled íránské vězeňské služby.

AI se obává, že ženy zůstanou ve věznici i po dobu oslav Mezinárodního dne žen, který chtěly původně využít k upozornění na nerovnoprávné postavení žen a dívek v Íránu.

29.3.2020

Česká ženská lobby: Ženy ženám v době krize

30.1.2020

DeníkN se ptal odborníků, co je třeba vylepšit v roce 2020