Nigérie: na severovýchodě eskaluje násilí

Válečné zločiny a zločiny proti lidskosti ve vnitrostátním ozbrojeném konfliktu.
V Nigérii si boje mezi Boko Haramem a Nigerijskými bezpečnostními složkami vyžádaly za poslední 3 měsíceuž na 1500 životů, minimálně polovina jsou civilisté.
  • Více než 1500 lidí bylo zabito v prvním čtvrtletí roku 2014

• Situace v severovýchodní Nigérii se vyvinula ve vnitrostátní ozbrojený konflikt

• Amnesty International sleduje zabíjení ozbrojenou organizací Boko Haram a mimosoudní popravy prováděné nigerijskými bezpečnostními složkami

„Eskalace násilí v severovýchodní Nigérii se vyvinula ve vnitrostátní ozbrojený konflikt, v němž všechny strany porušují mezinárodní humanitární právo. Žádáme mezinárodní komunitu, aby zajistila rychlé a nezávislé vyšetřování činů, které by mohly být klasifikovány jako vojenské zločiny a zločiny proti lidskosti“, řekl Netsanet Belay, ředitel výzkumu Afriky Amnesty International.

Islamistická ozbrojená organizace Boko Haram zodpovídá za více než polovinu obětí, mezi které se počítají i děti. Amnesty International se vzájemnými útoky obou stran zabývá již několik měsíců. Jako zlomový bod konfliktu popisuje 14. březen. Ten den rozpoutaly bezpečnostní složky brutální útok na bývalé vězně. Ti byli osvobozeni právě Boko Haramem, jehož členové zaútočili na vojenská kasárna v Maidiguri. Amnesty International obdržela zprávy, podle kterých vojenské složky popravily více než 600 lidí poté, co znovu získaly kontrolu nad objektem.

Nigérie ke konfliktu zaujala pasivní přístup. Kvůli její neochotě a neschopnosti vyšetřovat tyto zločiny a potrestat viníky se Amnesty International obrátila na Africkou komisi a OSN. Ty požádala o to, aby asistovaly Nigérii ve vyšetřování zločinů.

„Až v dubnu zasedne Nigérie do čela Mírové a bezpečnostní rady Africké unie, musí se Unie sama sebe zeptat, do jaké míry její členské státy dodržují svůj závazek dostát hodnotám tohoto společenství a respektovat zákony a lidská práva“, dodal Netsanet Belay.

ČTĚTE VÍCE o situaci v Nigérii na mezinárodním Amnesty webu.

3.4.2018

Centrem učitelova rozvoje musí být žák

Hana Košťálová od roku 2009 pracuje pro projekt Pomáháme školám k úspěchu. Na svou předešlou práci národní koordinátorky a lektorky programu Čtením a psaním ke kritickému myšlení (RWCT) navázala i v projektu PŠÚ tím, že od roku 2011 vede čtenářský program projektu. Původně vyučovala češtinu a pedagogiku.

15.2.2018

STÁŽ V ODDELĚNÍ KAMPANÍ – Koordinátor/ka projektu Amnesty na Metronomu

Hledáme stážistu/ku na pomoc se zajímavým a unikátním projektem.

17.1.2018

30krát naděje v roce 2017

Změna je možná, zvláště když se lidé spojí a začnou jednat.
Jaké pozitivní zprávy přinesl v hnutí Amnesty International rok 2017?