Prague Pride 2018 s Amnesty

Živá knihovna nabídne rozhovory s LGBT+ osobnostmi, Romem i bezdomovci. V průvodu upozorníme na práva gayů a leseb v Rusku, na stánku bude „cestovka.“

Amnesty se tradičně přidala i letos k největšímu lidskoprávnímu festivalu v Česku Prague Pride a znovu nabídla bohatý program:

Začneme čtením. A nuda to nebude!

Už ve čtvrtek 9. srpna od 15 do 17 hodin na Střeleckém ostrově (pod stromy v cípu směrem ke Karlovu mostu) začne čtení, při kterém se zásadně kniha nesoudí podle obalu – knihy jsou totiž živé. Zástupci LGBT+ osobností, bezdomovci, Rom, muslim…zkrátka menšiny, které žijí v Česku. Kolemjdoucí si je budou moci na 20 minut „půjčit“ a „přečíst“ - zeptat se na všechno, co je zajímá. Bez ostychu, bez diváků, v malých skupinkách a upřímně. Metoda živé knihovny, kterou Amnesty používá hlavně ve školách, a díky které se už tisíce dětí mohly zbavit předsudků, funguje i s dospěláky a ve veřejném prostoru.

V průvodu s fotbalem

Letošní průvod v sobotu 11. srpna se s Amnesty ponese ve znamení zápasu o lidská práva. V duchu nedávno proběhlého a diskutovaného mistrovství ve fotbale přiblížíme ruský zákon známý jako „zákon o homosexuální propagandě,“ který dosáhl neslavného pátého výročí! Stal se nástrojem pro trestání těch, kteří - podle úřadů - prosazují netradiční sexuální vztahy. Sáhnutí na zadek – 15 dní za mřížemi. Projevení náklonnosti? Pokuta 5000 rublů. Pusa – deportace.

Takhle extrémní můžou být důsledky aplikace zákona, třeba i na cizince. Amnesty v průvodu proto bude čítat desítky fotbalových rozhodčích, kteří  v zastoupení podporovatelů Amnesty a LGBT+ dají Rusku za homofobní zákony žluté karty

Cestovka made in Amnesty

Nejen v Rusku ale diskriminují LGBT+ komunitu. Retro „cestovka“ na Amnesty stánku ukáže návštěvníkům, jak se které země k lidem s odlišnou sexuální orientací nebo genderovou identitou chovají. Egypt, Honkong, Turecko, Uganda, ale i Ukrajina nebo Maďarsko. Je libo výlet? A za jakou cenu? Plážový fotokoutek nabídne možnost vyjádřit svůj názor na turistiku do zemí, které diskriminují LGBT+ lidi.

11.1.2019

Výzkumná zpráva o uprchlické situaci ve Středomoří v roce 2018

25.1.2019

Venezuela: Více než 10 lidí zabito při protestech

Krize vyhnala do ulic tisíce lidí, tvrdé represivní zásahy policie a armády přinesly už několika lidem smrt.

20.12.2018

Ředitel Google údajně zrušil projekt Dragonfly

Podle neoficiálních zpráv společnost Google zruší aktivity na projektu Dragonfly, který by měl mít možnost cenzurovat vyhledávání na internetu v Číně. Amnesty však nadále požaduje jasné vysvětlení dalšího postupu, proto naše petice nekončí.

30.10.2018

Nasrín Sotudíové byla udělena Cena PEN Kurta Tucholského za rok 2018

Nasrín Sotudíová, íránská právnička a lidskoprávní aktivistka, byla vyhlášena vítězkyní Ceny PEN Kurta Tucholského za rok 2018.