České zbraně v Ázerbájdžánu – opravdu funkční kontrola?

Podle sdělení HN došlo k tomu, že se v Ázerbajdžánu přes zbrojní embargo objevily mimo jiné české zbraně Dana – M1.

„V tuto chvíli nemáme detailní informace, protože k nim nemáme přístup, nicméně pokud ministerstvo zahraničí v rámci licenčního řízení takový vývoz nepovolilo, jedná se zjevně o obchodování v rámci černého trhu. Zbraně se dle všeho mohly dostat do Ázerbajdžánu z jiné země, kam byly předtím z ČR legálně vyvezeny. To je velký problém, protože v takovém případě šlo pravděpodobně o zemi, kde užití vojenského materiálu podléhá velmi nekvalitní kontrole. Amnesty International takové vývozy trvale ostře kritizuje, protože se jedná často o represivní režimy, kde je riziko zneužití, korupce a přeprodávání zbraní vysoké. V posledním roce byl do takových zemí vyvezen z ČR zbrojní materiál za cca 8 mld korun. Vývoz do nestabilních zemí tak představuje hrozivých 44% celkového objemu vývozu“, říká Martin Balcar, vedoucí kampaně Zbraně pod kontrolou.

Informace přinesly Hospodářské noviny 26. 9. 2017.

Informace o vývozu zbraní z ČR podává Amnesty International zde.

14.6.2017

Saudská Arábie: Trumpova návštěva dává zelenou porušování lidských práv

Podle toho, jak americký prezident Donald Trump vystupuje na své první zahraniční návštěvě na summitu v Rijádu v Saudské Arábii, budou jeho diskuzím s představiteli států Perského zálivu a arabskými státy dominovat boj proti terorismu a bezpečnost.

31.5.2017

Prezident Zeman by neřešil kontrolu vývozu zbraní. Podle Amnesty by to bylo porušení mezinárodního práva!

31.5.2017

Rozhlas: Amnesty nesouhlasí s výroky prezidenta Zemana o vývozu zbraní

30.5.2017

Irák: Americká armáda přiznává neúspěch při monitorování převozu zbraní v hodnotě více než 1 mld. dolarů

Podle zveřejněné kontroly Ministerstva obrany USA získané organizací Amnesty International na základě svobodného přístupu k informacím, americká armáda nezvládla mít pod dohledem převoz zbraní a jiného vojenského vybavení v hodnotě vice než 1 mld. dolarů do Iráku a Kuvajtu.