Amnesty na Prague Pride přivede živé knížky a vzdá hold obráncům LGBT práv

V pátek 11. srpna živá knihovna s menšinami na Střeláku. V sobotním průvodu nás nepřehlédnete!

Živá knihovna – v pátek nebudeme soudit knihu podle obalu

V pátek 11. srpna v 16:00 začne v cípu Střeleckého ostrova tříhodinový maraton „čtení v živé knihovně“. Čtenáři si „čtou“ knížky, se kterými by se jinde jen tak třeba do řeči nedali – umožňujeme setkání se zástupci různých menšin žijících v ČR. Popovídat si v malé skupince a zeptat se na všechno, co dotyčného zajímá, může třeba Romů, členů LGBT komunity, uprchlíků, hendikepovaných nebo Vietnamců. Otevřeně, neformálně a bez prostředníků.

V sobotu ozvláštníme průvod

Duhovost a hýření barev jsou základem Prague Pride průvodu. Amnesty ale trochu vybočí – černou barvou a speciální nepřehlédnutelnou formací budeme chtít upozornit na odvahu a práci obránců lidských práv, kteří mění LGBT realitu po celém světě. Mnoho z nich totiž už za bránění práva na lásku zaplatilo životem – jako například bangladéšský novinář Xulhaz Mannan, honduraský aktivista René Martinéz, gruzínská transsexuálka Zizi Shekeladzeová nebo Jihoafričanka Lucia Naidová, která byla zabita v 19 letech jen pro svou sexuální orientaci. V průvodu jim i s pomocí balónků úcty a respektu od našich příznivců vyjádříme obdiv a dík.

Fotokoutek trochu jinak

„Nejlepší den bude, až nebude gay svatba, ale prostě svatba. Nebude gay manželství, ale jen manželství.“ (Pink, zpěvačka).

OTÁZKA: Mají v Čečensku gayové svá práva? ODPOVĚĎ: Ano, ale v Čečensku homosexualitu nemají!

Výroky osobností nebo kontroverzní i méně vážné otázky a odpovědi týkající se LGBT – to vše v bublinách a rámečcích, se kterými se budou moci vyfotit návštěvníci Amnesty stánku na Letné. Samozřejmě i podepsat petice a dozvědět se informace o našich letošních případech nebo o zemích, kde být LGBT může znamenat i smrt.

Těšíme se na vás! Přidejte se k naší akci na Facebooku.

15.8.2017

ČT vstup z Živé knihovny na Prague Pride

3.8.2016

Prague Pride 2016 s Amnesty

Živá knihovna, průvod i promítání Amnesty video dokumentu.

7.8.2017

Kdo jsou obránci a obránkyně LGBT práv?

Obránci LGBT práv po celém světě se setkávají s mnoha, často velmi propracovanými, útoky ze stran úřadů a nestátních aktérů, kteří brání jejich práci jak v přímém kontaktu s lidmi, tak v online prostoru.

2.8.2017

DVTV: Rozhovor s Jiřím Ambrožem o LGBT právech