Súdán: Smrt demonstrantů si žádá okamžité prošetření

Příkaz rozehnat poklidné protesty stál život stovku lidí!

Situaci komentuje Sarah Jacksonová, zástupkyně ředitele Amnesty pro východní Afriku:

„Je naprosto pobuřující a nepřijatelné, že to, co se potvrdilo jako naplánovaný útok na spící demonstranty, se teď prezentuje jako ´omyl´.

Nemyslné zabíjení demonstrantů musí být okamžitě zastaveno a ti, kdo jsou zodpovědní za krveprolití, včetně velení, musí být plně odpovědni za své činy.

Generální prokurátor a vedoucí soudní kanceláře by měli urychleně objasnit rady, které poskytli před odchodem ze zasedání, na kterém bylo toto rozhodnutí přijato. Svět musí pochopit, do jaké míry radili bezpečnostním silám o zákonnosti a přiměřenosti použité smrtící síly.

V návaznosti na toto přijetí odpovědnosti je nyní v zájmu transparentnosti naléhavější než kdy jindy, aby vojenské orgány umožnily mezinárodní kontrolu a vyšetřování ze strany Spojených národů a Africké unie o porušování lidských práv.“

Přečtěte si další souvislosti.

2.8.2018

SÝRIE: Turecko musí zastavit násilí páchané ozbrojenými skupinami a svými jednotkami v Afrínu

Turecké jednotky umožňují syrským ozbrojeným skupinám páchat násilí na civilistech v severní části města Afrín.

23.7.2018

Týden.cz o srbských vývozech zbraní do Kamerunu

2.7.2018

Jemen: Omezení humanitární pomoci vystavuje miliony civilistů velkému riziku

Koalice pod vedením Saúdské Arábie pokračuje v ukládání omezení pro vstup životně důležitého zboží do Jemenu zpustošeného konfliktem.

27.6.2018

Najdu tě – zabiju tě. Americké drony na Blízkém východě

Program dronů je jednou ze základních zbraní takzvané války proti terorismu (War on Terror), ve které je celý svět chápan jako bojiště. Program slouží jak pro špionáž, tak i pro precizní neutralizaci jednotlivých hrozeb národní bezpečnosti USA. V rámci tohoto programu americké zpravodajské služby spolupracují se svými evropskými spojenci – vyměňují data, provádí konzultace atd. V dubnu 2018 Amnesty International vyjádřila obavy ohledně možného zvýšení civilních obětí kvůli rozšíření operací za použití amerických dronů jak v rámci konfliktů, tak mimo ně.