Turecko: zablokovaný YouTube i Twitter v souvislosti s volbami

Po komunálních volbách slaví vládní AKP úspěch, premiér dál vyhrožuje opozici
Zablokované sociální sítě Twitter a YouTube pár dní před komunálními volbami v Turecku – premiér Recep Erdogan dal znovu najevo, že nehodlá respektovat svobodu projevu.

Turecké ministerstvo zahraničí argumentovalo vypnutí platformy na sdílení videí obavami o národní bezpečnost – odkazovalo se přitom na zastavení dalšího šíření nahrávky, kde vysocí představitelé Turecka debatují o Sýrii.

„Turecká vláda si našla záminku pro to, aby zablokovala stránky, skrze které se může mobilizovat opozice nebo se dají vysílat kompromitující materiály,“ říká Andrew Gardner, výzkumník Amnesty International pro Turecko.

„Jen pár dní před volbami navázal premiér na svou kritiku kanálu YouTube a prostě ho nechal zablokovat. Není to nic víc než surový pokus o vládní cenzuru, která bude generovat jen hlubší nedůvěru a zklamání,“ dodává Gardner

"I v případě, že má turecká exekutiva oprávněné obavy o některé z obsahů, který by se mohly objevit, je zcela nepřiměřené prosadit plošný zákaz v celé zemi. Přístup na YouTube musí být neprodleně obnoven a úřady musí přestat blokovat stránky, které odhalují zneužití moci a poskytují platformu pro nesouhlasné názory," uzavírá.

Po nedělním vítězství vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) v komunálních volbách se cítí být Erdogan ještě silnější a chce se pomstít kritikům a rivalům za štvavou kampaň: "Lid zmařil záludné plány a nemorální pasti těch, již útočili na Turecko. Pronikneme až do jejich doupat, uvidíte. Zaplatí za to, budou pohnáni k odpovědnosti," citoval Erdoganův projev k příznivcům zpravodajský server Aktuálně.cz.

14.9.2017

Idil: „Vězení zvýšilo moji odhodlanost"

Generální tajemník Amnesty Salil Shetty se setkává s uvězněnou ředitelkou Amnesty International Turecko, Idil Eserovou.