Program česko-čínského investičního fóra mlčí k porušování lidských práv

Setkání byznysmenů a politiků nereflektuje lidskoprávní situaci v Číně. Čeští podnikatelé by měli vědět, do čeho "jdou".
Ve čtvrtek v Praze začne česko-čínské podnikatelské fórum. Sjedou se na něj stovky čínských byznysmenů a politiků, aby se tu setkaly s politiky a podnikateli z Česka a dalších evropských zemí. Prostory pro summit poskytl Pražský hrad a záštitu nad ním převzal prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka.

Amnesty International ČR otevřeně vyzývá prezidenta Zemana a premiéra Sobotku, aby upozornili české podnikatele na rizika, která je v Číně čekají v souvislosti s porušováním lidských práv. Dlouhodobě taky apeluje na politiky, aby se problematika lidských práv dostala na agendu bilaterálních jednání.

Čtěte více a připojte se ZDE!

Čína je přitom známá jako země, kde firmy často čelí obvinění z porušování lidských práv lidí, kteří pracují v tamních továrnách nebo žijí v oblastech, kde podniky působí. Považujeme proto za nevhodné, že otázka porušování lidských práv není součástí programu fóra.

„Podpora zahraničního obchodu jistě patří k legitimním aktivitám veřejných úřadů a jejich představitelů. Ruku v ruce s posilou ekonomické spolupráce však jde i o zodpovědnost za dopady, které to může mít v zemi, do níž čeští podnikatelé vstupují,“ upozorňuje Mark Martin, ředitel české sekce Amnesty International.

Čína patří ke státům, kde podnikatelé opakovaně čelí obviněním ze spoluzodpovědnosti za porušování lidských práv lidí pracujících v továrnách nebo lidí žijících v oblastech, kde podniky působí. Tam může probíhat těžba, stavba infrastruktury provázená nucenými vystěhováními nebo tam chemikálie z výroby znečišťují životní prostředí a dramaticky zvyšují výskyt závažných onemocnění. Problémy jako dětská a nucená práce, porušování základních pravidel bezpečnosti práce ze strany zaměstnavatelů, zákaz zakládání nezávislých odborů, porušování práva na odpovídající mzdu, práva na odpočinek, na rodinný život a celé řady dalších práv přímo v rámci výroby, jsou v Číně na denním pořádku.

Mezinárodní odborová konfederace zařadila Čínu ve své letošní zprávě o pracovních podmínkách ve světě mezi země, kde je situace pro pracující zdaleka nejhorší (stupeň 5 - žádná ochrana práv). Souhrnná teritoriální informace (STI), kterou v rámci služby veřejnosti zastupitelské úřady zveřejňují pro občany i podnikatele v Česku, sice obsahuje informace o tom, jak se chovat v dopravních prostředcích, v otázce lidských práv ale odkazuje jenom na internetovou stránku, která prezentuje pohled čínské vlády na lidská práva. Zmínku o dětské práci či problémech s bezpečností práce v továrnách v ní nenajdete.

20.11.2017

V Česku stále vznikají segregované romské školy. I deset let po verdiktu soudu pro lidská práva

Před deseti lety Evropský soud pro lidská práva uznal, že Česká republika diskriminuje romské žáky. Problému se věnovala mezinárodní konference Společně ve škole, kterou pořádala Nadace Open Society Fund.

13.11.2017

Společné vzdělávání: 10 let po mezinárodní ostudě zkouší Česká republika nový model

Před 10 lety slyšelo Česko od Evropského soudu pro lidská práva, že diskriminuje Romy ve vzdělávání.

31.7.2017

Vývoz zbraní z ČR za rok 2016: Česko stále více vyzbrojuje země s represivním režimem!

Amnesty analyzuje výroční zprávu Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.

30.3.2017

Slabikář poslán Tašimu

Dne 28. 3. jsme odeslali z pošty na Karlově náměstí v Praze Česko – tibetský slabikář. Ten zanedlouho doputuje do Tibetu jako vyjádření naděje a solidarity pro Tašiho ve vězení. Když už se tibetské děti nemohou učit svému jazyku, my jsme se alespoň protestně naučili psát tibetská slovíčka.