© Amnesty International

Shell čelí dalším žalobám za ropné skvrny v Nigérii

Článek

Diskriminace   Nigérie publikován 6.3.2016

Amnesty International varuje investory Shellu před možnými finančními závazky společnosti vůči komunitám v Nigérii. Ropný gigant je odpovědný za rozsáhlé znečištění a devastaci životního prostředí i živobytí místních obyvatel v několika oblastech země.

Selhání při údržbě a ochraně ropovodů může společnost Shell vystavit mnoha žalobám o náhradu škody od tuctu komunit z Delty Nigeru.To prohlásilo Amnesty International 2. března poté, co londýnská právnická firma Leigh Day oznámila další dvě žaloby proti společnosti. Poslední žaloby byly podány v zastoupení dvou komunit (Bille a Ogale) z Delty Nigeru, které byly zasaženy ropným znečištěním.
Ve své investičním brífinku „Rostoucí závazky Shellu v Deltě Nigeru: Poučení ze soudního případu Bodo,“ varuje Amnesty International investory Shellu, že chyby ve způsobu, jakým ropný gigant informuje o ropném znečištění, by mohly maskovat rozsah možného finančního závazku společnosti vyplývajícího z odpovědnosti za škodu.
Shell již vyplatil 55 milionů liber komunitě Bodo po mimosoudním vyrovnání v lednu 2015. Soudní dokumenty z tohoto případu ukazují, že Shell přiznal, že podcenil rozsah ropného znečištění v regionu. Shell opakovaně tvrdil, že objem ropných skvrn, které zasáhly komunitu Bodo, byl 4 000 barelů. Experti mezitím objem ropných skvrn v regionu odhadli na 500 000 barelů ropy.
Soudní dokumenty také odhalily interní emailovou komunikaci a zprávy, které ukázaly, že vedoucí pracovníci Shellu vyjádřili své obavy již v roce 2001. Konkrétně vyjádřili potřebu nahradit ropovody v Deltě Nigeru, některé části dokonce popisovali jako „obsahující hlavní rizika a nebezpečí.“
Peter Frankental (programový ředitel AI Velké Británie pro hospodářské záležitosti) řekl: „Shell má otřesnou minulost zastírání a dezinformování ohledně svého jednání v Deltě Nigeru. Náš brífink odhaluje, jak moc byl Shell ve svých operacích v regionu nezodpovědný.“ „Je ostudné, že Shell musí být vlečen k soudům, aby začal řešit tyto problémy. Jistě, čas, peníze, zdraví, živobytí a emocionální utrpení zasažených oblastí mohly být ušetřeny. Shell měl jednoduše přijmout zodpovědnost a vyčistit ropné znečištění rychle a důkladně.“ „Doufáme, že případ Bodo a nová žaloba přiměje Shell přijmout svou zodpovědnost za vyčistění ropných skvrn i za odškodnění těch, jejichž životy jím byly zdevastovány.“
Oblast Ogale je stále ještě zasažena ropným znečištěním z havárie, která se přihodila v roce 2009 – udává zpráva Amnesty International z listopadu 2015. Když výzkumníci Amnesty Intetnational navštívili místo minulé léto (v roce 2015), viděli silně znečistěné bažiny a zemědělskou půdu. Zem pokrývaly černé skvrny a byl cítit silný zápach ropy. Shell nebyl schopen oblast řádně vyčistit. A to navzdory skutečnosti, že Program OSN pro životní prostředí (UNEP) ve své zprávě v roce 2011 informoval o vážném znečištění v oblasti – včetně vysoké kontaminace podzemních vod.
Pozadí
V roce 2015 mělo přibližně 15 600 farmářů a rybářů z oblasti Bodo obdržet okolo 2000 liber. Každý jako součást vyplacení Shellu za znečistění způsobené ropnými haváriemi v letech 2008 a 2009. Havárie zdevastovaly životní prostředí v okolí komunity Bodo, v oblasti místní vlády v Gokaně, ve státě River State v Nigérii.
Poslední lednový balíček kompenzací byl výsledkem tříletého právního boje mezi Shellem a komunitou Bodo zastupovanou společností Leigh Day.
Briefing Amnesty International „Shell’s growing liabilities in the Niger Delta: Lessons from the Bodo court case“ nastiňuje závěry předběžného rozsudku ze soudního sporu Bodo a klíčové obsahy dokumentů uložených u soudu ve Velké Británii před urovnáním sporu.

Aktuální petice

Nigérie

Obvinili ho z rouhání, hrozí mu trest smrti. Pomůžete?

Mubarak Bala, významný nigerijský humanista, byl 28. dubna zatčen policisty ve svém domě v Kaduně na severozápadě Nigérie a obviněn z rouhání poté, co v pondělí 27. dubna napsal na Facebook příspěvek o své víře.

Aktuální počet podpisů: 3143 Náš cíl: 3500

Podepíšu