Program česko-čínského investičního fóra mlčí k porušování lidských práv

Setkání byznysmenů a politiků nereflektuje lidskoprávní situaci v Číně. Čeští podnikatelé by měli vědět, do čeho "jdou".
Ve čtvrtek v Praze začne česko-čínské podnikatelské fórum. Sjedou se na něj stovky čínských byznysmenů a politiků, aby se tu setkaly s politiky a podnikateli z Česka a dalších evropských zemí. Prostory pro summit poskytl Pražský hrad a záštitu nad ním převzal prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka.

Amnesty International ČR otevřeně vyzývá prezidenta Zemana a premiéra Sobotku, aby upozornili české podnikatele na rizika, která je v Číně čekají v souvislosti s porušováním lidských práv. Dlouhodobě taky apeluje na politiky, aby se problematika lidských práv dostala na agendu bilaterálních jednání.

Čtěte více a připojte se ZDE!

Čína je přitom známá jako země, kde firmy často čelí obvinění z porušování lidských práv lidí, kteří pracují v tamních továrnách nebo žijí v oblastech, kde podniky působí. Považujeme proto za nevhodné, že otázka porušování lidských práv není součástí programu fóra.

„Podpora zahraničního obchodu jistě patří k legitimním aktivitám veřejných úřadů a jejich představitelů. Ruku v ruce s posilou ekonomické spolupráce však jde i o zodpovědnost za dopady, které to může mít v zemi, do níž čeští podnikatelé vstupují,“ upozorňuje Mark Martin, ředitel české sekce Amnesty International.

Čína patří ke státům, kde podnikatelé opakovaně čelí obviněním ze spoluzodpovědnosti za porušování lidských práv lidí pracujících v továrnách nebo lidí žijících v oblastech, kde podniky působí. Tam může probíhat těžba, stavba infrastruktury provázená nucenými vystěhováními nebo tam chemikálie z výroby znečišťují životní prostředí a dramaticky zvyšují výskyt závažných onemocnění. Problémy jako dětská a nucená práce, porušování základních pravidel bezpečnosti práce ze strany zaměstnavatelů, zákaz zakládání nezávislých odborů, porušování práva na odpovídající mzdu, práva na odpočinek, na rodinný život a celé řady dalších práv přímo v rámci výroby, jsou v Číně na denním pořádku.

Mezinárodní odborová konfederace zařadila Čínu ve své letošní zprávě o pracovních podmínkách ve světě mezi země, kde je situace pro pracující zdaleka nejhorší (stupeň 5 - žádná ochrana práv). Souhrnná teritoriální informace (STI), kterou v rámci služby veřejnosti zastupitelské úřady zveřejňují pro občany i podnikatele v Česku, sice obsahuje informace o tom, jak se chovat v dopravních prostředcích, v otázce lidských práv ale odkazuje jenom na internetovou stránku, která prezentuje pohled čínské vlády na lidská práva. Zmínku o dětské práci či problémech s bezpečností práce v továrnách v ní nenajdete.

30.8.2018

Otevřený dopis pro Google: Nerezignujte na lidská práva výměnou za přístup do Číny!

Ohlášené plány společnosti Google spustit v Číně cenzurovaný vyhledavač by představovaly alarmující kapitulaci v oblasti lidských práv s ničivými důsledky v zemi, kde jsou lidé neustále pronásledováni za vyjádření svých názorů, upozorňuje Amnesty a další skupiny pro lidská práva.

9.3.2018

Den Tibetu před čínskou ambasádou v Praze

Amnesty International tradičně 10. března připomněla porušování lidských práv v Tibetu.

3.4.2018

Vítězství Amnesty: Tibetský filmař je volný

31.7.2017

Vývoz zbraní z ČR za rok 2016: Česko stále více vyzbrojuje země s represivním režimem!

Amnesty analyzuje výroční zprávu Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.