Slovensko má akční plán – zlikviduje kazetovou munici

Slovenská vláda přijala návrh akčního plánu a příští rok by se tak Slovensko mohlo stát stranou Úmluvy o kazetové munici.

To by zemi zavazovalo k likvidaci munice, kterou disponují pozemní i vzdušné složky ozbrojených sil SR. Podle akčního plánu by pak již do konce února mělo Slovensko deklarovat, že tuto munici nebude nijak využívat. Úmluvu o kazetové munici podepsalo dosud 113 zemí včetně většiny členských států EU a NATO a také mnoho zemí, které nehumánní dopady použití kazetových bomb poznaly na vlastní kůži.

mnesty International Slovensko vítá přijetí akčního plánu. „Je to sice příliš dlouho očekávaný krok, ale krok správným směrem, který se uskutečňuje i díky kampaním ze strany Amnesty International a také výzvám občanů. Jsme přesvědčeni, že Slovensko si zaslouží být signatářem Úmluvy o kazetové munici. Naplnění akčního plánu zachrání tisíce životů. Budeme proto pozorně sledovat jeho plnění a dodržení harmonogramu jednotlivých kroků,“ říká ředitelka slovenské pobočky Amnesty Jana Malovičová.

Slovensko patřilo mezi země, kde se kazetové bomby dlouhá léta vyráběly (zejména typ 122mm rakety Agát). Ještě rok po přijetí Úmluvy o kazetové munici (2008), který tento typ zbraně zakazuje, Slovensko povolovalo export kazetových bomb do Turecka. Ještě v roce 2011, kdy Úmluva vstoupila v platnost, Slovensko o prodej kazetové munice do Turecka usilovalo, od záměru však odstoupila turecká strana. Přistoupení k Úmluvě komplikoval i fakt, že armáda SR má kazetové bomby stále formálně ve výzbroji, i když jsou fakticky vyřazeny v armádních skladech.

Od roku 2009 vedla Amnesty International Slovensko kampaň "STOP kazetovým bombám", do které se zapojilo téměř 5000 lidí.

Foto: SITA/Jozef Jakubčo

25.5.2018

Brazílie: Úřady nesmí nechat masakr z Pau D'Arco bez potrestání

Brazilské úřady musí vyřešit rok staré zabití deseti aktivistů za práva na půdu vojenskými a civilními policisty ve městě Pau D'Arco.

14.5.2018

ČT: Na útoky si tak nějak zvyknete, říká Češka, co žila v Izraeli

14.5.2018

Izrael/Palestina: Střelba v pásmu Gazy poukazuje na nadměrné použití síly ze strany Izraele

Před 70 lety vznikl stát Izrael. USA přesídlily svou ambasádu do Jeruzaléma. Palestinci protestují. Násilí eskaluje.

20.4.2018

Irák: Ženy a děti vnímané jako navázané na IS čelí věznění a sexuálnímu zneužívání

Nová výzkumná zpráva odhaluje hromadné trestání žen a dětí za to, že jsou spřízněné, ačkoli vzdáleně, s muži spojenými s IS nebo s útěkem z pevností IS.