Nobelova cena míru: zasloužený vítěz, zbývá ale ještě hodně práce

Generální tajemník Amnesty International Salil Shetty k ocenění Organizace pro zákaz chemických zbraní.

„Je to zasloužený vítěz a rozhodnutí, které potvrzuje mezinárodní zásady proti používání chemických zbraní a jiných zakázaných zbraní, které způsobují nevýslovné utrpení. Je to včasná připomínka všem vládám i těm, kteří bojují v ozbrojených konfliktech, že války mají pravidla, která musí být respektována.

Zákaz chemických zbraní je jedním z příkladů těchto důležitých pravidel, jejichž cílem je ušetření civilistů. Nedávná dohoda v Sýrii byla pozitivním krokem k odstranění zakázaných chemických zbraní z bojiště, nemůžeme však ztrácet z ohledu ani ohromnou lidskoprávní krizi v zemi. Nikdo nebyl za současné válečné zločiny v Sýrii včetně hrozivých útoků chemickými zbraněmi hnán k zodpovědnosti.

Konvenční zbraně jsou i nadále využívány k páchání masových krutostí. Dnešní oznámení musí přimět mezinárodní společenství k ukončení masových násilností v Sýrii a k adresování odpovědnosti za válečné zločiny spáchané všemi stranami konfliktu.“

6.3.2018

ČTK k Febiofestu - předá se i cena Amnesty International

2.3.2017

OSN: Rusko s Čínou zneužívají právo veta

Rusko a Čína již poněkolikáté zneužily práva veta na setkání Bezpečnostní rady OSN. Tentokrát veto zaznělo dne 28. února 2017 v průběhu hlasování o návrhu rezoluce, jejíž cílem bylo nestranné určení odpovědnosti za používání a výrobu chemických zbraní v Sýrii.

22.4.2017

Sýrie: Rada bezpečnosti OSN musí provést rozhodnou akci po chemickém útoku v Idlebu

Experti věří, že nervový plyn, jako sarin, byl nasazen ze vzduchu. Amnesty International prověřila a analyzovala desítky videí z útoku. Nejsmrtelnější chemický útok od roku 2013 následuje další použití chemických zbraní a rozšířené válečné zločiny páchané konvenčními zbraněmi.

31.5.2017

Rozhlas: Amnesty nesouhlasí s výroky prezidenta Zemana o vývozu zbraní