Nobelova cena míru: zasloužený vítěz, zbývá ale ještě hodně práce

Generální tajemník Amnesty International Salil Shetty k ocenění Organizace pro zákaz chemických zbraní.

„Je to zasloužený vítěz a rozhodnutí, které potvrzuje mezinárodní zásady proti používání chemických zbraní a jiných zakázaných zbraní, které způsobují nevýslovné utrpení. Je to včasná připomínka všem vládám i těm, kteří bojují v ozbrojených konfliktech, že války mají pravidla, která musí být respektována.

Zákaz chemických zbraní je jedním z příkladů těchto důležitých pravidel, jejichž cílem je ušetření civilistů. Nedávná dohoda v Sýrii byla pozitivním krokem k odstranění zakázaných chemických zbraní z bojiště, nemůžeme však ztrácet z ohledu ani ohromnou lidskoprávní krizi v zemi. Nikdo nebyl za současné válečné zločiny v Sýrii včetně hrozivých útoků chemickými zbraněmi hnán k zodpovědnosti.

Konvenční zbraně jsou i nadále využívány k páchání masových krutostí. Dnešní oznámení musí přimět mezinárodní společenství k ukončení masových násilností v Sýrii a k adresování odpovědnosti za válečné zločiny spáchané všemi stranami konfliktu.“

31.1.2019

Zákonodárci Spojených států nominovali vězněného ujgurského akademika Ilhama Tohtiho na Nobelovu cenu míru

13 zákonodárců z obou politických stran Spojených států nominovalo ujgurského akademika a bloggera Ilhama Tohtiho na Nobelovu cenu míru, argumentovali především jeho snahou o mírový rozhovor mezi etniky, konkrétně jeho vlastní skupinou a čínskou majoritou Han.

15.2.2019

Novinky: Lidskoprávní cena pro súdánského uprchlíka

5.10.2018

Nobelova cena za mír: Odvážná práce Denise Mukwegeho a Nadi Muradové zdůrazňuje nutnost bojovat proti beztrestnosti za znásilňování ve válce

30.10.2018

Nasrín Sotudíové byla udělena Cena PEN Kurta Tucholského za rok 2018

Nasrín Sotudíová, íránská právnička a lidskoprávní aktivistka, byla vyhlášena vítězkyní Ceny PEN Kurta Tucholského za rok 2018.