Satelitní snímky ukázaly demolice chudinských čtvrtí v Zimbabwe

Amnesty International (AI) dnes uveřejnila vůbec první satelitní snímky, které ukazují rozsáhlou destrukci obydlených oblastí v Zimbabwe. Snímky dokazují ničivý dopad politiky zimbabwské vlády, která v loni provedla násilné demolice čtvrtí a slumů obývaných především venkovskou chudinou.

„Satelitní snímky přesvědčivě dokazují, že vláda Zimbabwe dala vyhladit celé obydlené čtvrti – zcela je vymazala z mapy světa, jako kdyby nikdy neexistovaly,“ uvedl Kolawole Olaniyan, ředitel afrického programu AI. AI na satelitních snímcích ukázala totální demolici chudinské osady nazvané Porta Farm, která vznikla před 16 lety. V osadě stály školy, dětské centrum i mešita. AI zveřejnila také videozáznam, který zachytil násilné vyhánění lidí před samotnou demolicí. „Snímky a videozáznam ukazují děsivý přerod krajiny, která se v průběhu pouhých deseti měsíců proměnila z osady plné života v sutiny.“ 27. června 2005, zhruba měsíc po začátku vládní operace „Obnovení pořádku“, vstoupili policisté do osady a rozdávali letáky, které lidem oznamovaly, že mají osadu opustit. Druhý den brzy ráno přijel konvoj policejních vozidel a demoličních strojů. Obyvatelé osady bezmocně sledovali, jak buldozery ničí jejich domovy. Tisíce lidí musely spát bez přístřešku, a to v době, kdy v Zimbabwe panuje zimní období. Ozbrojení policisté řadu obyvatel osady násilím odvezli na nákladních autech. V době této operace pobývala v Zimbabwe zvláštní emisarka OSN Anna Tibaijuková, která v následné zprávě uvedla, že byla „šokována brutalitou“, jíž byla svědkem. Podle místních nevládních organizací v průběhu chaotické operace zemřelo několik lidí, včetně dvou dětí. Zpráva, kterou 22. července 2005 uveřejnilo OSN, odhaduje, že v průběhu zhruba šesti týdnů ztratilo střechu nad hlavou, práci nebo obojí na 700.000 lidí. Pozn. Satelitní snímky analyzovala Americká asociace pro rozvoj vědy, financovaná americkou MacArthur Foundation.

17.5.2017

Peru: Autority ukončily tažení proti obránkyni lidských práv Máximě Acuňové

Usnesení Nejvyššího soudu v Peru oznámilo ukončení soudního procesu v případě útoků na pozemek obránkyně lidských práv Maximy Acuňové.

17.1.2017

EU: Orwelovské protiteroristické zákony zbavují práv pod zástěrkou jejich ochrany

Nové zákony ženou Evropu do nebezpečného stavu permanentní sekuritizace, tvrdí Amnesty International ve veřejné komplexní lidskoprávní analýze protiteroristických opatření, napříč 14 členskými státy EU.

2.11.2016

Brno a spol.

Co dělá a jak se má Brno? A co ostatní? :) Prezentace pro kancelář říjen 2016.