Claudia Medina Tamarizová zproštěna všech obvinění!

Úspěch

Všechna obvinění vznešená proti Claudii Medině Tamarizové po doznání vynuceném mučení, byla stažena. Petici ale podepisujte dál. Pořád je třeba vyšetřit mučení, kterého se dopustili příslušníci námořní pěchoty.
V roce 2012 vtrhli příslušníci námořní pěchoty do Claudiina domu, odkud matku tří dětí spoutanou odvlekli na místní základnu. Tam dotyčnou několik dní mučili včetně použití elektrošoků nebo sexuálního násilí. Mučení ustalo, až když žena podepsala doznání, které ani neměla šanci přečíst.
Přestože Mexiko je jednou ze zemí, které podepsaly Úmluvu proti mučení OSN, došlo v této zemi během posledních 10 let k nárůstu případů mučení až o 600%! Jen mezi lety 2010 a 2013 bylo nahlášeno přes 7 000 stížností na mučení.
Australská Amnesty International zaktivizovala veřejnost a shromáždila 20 000 podpisů na petici adresovanou ministru spravedlnosti. Mezinárodní petici pak podepsalo 343 000 lidí z celkem 117 zemí světa.
Sama Claudia se ke svému případu vyjádřila následovně:
„Chtěla bych vyjádřit poděkování členům Amnesty International, stejně jako právníkům z Centro de Derechos Humanos Miguel Agustín Pro Juárez a autorům více než 300 000 dopisů zaslaných do rukou ministra spravedlnosti. Pro soud jsem byla tou nejvíce vinnou osobou na světě, nyní je ale jasné, že nemám nic společného s věcmi, z kterých jsem byla obviněna. V Mexiku je mučení běžnou praxí, já však nechci dopustit, aby jakákoli další žena podstoupila takové zacházení. Chci, aby ti, co mě mučili, byli potrestáni.“

14.5.2019

Asia Bibiová je konečně volná!

Pákistánská křesťanka Asia Bibiová se bezpečně dostala z Pákistánu do Kanady, kde získala azyl. Informaci 8. května oznámil její právník. O den později zprávu potvrdilo i pákistánské ministerstvo zahraničních věcí. Bibiová už se v Kanadě setkala se svými dětmi.

4.4.2019

Aktivista Bayram Mammadov byl na základě smyšlených obvinění znovu zatčen

Ázerbájdžánský aktivista Bayram Mammadov byl zadržen 30. března a odsouzen k 30 dnům správní vazby za odpor vůči policejním příkazům. Amnesty International věří, že obvinění jsou vykonstruovaná.

5.3.2019

Mehman Husejnov, známý novinář a bloger z Ázerbájdžánu je na svobodě

Husejnov byl nespravedlivě odsouzen ke dvěma letům vězení za články o korupci státních úředníků. Před vypršením trestu proti němu úřady vznesly další obvinění.

30.7.2018

Malajsijské úřady zrušily všech devět obvinění z porušení pobuřovacího zákona proti politickému karikaturistovi Zunarovi.