Ázerbájdžán: Novinářka Chadídža Ismailová je na svobodě, její odsouzení musí být však plně zrušeno

Úspěch

Chadídža Ismailová byla v září v soudním procesu odsouzena k sedmi a půl letům vězení na základě vykonstruovaných obvinění zpronevěry, nezákonného podnikání, daňovým únikům a zneužití úředního postavení. Nejvyšší soud, poté co zrušil dvě ze čtyř původních obvinění, snížil 25. května rozsudek na podmíněnou dobu tří a půl let.

„Chadídža Ismailová musí být plně zproštěna viny, jestli má někdy dosáhnout na spravedlnost za její neoprávněné věznění,“ řekl Denis Krivošejev, zástupce ředitele Amnesty International pro Evropu a Střední Asii. „Mnoho dalších politických vězňů je v Ázerbájdžánu stále vězněno za uplatňování svého práva svobody projevu. Musí být propuštěni, aby se rozbilo toto nebezpečné schéma strachu a utlačování.“

Chadídža Ismailová pracovala pro Rádio Svobodná Evropa a vyšetřovala a informovala o korupci na nejvyšších pozicích ázerbájdžánské vlády, včetně rodinných členů prezidenta Ilhama Alijeva. Na začátku května obdržela cenu UNESCO World Press Freedom.

26.10.2017

Úspěch: Propuštěno 83 gayů a leseb v Ázerbájdžánu

Amnesty pomohla k propuštění nespravedlivě zadržovaných příslušníků LGBTI komunity.

8.6.2017

Osvoboď podpisem!

Probíhá největší Amnesty veřejná akce. Na záchraně nespravedlivě vězněných spolupracují slavní youtubeři i známé tváře.