Claudia Medina Tamarizová zproštěna všech obvinění!

Úspěch

Všechna obvinění vznešená proti Claudii Medině Tamarizové po doznání vynuceném mučení, byla stažena. Petici ale podepisujte dál. Pořád je třeba vyšetřit mučení, kterého se dopustili příslušníci námořní pěchoty.
V roce 2012 vtrhli příslušníci námořní pěchoty do Claudiina domu, odkud matku tří dětí spoutanou odvlekli na místní základnu. Tam dotyčnou několik dní mučili včetně použití elektrošoků nebo sexuálního násilí. Mučení ustalo, až když žena podepsala doznání, které ani neměla šanci přečíst.
Přestože Mexiko je jednou ze zemí, které podepsaly Úmluvu proti mučení OSN, došlo v této zemi během posledních 10 let k nárůstu případů mučení až o 600%! Jen mezi lety 2010 a 2013 bylo nahlášeno přes 7 000 stížností na mučení.
Australská Amnesty International zaktivizovala veřejnost a shromáždila 20 000 podpisů na petici adresovanou ministru spravedlnosti. Mezinárodní petici pak podepsalo 343 000 lidí z celkem 117 zemí světa.
Sama Claudia se ke svému případu vyjádřila následovně:
„Chtěla bych vyjádřit poděkování členům Amnesty International, stejně jako právníkům z Centro de Derechos Humanos Miguel Agustín Pro Juárez a autorům více než 300 000 dopisů zaslaných do rukou ministra spravedlnosti. Pro soud jsem byla tou nejvíce vinnou osobou na světě, nyní je ale jasné, že nemám nic společného s věcmi, z kterých jsem byla obviněna. V Mexiku je mučení běžnou praxí, já však nechci dopustit, aby jakákoli další žena podstoupila takové zacházení. Chci, aby ti, co mě mučili, byli potrestáni.“

5.3.2019

Mehman Husejnov, známý novinář a bloger z Ázerbájdžánu je na svobodě

Husejnov byl nespravedlivě odsouzen ke dvěma letům vězení za články o korupci státních úředníků. Před vypršením trestu proti němu úřady vznesly další obvinění.

5.3.2019

Nasrín Sotudíové hrozí až 34 let ve vězení a 148 ran bičem

Íránská právnička Nasrín Sotudíová čelí až 34letému trestu ve vězení a 148 ranám bičem ve dvou probíhajících soudních procesech. Obvinění proti ní vznesená jsou přitom výlučně za její aktivity v oblasti lidských práv, včetně ochrany žen protestujících proti nucenému nošení hidžábu a její otevřený nesouhlas s trestem smrti.

2.8.2018

Solidarita není zločin: Francie zrušila trest pro seniorku za pomoc migrantům

16.1.2018

USA: Zavřete po 16 letech Guantánamo jednou provždy

Při 16. výročí otevření nechvalně známého zadržovacího zařízení na námořní základně USA v zátoce Guantánamo Amnesty International znovu vyzývá ke spravedlivému procesu nebo okamžitému propuštění těch, kteří jsou tam zadrženi. Zároveň apeluje na jeho uzavření.