Turecko: zadržení demonstrujících stavebních dělníků je pokusem potlačit legitimní protest

Nařízení istanbulského soudu o vrácení 24 stavebních dělníků a odborových předáků do vazby až do soudního řízení je očividným pokusem úřadů o umlčení legitimního protestu.

Dělníci a odboráři byli mezi stovkami dalších, kteří byli 15. září zadrženi po protestech v Istanbulu kvůli pracovním podmínkám na staveništi nového letiště, které se má otevřít příští měsíc. Konflikty následovaly poté, co policie zasáhla, aby ukončila protest.

„Turečtí úředníci musí naslouchat stížnostem pracovníků a zajistit jim bezpečné a důstojné pracovní podmínky, místo toho, aby umlčovali pokojný protest vodními děly, slzným plynem a zatýkáním," upozornil Andrew Gardner, expert Amnesty International na Turecko.

Pracovníci si stěžovali na nelidské pracovní a životní podmínky na staveništi a nedostatečnou bezpečnost práce, stejně jako na zpoždění výplaty svých mezd a sociálního zabezpečení.

V únoru 2018 tehdejší ministr práce a sociálního zabezpečení uvedl, že od zahájení výstavby v květnu 2015 zemřelo 27 pracovníků, a to kvůli zdravotním problémům a dopravním nehodám kolem staveniště. Pracovníci a odborové organizace však tvrdí, že počet je mnohem vyšší.

Pracovníci a odboráři, které drží ve vazbě, jsou obviněni z toho, že brání státním zaměstnancům vykonávat jejich práci, nutí nebo hrozí jiným, aby zastavili či pozastavili práci, poškozují veřejný majetek a zúčastňují se protestu se zbraněmi. Při soudním výslechu však nebyly předloženy žádné důkazy, které by doložily tato obvinění.

„Lidé mají právo na bezpečnost při práci, organizovat se a pokojně protestovat," řekl Andrew Gardner a dodal: „Zneužívání systému trestního soudnictví a zastrašování těchto pracovníků nejenže porušuje jejich lidská práva, ale také vede ke stupňování napětí.“

Pozadí

Tisíce policistů zasáhly 14. září při protestu stavebních dělníků, aby ho přerušily. Proti protestujícím policisté použili slzný plyn a vodní děla a více než 500 dělníků bylo zadrženo policií. Většina zadržených byla zatčena po půlnoci dne 15. září během policejní razie na jejich ubytovnách, zatímco spali.

Istanbulská asociace advokátů a Nadace pro lidská práva Turecka uvedly, že advokátům nebyl umožněn přístup k zadrženým dělníkům a mnozí svá prohlášení učinili policistům bez právního zastoupení v rozporu s tureckým právem.

Čtyřicet tři zadržených včetně čtyř členů Odborové organizace stavebních dělníků (Insaat-Sen) bylo 18. září odvezeno do istanbulské soudní budovy Gaziosmanpasa. Prokurátor požádal soud, aby ve vazbě bylo zadrženo 28 osob a podmínečně bylo propuštěno 15 pracovníků, zatímco šetření proti nim pokračuje.

V Istanbulu a Ankaře  proběhlo 15. září několik solidárních protestů. Během nich bylo zadrženo více než 30 lidí, včetně nejméně jednoho reportéra. Existuje podezření, že policie použila proti protestujícím  v Arnavutköy nadměrnou sílu a špatně zacházela se zadrženými.

11.6.2018

Turecko: Středoškoláci protestující proti špatné kvalitě vzdělání tvrdě potlačeni

Amnesty vyzývá odpovědné úřady - okamžitě prošetřete obvinění z mučení demonstrujících studentů.

18.7.2017

Turecko: Ředitelka Amnesty obviněna a stále ve vazbě

Ředitelka turecké sekce Amnesty zůstává po úterku 18. července mezi 6 obránci lidských práv, kteří jsou dál drženi ve vazbě. Čtyři byli propuštěni.

27.9.2017

Řecko: Soudní rozhodnutí připravují cestu pro první nucené návraty žadatelů o azyl v rámci dohody mezi EU a Tureckem

Dva syrští uprchlíci jsou vystaveni riziku nuceného návratu do Turecka.

22.11.2017

Turecko: Taner Kiliç i po druhém soudním jednání stále za mřížemi