Turecko: Po třech letech od zranění Hakana Yamana stále žádná spravedlnost

Navzdory prokazatelným důkazům, nebyli policisté, kteří v roce 2013 zaútočili na istanbulského řidiče autobusu v domnění, že se účastní demonstrace, ani po 3 uplynulých letech identifikováni ani stíháni.
Hakan Yaman se stal obětí násilí ze strany policie a jen o vlásek unikl smrti. Očitý svědek natočil útok mobilním telefonem na video záznam - identifikace pachatelů by tedy neměla být nemožná. Nicméně prodlevy ve vyšetřování a následném zahájení stíhání nejsou v Turecku ojedinělé. Naopak se jedná o vcelku běžnou realitu, a to zejména v případech, ve kterých došlo k pochybení ze strany státního aparátu. Podobné jednání je ale ostudou pro jakoukoliv civilizovanou společnost, kde je základní skladební jednotkou právní stát. Nikdo - natož policie - by neměl stát nad zákonem. Nejsmutnější je fakt že Hakanův případ je pouze extrémní příklad násilí, které bylo vykonáno proti demonstrantům v průběhu zmiňované demonstrace v Gezi Parku.

11.6.2018

Turecko: Středoškoláci protestující proti špatné kvalitě vzdělání tvrdě potlačeni

Amnesty vyzývá odpovědné úřady - okamžitě prošetřete obvinění z mučení demonstrujících studentů.

2.8.2018

SÝRIE: Turecko musí zastavit násilí páchané ozbrojenými skupinami a svými jednotkami v Afrínu

Turecké jednotky umožňují syrským ozbrojeným skupinám páchat násilí na civilistech v severní části města Afrín.

1.6.2018

TURECKO

26.4.2018

Turecko a klima strachu: Tvrdé zákroky vlády dusí občanskou společnost

Vytrvalý a eskalující tlak omezil práci obránců lidských práv a zanechal většinu společnosti ve stavu neustálého strachu.