České zbraně v Ázerbájdžánu – opravdu funkční kontrola?

Podle sdělení HN došlo k tomu, že se v Ázerbajdžánu přes zbrojní embargo objevily mimo jiné české zbraně Dana – M1.

„V tuto chvíli nemáme detailní informace, protože k nim nemáme přístup, nicméně pokud ministerstvo zahraničí v rámci licenčního řízení takový vývoz nepovolilo, jedná se zjevně o obchodování v rámci černého trhu. Zbraně se dle všeho mohly dostat do Ázerbajdžánu z jiné země, kam byly předtím z ČR legálně vyvezeny. To je velký problém, protože v takovém případě šlo pravděpodobně o zemi, kde užití vojenského materiálu podléhá velmi nekvalitní kontrole. Amnesty International takové vývozy trvale ostře kritizuje, protože se jedná často o represivní režimy, kde je riziko zneužití, korupce a přeprodávání zbraní vysoké. V posledním roce byl do takových zemí vyvezen z ČR zbrojní materiál za cca 8 mld korun. Vývoz do nestabilních zemí tak představuje hrozivých 44% celkového objemu vývozu“, říká Martin Balcar, vedoucí kampaně Zbraně pod kontrolou.

Informace přinesly Hospodářské noviny 26. 9. 2017.

Informace o vývozu zbraní z ČR podává Amnesty International zde.

6.10.2016

Sýrie: Hrozivý útok na humanitární konvoj OSN je do nebe volajícím porušením mezinárodního práva

Útok z minulé noci na konvoj humanitární pomoci OSN a syrského červeného půlměsíce, určeného pro 78 tisíc lidí v Aleppu, je nehorázné porušení nejzákladnějších principů mezinárodního práva, řekla Amnesty International.

29.9.2016

Sýrie: Bezpečný průchod pro civilisty neodvrátí humanitární katastrofu ve městě Aleppo

Neomezená a nestranná humanitární pomoc je neodkladně nutná ke zmírnění utrpení tisíců civilistů ve městě Aleppo. Amnesty International oznámila, že ve městě dochází zásoby jídla i další nepostradatelné věci.

22.9.2016

Sýrie: Smrtelný útok na porodnici – potenciální válečný zločin

Letecký útok, který zasáhl a částečně zničil porodnici ve venkovské provincii Idlib v severo-západní Sýrii, se zdá být součástí opovrženíhodného vzorku nezákonných útoků. Tyto útoky záměrně cílí na lékařská zařízení, řekla Amnesty International.

19.9.2016

Výzva vládě ČR: Saúdská Arábie nemůže porušovat mezinárodní právo

V Ženevě se v září 2016 konalo 33. zasedání Rady OSN pro lidská práva. Amnesty International proto apeluje na vládu České republiky, aby podpořila výzvu k přezkoumání případů porušování lidských práv v Jemenu a zaslala jí níže uvedený dopis.