JIŽNÍ SÚDÁN

Během velmi krátké historie země došlo k mnoha konflitkům a vysídlení osob. V prosinci 2013 vypukly boje v hlavním městě Juba poté, co prezident Salva Kiir obvinil tehdejšího viceprezidenta Rieka Machara z pokusu o státní převrat. Situace vyústila v brutální vnitřní ozbrojený konflikt. V prosinci 2013 byl počet uprchlíků 115 013. Do 16. září 2016 se jejich počet zvýšil na 1 milion.[1]Od 8. července do  28. srpna 2016 uprchlo z Jižního Súdánu 95 331 osob, a to kvůli bojům v Jubě mezi vládními opozičními silami; uprchlíci jako důvod útěku uváděli znásilnění, násilné odvody a rabování.[2] Spousta dalších je vnitřně vysidlována a snaží se ze země odejít. V červenci 2016 obdržela Amnesty International zprávy od obyvatel Jižního Súdánu, zejména od mužů, že jim příslušníci Národní bezpečností služby brání v odchodu. Nemohou ani odletět do Entebbe v Ugandě, čímž je jim odepřeno právo na svobodné opuštění země.[3]

Většina lidí uprchla do Ugandy, která k září 2016 přijala 373 626 jihosúdánských uprchlíků.[4] Velké počty jich přijaly i sousední země - Keňa, Súdán, Etiopie, Středoafrická republika a Demokratická republika Kongo.[5] Do 28. srpna 2016 se do Jižního Súdánu dostalo pouze 20 % z veškerých finančních prostředků, které UNHCR požadoval.[6] Země navíc přijala kolem 250 tisíc uprchlíků ze  sousedního Súdánu – z Jižního Kordofánu a Modrého Nilu.[7] Většina uprchlíků žije v uprchlických táborech nebo osadách ve velmi nestabilních  státech  – Horní Nil a Jednota[8], kde mají značně omezený přístup k humanitární pomoci. Téměř 90 % z těch, kteří přichází z Jižního Kordofánu, jsou ženy a děti. Zbylých 10 % příchozích tvoří nezletilí bez doprovodu. Údaje se týkají období od ledna do srpna 2016.[9] Mezi hlavní důvody útěku patří nedostatek jídla a letecké bombardování a pozemní útoky, které doprovází konflikt mezi vládou a opozičními skupinami.

[1]UNHCR, Situace v Jižním Súdánu, Portál pro sdílení informací, dostupné na: http://data.unhcr.org/SouthSudan/regional.php , and and UNHCR, The number of South Sudanese refugees reaches 1 million mark, 16 September 2016, available at: http://www.unhcr.org/news/briefing/2016/9/57dbb5124/number-south-sudanese-refugees-reaches-1-million-mark.html.

[2] UNHCR, Situace v Jižním Súdánu: aktualizovaný stav regionální nouze, 22. - 28. srpna  2016, dostupné na: http://data.unhcr.org/SouthSudan/regional.php.

[3] Amnesty International, Jižní Súdán: Bezpečnostní síly úmyslně znemožňují lidem opustit zemi, 14. července 2016, dostupné na: http://www.amnestyusa.org/news/press-releases/south-sudan-security-forces-deliberately-preventing-people-from-leaving-the-country.

[4] UNHCR, Počet uprchlíků z Jižního Súdánu překročil hranici 1 milionu, 16. září 2016, dostupné na: http://www.unhcr.org/news/briefing/2016/9/57dbb5124/number-south-sudanese-refugees-reaches-1-million-mark.html.

[5] UNHCR, Situace v Jižním Súdánu, Portál pro sdílení informací, dostupné na: http://data.unhcr.org/SouthSudan/regional.php.

[6] UNHCR, Situace v Jižním Súdánu: aktualizovaný stav regionální nouze, 22. - 28. srpna 2016, dostupné na: http://data.unhcr.org/SouthSudan/regional.php.

[7] UNHCR, Operace, Jižní Súdán: http://reporting.unhcr.org/node/2553.

[8] Vláda Jižního Súdánu v současné době rozděluje 2 státy do dvou menších administrativních celků, které ovšem mezinárodní společnství neuznává.

[9] UNHCR, Jižní Súdán, srpen 2016, dostupné na: http://data.unhcr.org/SouthSudan/country.php?id=251.

10.10.2017

Velká Británie: Amnesty odhalila nelegální obchod se zbraněmi s Jižním Súdánem v hodnotě 46 milionů dolarů vyjednaný přímo před očima úřadů

Zpráva zveřejněná dnes Amnesty International odhaluje, jakým způsobem fiktivní firma (tzv. „prázdná skořápka“) z centra londýnského West Endu posloužila jako prostředník v obrovských potenciálních obchodech se zbraněmi do válkou zničeného Jižního Súdánu a dalších zemí, a to díky mezerám v zákonech, které dělají z Velké Británie útočiště pro firmy zapojené do nelegálních převozů zbraní.