Ázerbájdžán: Novinářka Chadídža Ismailová je na svobodě, její odsouzení musí být však plně zrušeno

Úspěch

Chadídža Ismailová byla v září v soudním procesu odsouzena k sedmi a půl letům vězení na základě vykonstruovaných obvinění zpronevěry, nezákonného podnikání, daňovým únikům a zneužití úředního postavení. Nejvyšší soud, poté co zrušil dvě ze čtyř původních obvinění, snížil 25. května rozsudek na podmíněnou dobu tří a půl let.

„Chadídža Ismailová musí být plně zproštěna viny, jestli má někdy dosáhnout na spravedlnost za její neoprávněné věznění,“ řekl Denis Krivošejev, zástupce ředitele Amnesty International pro Evropu a Střední Asii. „Mnoho dalších politických vězňů je v Ázerbájdžánu stále vězněno za uplatňování svého práva svobody projevu. Musí být propuštěni, aby se rozbilo toto nebezpečné schéma strachu a utlačování.“

Chadídža Ismailová pracovala pro Rádio Svobodná Evropa a vyšetřovala a informovala o korupci na nejvyšších pozicích ázerbájdžánské vlády, včetně rodinných členů prezidenta Ilhama Alijeva. Na začátku května obdržela cenu UNESCO World Press Freedom.

30.6.2016

Mexiko: Yecenia Armentová propuštěna na svobodu

Yecenie Armentová byla po necelých čtyřech letech propuštěna z vězení, kde byla držena na základě vynuceného doznání po brutálním mučení.

13.6.2016

České shromažďovací právo v ohrožení?

Amnesty jednala s magistrátem - a máme výsledky!

7.6.2016

Brazílie nastoupila přímou cestu k zopakování chyb z fotbalového šampionátu na olympiádě

Amnesty pár týdnů před začátkem olympiády připomíná lidskoprávní rizika v Brazílii.

25.5.2016

Výsledky kampaně Jsme v jednom týmu - i díky vám!

Desítky vzkazů, tisíce podpisů, zájem médií a především - viditelnost pro ruské ochránce lidských práv!