Startuje první ročník Amnesty International / Febiofest Award

  Článek

publikován 9.3.2016

Česká sekce Amnesty International bude letos poprvé na Febiofestu předávat cenu za nejlepší film spojený s problematikou lidských práv. Je věnována ukrajinskému filmaři Olegu Sencovovi, který sedí ve vězení za kritiku ruské anexe Krymu.

OLEG SENCOV je režisér, kterého už zná asi celý svět – spousta kolegů i mezinárodních organizací a institucí se za něj totiž postavila, když byl v Rusku nejdříve obviněn a později i odsouzen za údajný terorismus. A to poté, co otevřeně kritizoval ruskou invazi na Krym. Rusové Sencova nespravedlivě obvinili z terorismu a ve vazbě ho údajně mučili. Rozsudek z léta 2015 zní: vinen, 20 let za mřížemi. 

Amnesty chce i prostřednictvím filmové ceny na Febiofestu upozornit znovu na jeho případ a nabídnout lidem možnost se mj. prostřednictvím petice na našem stánku v Cine Star Anděl zasadit o jeho propuštění a znovuotevření jeho případu.

Lidskoprávní organizace Amnesty International upozorňovala na nespravedlivé věznění Olega od začátku. V roce 2014 byl jednou z tváří největší světové lidskoprávní kampaně Maraton psaní dopisů, kdy lidé po celém světě napsali statisíce apelů za jeho propuštění a prošetření jeho mučení. Připojily se i tisíce lidí z Česka a na webu Amnesty mají stále příležitost on-line apelovat na generálního prokurátora Ruské federace Čajku, aby se zasadil o přehodnocení nepřiměřených trestů, prošetření podezření z mučení, zrušení obvinění z terorismu a v případě nových legitimních obvinění vyloučení všech svědectví získaných prostřednictvím mučení a dalších nezákonných metod.

POZADÍ PŘÍPADU „SENCOV“


Ukrajinský režisér byl na okupovaném Krymu zadržen ruskou Federální bezpečnostní službou (FSB) v květnu 2014. Stěžoval si, že ho po zadržení agenti mučili. Dali mu přes hlavu igelitovou tašku a dusili ho, až omdlel. Filmařův právník popsal, jak FSB s jeho klientem jednala: „Tři hodiny se z něj snažili vymlátit přiznání. Bili ho po zádech, po nohou.“ Kromě jiného informoval právník i o tom, že mu vyhrožovali znásilněním.

Sencov se zúčastnil pokojných demonstrací proti ruskému zásahu na Krymu, na Euromajdanu v Kyjevě vystupoval jako člen protestní skupiny motoristů „AutoMajdan“. Přátelé a rodinní příslušníci, kteří mluvili s Amnesty International, věří, že všechna obvinění byla politicky motivována a mají spojitost s Olegovým pokojným aktivismem.

Po zahájení soudního procesu obvinil vládní prokurátor Sencova, že vytvořil teroristickou organizaci na příkaz ultranacionalistické strany Pravý sektor. Podle ruských úřadů byl Sencov členem této organizace (ta byla v listopadu 2014 postavena mimo zákon). Režisér členství v této straně odmítl. Stejně tak organizace vydala prohlášení, že Sencov není a nikdy nebyl jejím členem.

Ruské úřady Sencova navíc obvinily z úmyslného založení požáru kanceláří vládnoucí strany Jednotné Rusko. Nařkly ho také z přípravy výbuchu pomníku Vladimíra Iljiče Lenina a památníku s věčným plamenem. Dva jeho údajní komplici dostali sedmileté tresty. Společně se Sencovem byl odsouzen i Oleksandr Kolčenko, který dostal desetiletý trest. Oleg všechna obvinění popírá a celý proces považuje za vykonstruovaný a politicky motivovaný.

K propuštění Sencova opakovaně vyzývá vedle Amnesty řada mezinárodních organizací i institucí. O režisérovo propuštění v hromadné výzvě požádali filmoví režiséři Pedro Almodóvar, Krzysztof Zanussi, Andrzej Wajda a Nikita Michalkov. K jeho propuštění vyzvaly i filmové svazy na Ukrajině a v Rusku. Prohlášení žádající Sencovovo propuštění zveřejnili i čeští filmaři během karlovarského filmového festivalu, přidal se i loňský Febiofest. Letos ve snaze o spravedlnost pro Olega pokračuje ve spolupráci s Amnesty prostřednictvím Amnesty International / Febiofest Award. Díky!

Informace o ceně a nominované filmy najdete na webu Febiofestu.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2206 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...