Satelitní snímky ukázaly demolice chudinských čtvrtí v Zimbabwe

Amnesty International (AI) dnes uveřejnila vůbec první satelitní snímky, které ukazují rozsáhlou destrukci obydlených oblastí v Zimbabwe. Snímky dokazují ničivý dopad politiky zimbabwské vlády, která v loni provedla násilné demolice čtvrtí a slumů obývaných především venkovskou chudinou.

„Satelitní snímky přesvědčivě dokazují, že vláda Zimbabwe dala vyhladit celé obydlené čtvrti – zcela je vymazala z mapy světa, jako kdyby nikdy neexistovaly,“ uvedl Kolawole Olaniyan, ředitel afrického programu AI. AI na satelitních snímcích ukázala totální demolici chudinské osady nazvané Porta Farm, která vznikla před 16 lety. V osadě stály školy, dětské centrum i mešita. AI zveřejnila také videozáznam, který zachytil násilné vyhánění lidí před samotnou demolicí. „Snímky a videozáznam ukazují děsivý přerod krajiny, která se v průběhu pouhých deseti měsíců proměnila z osady plné života v sutiny.“ 27. června 2005, zhruba měsíc po začátku vládní operace „Obnovení pořádku“, vstoupili policisté do osady a rozdávali letáky, které lidem oznamovaly, že mají osadu opustit. Druhý den brzy ráno přijel konvoj policejních vozidel a demoličních strojů. Obyvatelé osady bezmocně sledovali, jak buldozery ničí jejich domovy. Tisíce lidí musely spát bez přístřešku, a to v době, kdy v Zimbabwe panuje zimní období. Ozbrojení policisté řadu obyvatel osady násilím odvezli na nákladních autech. V době této operace pobývala v Zimbabwe zvláštní emisarka OSN Anna Tibaijuková, která v následné zprávě uvedla, že byla „šokována brutalitou“, jíž byla svědkem. Podle místních nevládních organizací v průběhu chaotické operace zemřelo několik lidí, včetně dvou dětí. Zpráva, kterou 22. července 2005 uveřejnilo OSN, odhaduje, že v průběhu zhruba šesti týdnů ztratilo střechu nad hlavou, práci nebo obojí na 700.000 lidí. Pozn. Satelitní snímky analyzovala Americká asociace pro rozvoj vědy, financovaná americkou MacArthur Foundation.

31.8.2019

MYANMAR: 2. VÝROČÍ MASAKRU ROHINGŮ? NESPRAVEDLNOST POKRAČUJE!

Před 2 lety spustili myanmarské bezpečností složky kampaň proti Rohingům, během které utekli stovky tisíc lidí do sousední Bangladéše. Žijí tam dodnes, v uprchlických táborech a zoufalých podmínkách.

23.7.2019

Izrael: Bourání domů Palestinců je porušením mezinárodního práva

Izraelské úřady začaly s demolicí bytových domů v oblasti okupovaného Západního břehu Jordánu, který je pod přímou správou Palestinců. Nelegální postup Izraele kritizuje kromě Amnesty i Evropská unie.

19.2.2019

Izrael/Palestina: Online rezervační weby podporují rozšiřování osad a profitují z válečných zločinů

Airbnb, Booking.com, Expedia a TripAdvisor aktivně přispívají k porušování lidských práv Palestinců a Palestinek.

25.10.2018

Rohingové v Barmě stále čelí diskriminaci a dál utíkají do Bangladéše

Stovky Rohingů stále utíkají do Bangladéše, ti, co zůstali, čelí diskriminaci a porušování základních práv.