Etnické menšiny v Barmě jsou terorizovány nucenými pracemi a bitím

Barmská vojenská vláda (junta) terorizuje tisíce příslušníku etnických menšin, posílá je na nucené práce, konfiskuje jejich pozemky a demoluje příbytky. Organizované napadání celých vesnic spojené s bitím a vyhrožováním není výjimkou. Nejnovější zpráva Amnesty International (AI) dokumentuje tragickou situaci barmských etnických menšin.

Pracovníci AI hovořili s desítkami barmských emigrantů žijících v Thajsku, kteří potvrdili pokračující bezpráví v zemi. Kvůli nelidské politice vlády trpí každý šestý Barmánec podvýživou, podle údajů OSN je dokonce třetina dětí chronicky podvyživená.Dokumentace AI jednoznačně dokládá, že vojenská junta terorizuje Barmské etnické menšiny konfiskací jejich pozemků, loupežemi úrody a dobytka, zabavováním úspor či dokonce deportací do pracovních táborů. Cílem vlády je zlomit odpor vesničanů, kteří údajně podporují rebelující skupiny z řad etnických menšin. Situace se zhoršila poté, co úřady zahájily politiku, která usiluje o soběstačnost armády.„V posledním desetiletích byly stovky tisíc barmských dělníků nuceny uprchnout do okolních zemí, neboť barmská vláda systematicky porušuje ekonomická a politická práva svých občanů, uvedla Natalie Hill z Amnesty International.AI ve své zprávě upozorňuje na následující porušování lidských práv:- v zemi je široce rozšířený systém zneužívání mužů, žen i dětí k nucené práci, například jako služebnictvo, na stavbách či v zemědělství, což je v rozporu s konvencí Mezinárodní organizace pro práci- stále probíhá masové násilné vyhánění z domovů, konfiskace pozemků a demolice domů bez kompenzací- je zdokumentováno bití a zabíjení civilistů, kteří byli nuceni dodávat rýži a další potraviny juntě, avšak nedokázali zajistit požadované množství těchto surovin pravidelně dochází k pronásledování, zneužívání a svévolnému zatýkání civilistů ze strany úřadů- časté jsou krádeže potravinových zásob vesničanů i jejich finančních úspor- OSN a další mezinárodní organizace, které by mohly zajistit vesničanům alespoň základní pomoc, mají zejména v příhraničních oblastech omezený přístup do postižených oblastí.„Život v zemi je obrácen na ruby. Junta zabavuje majetky a ničí živobytí obyčejných lidí. Lidé žijí v neustálém napětí, stávají se z nich žebráci bez domova živořící na ulici. Jsem tak rozčilená tím, co udělala junta dělá naší vesnici,“ řekla AI mladá žena, jejíž farmu junta zkonfiskovala v květnu 2001.AI vyzvala barmské úřady, aby okamžitě skoncovaly s nucenými pracemi, které představují porušování mezinárodních úmluv i vnitrostátního práva. Další apel Amnesty International směřuje k požadavku zastavení vyhánění civilistů z jejich domovů.

6.6.2019

Pronásledovaní Rohingové vyprávějí

Jakou jednu věc byste si vzali s sebou, kdybyste náhle prchali ze svého domova před násilím a útlakem?

25.10.2018

Rohingové v Barmě stále čelí diskriminaci a dál utíkají do Bangladéše

Stovky Rohingů stále utíkají do Bangladéše, ti, co zůstali, čelí diskriminaci a porušování základních práv.

5.9.2018

Barma/Myanmar: Rozsudek nad novináři z Reuters vysílá silné varování ohledně svobody tisku

Barma odsoudila novináře k nesmyslným trestům.

27.8.2018

Obránkyně lidských práv vyzývají ministry zahraničních věcí EU k podpoře uprostřed bezprecedentních útoků

Den před neformálním ‘Gymnich’ zasedáním ministrů zahraničních věcí EU ve Vídni se obránkyně lidských práv ze Salvadoru, Polska, Indonésie, Keni, Rakouska, Sýrie a Ruska setkají se zástupci EU. Požádají o větší ochranu a podporu své práce uprostřed rostoucích útoků na aktivisty.