Nobelova cena míru: zasloužený vítěz, zbývá ale ještě hodně práce

Generální tajemník Amnesty International Salil Shetty k ocenění Organizace pro zákaz chemických zbraní.

„Je to zasloužený vítěz a rozhodnutí, které potvrzuje mezinárodní zásady proti používání chemických zbraní a jiných zakázaných zbraní, které způsobují nevýslovné utrpení. Je to včasná připomínka všem vládám i těm, kteří bojují v ozbrojených konfliktech, že války mají pravidla, která musí být respektována.

Zákaz chemických zbraní je jedním z příkladů těchto důležitých pravidel, jejichž cílem je ušetření civilistů. Nedávná dohoda v Sýrii byla pozitivním krokem k odstranění zakázaných chemických zbraní z bojiště, nemůžeme však ztrácet z ohledu ani ohromnou lidskoprávní krizi v zemi. Nikdo nebyl za současné válečné zločiny v Sýrii včetně hrozivých útoků chemickými zbraněmi hnán k zodpovědnosti.

Konvenční zbraně jsou i nadále využívány k páchání masových krutostí. Dnešní oznámení musí přimět mezinárodní společenství k ukončení masových násilností v Sýrii a k adresování odpovědnosti za válečné zločiny spáchané všemi stranami konfliktu.“

31.5.2017

Rozhlas: Amnesty nesouhlasí s výroky prezidenta Zemana o vývozu zbraní

2.3.2017

OSN: Rusko s Čínou zneužívají právo veta

Rusko a Čína již poněkolikáté zneužily práva veta na setkání Bezpečnostní rady OSN. Tentokrát veto zaznělo dne 28. února 2017 v průběhu hlasování o návrhu rezoluce, jejíž cílem bylo nestranné určení odpovědnosti za používání a výrobu chemických zbraní v Sýrii.

31.5.2017

Prezident Zeman by neřešil kontrolu vývozu zbraní. Podle Amnesty by to bylo porušení mezinárodního práva!

12.8.2016

Euro: České vrtulníky skončily v Libyi i přes zákaz OSN