Amnesty k vraždě slovenského novináře Jána Kuciaka

Amnesty žádá důkladné prošetření a důslednou ochranu novinářů.

V neděli 25. února našla policie investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho partnerku Martinu Kušnírovou v jejich domě poblíž hlavního města Bratislavy zastřelené. Policejní prezident uvedl na tiskové konferenci  26. února, že vraždy byly pravděpodobně spojeny s novinářskou činností Kuciaka. Vyjádřil závazek nasadit "maximální počet policistů", aby vraždy vyšetřili.

Novinář psal o případech korupce. Některé z nich byly spojeny s politiky z vládnoucí strany. Vraždy vyvolávají vážné obavy o bezpečnost novinářů, kteří poukazují na korupci a nespravedlnost. Hrozí, že bude mít negativní účinek i na ostatní zpravodajské reportéry v zemi.

Přestože policie v reakci na zabití uvedla, že přijímá opatření k zajištění bezpečnosti ostatních novinářů, existují obavy z údajného nedostatku policejních opatření na ochranu Kuciaka. 7. září 2017 Kuciak podal trestní oznámení proti osobě, o které psal, a která byla údajně spojena s různými korupčními kauzami. Novinář si stěžoval na hrozby proti své osobě včetně té, že dotyčný "zničí jeho žurnalistickou kariéru" a že "na něj sesbírá špínu". Podle dopisu, který Kuciak získal od policie  10. října 2017, nebyl jeho případ v daném okamžiku přidělen žádnému určitému policistovi. Policejní prezident na tiskové konferenci 26. února 2018 uvedl, že o stížnosti nevěděl.

Amnesty International vyzývá slovenskou policii a státního zástupce, aby provedli okamžité, důkladné a nezávislé vyšetřování vražd novináře a jeho partnerky. Úřady musí zajistit, že relevantní osoby budou předány spravedlnosti. Dále musí chránit novináře v souladu s Evropskou úmluvou o lidských právech a dalšími normami v oblasti lidských práv.

Amnesty International vyzývá kompetentní činitele, aby zajistily ochranu bezpečnosti novinářů na Slovensku.

7.12.2018

Slovensko by nemělo "vytahovat těžké zbraně" na pokojné aktivisty

Amnesty požaduje prošetření zadržení aktivistů Greenpeace.

23.10.2018

Smrt novináře Chášakdžího ukazuje na širší problém: jak Česká republika podporuje zbraněmi Saúdskou Arábii?

Přestanou země včetně Česka konečně vyzbrojovat saúdský režim?

5.9.2018

Barma/Myanmar: Rozsudek nad novináři z Reuters vysílá silné varování ohledně svobody tisku

Barma odsoudila novináře k nesmyslným trestům.

8.12.2017

Ali Feruz dostal pokutu, zadržení trvá

Ruské úřady nadále drží Aliho Feruze v detenci. navíc dostal pokutu ve výši 85 dolarů