© Amnesty International

Nigérie: Dlouho očekávané vítězství!

Článek

Zastavte mučení   Nigérie publikován 12.1.2015

Shell konečně zaplatil 55 milionů liber za ropné havárie v deltě Nigeru.

Významně opožděné vyrovnání ropného giganta Shell s oběťmi úniku ropy v deltě Nigeru je důležitým vítězstvím a nápravou firemní nedbalosti, prohlásila Amnesty International a Centrum pro životní prostředí, lidská práva a rozvoj.

Šest let poté, co dva úniky ropy zničily tisíce obydlí v oblasti Bodo, došlo k tomu, že Shell provedl na základě britského soudního procesu vyrovnání s postiženou oblastí ve výši 55 mil. liber. (Skoro 2 miliardy korun.) Tento obnos bude rozdělen na 35 mil. pro 15 600 jedinců a 20 mil. získá místní komunita.

I přesto, že tato kompenzace představuje dlouho očekávané vítězství tisíců lidí, kteří ztratili domov v oblasti Bodo, neměl by celý proces spějící k náhradě škod trvat šest let,” uvedla Audrey Gaughranová, ředitelka pro globální záležitosti Amnesty International.

Ve skutečnosti Shell věděl, že se v oblasti Bodo schyluje k havárii. Nepodnikl však žádná účinná protiopatření a následně uváděl lživé informace o množství uniklé ropy. Kdyby Shell nebyl britským obviněním přinucen odhalit pravdivé informace, obyvatelé Bodo by byli úplně ošizeni.”

Čekání na vyrovnání si na obyvatelích Bodo vybralo svou daň - mnohým z nich ropná havárie zničila živobytí v oblasti rybolovu či farmaření. Během doby od havárie museli žít na znečištěném území, bez jakékoliv náhrady škod. Mnozí z nich se ocitli na hranici chudoby.

„Kompenzace je prvním krokem ke spravedlnosti pro obyvatele Bodo. K plnému vyrovnání však dojde až tehdy, kdy Shell důkladně vyčistí těžce znečištěné potoky a bažiny tak, aby rybáři a zemědělci mohli obnovit svá živobytí a znovu vystavět svá obydlí," prohlásil Styvn Obodoekwe, ředitel programu Centra pro životní prostředí, lidská práva a rozvoj (CEHRD).

Jsem velmi rád, že Shell konečně přijal odpovědnost za své činy," řekl pastor Christian Kpandei, chovatel ryb v oblasti Bodo, jehož rybí farma byla zničena při ropné havárii. „Rád bych poděkoval právníkům, že přinutili Shell k tomuto bezprecedentnímu kroku."

Ačkoliv Shell uznává, že obě ropné katastrofy z roku 2008 v oblasti Bodo byly způsobené selháním potrubí, veřejně a opakovaně tvrdí, že došlo k úniku 4 000 barelů ropy za obě havárie. A to i přesto, že ropa unikala týdny.

V roce 2012 Amnesty International pomocí nezávislého posouzení videozáznamu první ropné havárie spočítala, že celkové množství uniklé ropy přesáhlo 100 000 barelů jen za tuto nehodu.

Během soudního sporu ve Velké Británii Shell musel konečně přiznat, že jeho výroky byly lživé a došlo k podcenění množství uniklé ropy v kauzách Bodo. Navzdory tomu však Shell dosud nikde neuvedl skutečné údaje o uniklé ropě.

V rámci soudního řízení byl Shell také nucen odhalit, že byl obeznámen, minimálně od roku 2002, se značným stářím ropných potrubí, a že některé úseky představovaly velké riziko. Nutná přímá výměna potrubí z důvodu rozsáhlé koroze byla zmiňována i v jeho zprávě z téhož roku.

Amnesty International a CEHRD jsou obeznámeny s tím, že i přes tyto varovné informace z let před únikem ropy Shell nic nepodnikl. E-mail z interní komunikace Shell z roku 2009 odhalil, že si vedení firmy bylo vědomé špatné situace v Ogonilandu, kde se nachází i Bodo; v e-mailu stálo : "...potrubí v Ogonilandu nebyla správně udržována nebo centrálně kontrolována více než 15 let."

Více než tisíce lidí se i nadále obává rizika budoucích ropných havárií, jelikož Shell selhal v opravě svého stárnoucího a chátrajícího potrubí.

„Ropné znečištění v deltě Nigeru je jedním z největších podnikových skandálů naší doby. Shell musí zajistit odpovídající náhradu, uklidit nepořádek a vyrobit bezpečnější potrubí namísto mazaných PR kampaní, kterými se chtěl zbavit zodpovědnosti,” uzavřela Audrey Gaughranová.

POZADÍ KAUZ

Ke dvěma únikům ropy došlo v Bodo v deltě Nigeru v roce 2008, první se odehrál v srpnu a druhý v prosinci. Amnesty International a CEHRD pracovaly na ropné havárii v oblasti Bodo již od roku 2008, podporovaly komunitu a snažily se o zajištění kompenzace i vyčištění území.

V roce 2011 obyvatelé Bodo, zastupovaní britskou právnickou společností Leigh Day, zahájili soudní řízení na území Velké Británie. Spor byl veden proti společnosti Shell Petroleum Development Company of Nigeria.

K ropným haváriím může dojít každý rok - zvláště pak kvůli špatnému stavu ropného potrubí firmy Shell.

Shell opakovaně svaluje svou vinu za ropné znečištění na nelegální činnosti v deltě Nigeru. Jeho tvrzení však byla zdiskreditována výzkumy Amnesty International a CEHRD: http://www.amnesty.org/en/library/info/AFR44/028/2013/en

Aktuální petice

Nigérie

Obvinili ho z rouhání, hrozí mu trest smrti. Pomůžete?

Mubarak Bala, významný nigerijský humanista, byl 28. dubna zatčen policisty ve svém domě v Kaduně na severozápadě Nigérie a obviněn z rouhání poté, co v pondělí 27. dubna napsal na Facebook příspěvek o své víře.

Aktuální počet podpisů: 3143 Náš cíl: 3500

Podepíšu