Program česko-čínského investičního fóra mlčí k porušování lidských práv

Setkání byznysmenů a politiků nereflektuje lidskoprávní situaci v Číně. Čeští podnikatelé by měli vědět, do čeho "jdou".
Ve čtvrtek v Praze začne česko-čínské podnikatelské fórum. Sjedou se na něj stovky čínských byznysmenů a politiků, aby se tu setkaly s politiky a podnikateli z Česka a dalších evropských zemí. Prostory pro summit poskytl Pražský hrad a záštitu nad ním převzal prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka.

Amnesty International ČR otevřeně vyzývá prezidenta Zemana a premiéra Sobotku, aby upozornili české podnikatele na rizika, která je v Číně čekají v souvislosti s porušováním lidských práv. Dlouhodobě taky apeluje na politiky, aby se problematika lidských práv dostala na agendu bilaterálních jednání.

Čtěte více a připojte se ZDE!

Čína je přitom známá jako země, kde firmy často čelí obvinění z porušování lidských práv lidí, kteří pracují v tamních továrnách nebo žijí v oblastech, kde podniky působí. Považujeme proto za nevhodné, že otázka porušování lidských práv není součástí programu fóra.

„Podpora zahraničního obchodu jistě patří k legitimním aktivitám veřejných úřadů a jejich představitelů. Ruku v ruce s posilou ekonomické spolupráce však jde i o zodpovědnost za dopady, které to může mít v zemi, do níž čeští podnikatelé vstupují,“ upozorňuje Mark Martin, ředitel české sekce Amnesty International.

Čína patří ke státům, kde podnikatelé opakovaně čelí obviněním ze spoluzodpovědnosti za porušování lidských práv lidí pracujících v továrnách nebo lidí žijících v oblastech, kde podniky působí. Tam může probíhat těžba, stavba infrastruktury provázená nucenými vystěhováními nebo tam chemikálie z výroby znečišťují životní prostředí a dramaticky zvyšují výskyt závažných onemocnění. Problémy jako dětská a nucená práce, porušování základních pravidel bezpečnosti práce ze strany zaměstnavatelů, zákaz zakládání nezávislých odborů, porušování práva na odpovídající mzdu, práva na odpočinek, na rodinný život a celé řady dalších práv přímo v rámci výroby, jsou v Číně na denním pořádku.

Mezinárodní odborová konfederace zařadila Čínu ve své letošní zprávě o pracovních podmínkách ve světě mezi země, kde je situace pro pracující zdaleka nejhorší (stupeň 5 - žádná ochrana práv). Souhrnná teritoriální informace (STI), kterou v rámci služby veřejnosti zastupitelské úřady zveřejňují pro občany i podnikatele v Česku, sice obsahuje informace o tom, jak se chovat v dopravních prostředcích, v otázce lidských práv ale odkazuje jenom na internetovou stránku, která prezentuje pohled čínské vlády na lidská práva. Zmínku o dětské práci či problémech s bezpečností práce v továrnách v ní nenajdete.

15.6.2020

Čína: Zoom se nesmí stát nástrojem ve státem sponzorované cenzuře

Webmeetingová společnost Zoom zasahovala do online setkání čínských aktivistů, kteří si chtěli připomenout masakr na Náměstí nebeského klidu.

26.2.2020

Čína: Knihkupec, který dostal trest 10 let vězení, musí být propuštěn

Absurdní obvinění ze špionáže je výsměch spravedlnosti.

10.12.2019

Vláda musí předložit důkaz, že lidé zadržovaní v převýchovných táborech v Sin-ťiangu byli propuštěni na svobodu

4.6.2019

Za připomínku masakru na Tchien-an-men na 3,5 roku do vězení

Soud s aktivisty pokračoval až do dubna 2019.