Amnesty k vraždě slovenského novináře Jána Kuciaka

Amnesty žádá důkladné prošetření a důslednou ochranu novinářů.

V neděli 25. února našla policie investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho partnerku Martinu Kušnírovou v jejich domě poblíž hlavního města Bratislavy zastřelené. Policejní prezident uvedl na tiskové konferenci  26. února, že vraždy byly pravděpodobně spojeny s novinářskou činností Kuciaka. Vyjádřil závazek nasadit "maximální počet policistů", aby vraždy vyšetřili.

Novinář psal o případech korupce. Některé z nich byly spojeny s politiky z vládnoucí strany. Vraždy vyvolávají vážné obavy o bezpečnost novinářů, kteří poukazují na korupci a nespravedlnost. Hrozí, že bude mít negativní účinek i na ostatní zpravodajské reportéry v zemi.

Přestože policie v reakci na zabití uvedla, že přijímá opatření k zajištění bezpečnosti ostatních novinářů, existují obavy z údajného nedostatku policejních opatření na ochranu Kuciaka. 7. září 2017 Kuciak podal trestní oznámení proti osobě, o které psal, a která byla údajně spojena s různými korupčními kauzami. Novinář si stěžoval na hrozby proti své osobě včetně té, že dotyčný "zničí jeho žurnalistickou kariéru" a že "na něj sesbírá špínu". Podle dopisu, který Kuciak získal od policie  10. října 2017, nebyl jeho případ v daném okamžiku přidělen žádnému určitému policistovi. Policejní prezident na tiskové konferenci 26. února 2018 uvedl, že o stížnosti nevěděl.

Amnesty International vyzývá slovenskou policii a státního zástupce, aby provedli okamžité, důkladné a nezávislé vyšetřování vražd novináře a jeho partnerky. Úřady musí zajistit, že relevantní osoby budou předány spravedlnosti. Dále musí chránit novináře v souladu s Evropskou úmluvou o lidských právech a dalšími normami v oblasti lidských práv.

Amnesty International vyzývá kompetentní činitele, aby zajistily ochranu bezpečnosti novinářů na Slovensku.

24.6.2020

Aktuálně.cz: Maroko špehovalo novináře izraelskou technologií

20.5.2020

Trest smrti a vězení pro vrahy Džamála Chášakdžího

V souvislosti s násilnou smrtí novináře a kritika saúdské vlády Džamála Chášakdžího soud odsoudil pět lidí k trestu smrti a další tři lidi poslal do vězení.

19.3.2020

Romské děti stále čelí segregaci na školách

Vládní zmocněnec pro romské komunity Ábel Ravasz zavádí nové projekty na podporu desegrace školství na Slovensku.

16.1.2020

Vězení za vraždu Berty Cáceres

Trestní soud v prosinci 2019 v Hondurasu odsoudil sedm z osmi osob obviněných z vraždy Berty Cáceresové