Satelitní snímky ukázaly demolice chudinských čtvrtí v Zimbabwe

Amnesty International (AI) dnes uveřejnila vůbec první satelitní snímky, které ukazují rozsáhlou destrukci obydlených oblastí v Zimbabwe. Snímky dokazují ničivý dopad politiky zimbabwské vlády, která v loni provedla násilné demolice čtvrtí a slumů obývaných především venkovskou chudinou.

„Satelitní snímky přesvědčivě dokazují, že vláda Zimbabwe dala vyhladit celé obydlené čtvrti – zcela je vymazala z mapy světa, jako kdyby nikdy neexistovaly,“ uvedl Kolawole Olaniyan, ředitel afrického programu AI. AI na satelitních snímcích ukázala totální demolici chudinské osady nazvané Porta Farm, která vznikla před 16 lety. V osadě stály školy, dětské centrum i mešita. AI zveřejnila také videozáznam, který zachytil násilné vyhánění lidí před samotnou demolicí. „Snímky a videozáznam ukazují děsivý přerod krajiny, která se v průběhu pouhých deseti měsíců proměnila z osady plné života v sutiny.“ 27. června 2005, zhruba měsíc po začátku vládní operace „Obnovení pořádku“, vstoupili policisté do osady a rozdávali letáky, které lidem oznamovaly, že mají osadu opustit. Druhý den brzy ráno přijel konvoj policejních vozidel a demoličních strojů. Obyvatelé osady bezmocně sledovali, jak buldozery ničí jejich domovy. Tisíce lidí musely spát bez přístřešku, a to v době, kdy v Zimbabwe panuje zimní období. Ozbrojení policisté řadu obyvatel osady násilím odvezli na nákladních autech. V době této operace pobývala v Zimbabwe zvláštní emisarka OSN Anna Tibaijuková, která v následné zprávě uvedla, že byla „šokována brutalitou“, jíž byla svědkem. Podle místních nevládních organizací v průběhu chaotické operace zemřelo několik lidí, včetně dvou dětí. Zpráva, kterou 22. července 2005 uveřejnilo OSN, odhaduje, že v průběhu zhruba šesti týdnů ztratilo střechu nad hlavou, práci nebo obojí na 700.000 lidí. Pozn. Satelitní snímky analyzovala Americká asociace pro rozvoj vědy, financovaná americkou MacArthur Foundation.

20.4.2018

Irák: Ženy a děti vnímané jako navázané na IS čelí věznění a sexuálnímu zneužívání

Nová výzkumná zpráva odhaluje hromadné trestání žen a dětí za to, že jsou spřízněné, ačkoli vzdáleně, s muži spojenými s IS nebo s útěkem z pevností IS.

20.12.2017

Barma: „Pobuřující“ odmítnutí přístupu nejvyšším představitelům OSN

Jako reakci na zprávu, že orgány Barmy odmítly přístup zvláštnímu zpravodaji OSN Yanghee Leeovi, James Gomez, ředitel Amnesty International pro jihovýchodní Asii a Pacifik, řekl: „Barmská armáda tvrdí, že v posledních měsících nedělá nic špatného. Pokud ano, úřady by neměly mít co skrývat – proč tedy odmítají přístup nezávislým a nestranným vyšetřovatelům?“

28.11.2017

Bangladéš: Rohingští uprchlíci nesmějí být přesídleni na neobyvatelný ostrov

Bangladéšská vláda musí upustit od všech plánů na přesunutí více než 100 000 rohingských uprchlíků na neobyvatelný ostrov, uvádí Amnesty International.