České zbraně v Ázerbájdžánu – opravdu funkční kontrola?

Podle sdělení HN došlo k tomu, že se v Ázerbajdžánu přes zbrojní embargo objevily mimo jiné české zbraně Dana – M1.

„V tuto chvíli nemáme detailní informace, protože k nim nemáme přístup, nicméně pokud ministerstvo zahraničí v rámci licenčního řízení takový vývoz nepovolilo, jedná se zjevně o obchodování v rámci černého trhu. Zbraně se dle všeho mohly dostat do Ázerbajdžánu z jiné země, kam byly předtím z ČR legálně vyvezeny. To je velký problém, protože v takovém případě šlo pravděpodobně o zemi, kde užití vojenského materiálu podléhá velmi nekvalitní kontrole. Amnesty International takové vývozy trvale ostře kritizuje, protože se jedná často o represivní režimy, kde je riziko zneužití, korupce a přeprodávání zbraní vysoké. V posledním roce byl do takových zemí vyvezen z ČR zbrojní materiál za cca 8 mld korun. Vývoz do nestabilních zemí tak představuje hrozivých 44% celkového objemu vývozu“, říká Martin Balcar, vedoucí kampaně Zbraně pod kontrolou.

Informace přinesly Hospodářské noviny 26. 9. 2017.

Informace o vývozu zbraní z ČR podává Amnesty International zde.

11.10.2017

ČTK: Zbraňová ústavní novela se v Senátu projednávat nebude

10.10.2017

Velká Británie: Amnesty odhalila nelegální obchod se zbraněmi s Jižním Súdánem v hodnotě 46 milionů dolarů vyjednaný přímo před očima úřadů

Zpráva zveřejněná dnes Amnesty International odhaluje, jakým způsobem fiktivní firma (tzv. „prázdná skořápka“) z centra londýnského West Endu posloužila jako prostředník v obrovských potenciálních obchodech se zbraněmi do válkou zničeného Jižního Súdánu a dalších zemí, a to díky mezerám v zákonech, které dělají z Velké Británie útočiště pro firmy zapojené do nelegálních převozů zbraní.

10.10.2017

MFD: Jak se dostaly české zbraně k tzv. Islámskému státu?

27.9.2017

HN: Ázerbájdžánské dělostřelectvo se chlubí českými houfnicemi