Aktivista Bayram Mammadov byl na základě smyšlených obvinění znovu zatčen

Ázerbájdžánský aktivista Bayram Mammadov byl zadržen 30. března a odsouzen k 30 dnům správní vazby za odpor vůči policejním příkazům. Amnesty International věří, že obvinění jsou vykonstruovaná.
Soudní slyšení proběhlo 2. dubna 2019. Bayram se u slyšení vyjádřil ke způsobu, jakým s ním bylo zacházeno. Jeho rodina i přátelé viděli modřiny, které měl v obličeji. Mladíkovi hrozí mučení a musí být bez okamžitě propuštěn. V minulosti již strávil 3 roky ve vězení na základě smyšlených obvinění a byl propuštěn 16. března, díky udělené prezidentské milosti. Krátce po propuštění se Bayram nechal slyšet, že nelituje svého činu, za který byl původně uvězněn (spolu s přítelem vytvořili protestní grafitti na sochu prezidenta) - rodina i blízcí přátelé věří, že byl opět zadržen právě kvůli tomuto výroku. Aktivista totiž poskytl rozhovor do novin.

7.5.2019

Aktivista Bayram Mammadov byl po měsíci propuštěn z vězení

Ázerbájdžánský aktivista Bayram Mammadov byl 29. dubna propuštěn z vazby, kde strávil 30 dní za údajný odpor vůči policejním příkazům.

20.3.2019

Giyas Ibrahimov a Bayram Mammadov, mladí aktivisté z Ázerbájdžánu jsou konečně na svobodě!

Mladí aktivisté byli propuštěni na základě prezidentské milosti udělené 16. března 2019.

19.10.2018

Ojub Titijev získal prestižní Cenu Václava Havla

Šéf organizace pro lidská práva Memorial v čečenském hlavním městě Groznyj, kterého zadrželi v lednu 2018, získal od Rady Evropy prestižní Cenu Václava Havla za lidská práva.

25.9.2018

Rusko: Lídr opozice znovu zatčen pár minut po propuštění z vazby. Vyzýval k pokojným protestům.

Amnesty žádá okamžité propuštění Alexeje Navalného.