Izrael: Bourání domů Palestinců je porušením mezinárodního práva

Izraelské úřady začaly s demolicí bytových domů v oblasti okupovaného Západního břehu Jordánu, který je pod přímou správou Palestinců. Nelegální postup Izraele kritizuje kromě Amnesty i Evropská unie.

V reakci na zprávy, že izraelské síly provádějí demolice až 16 činžovních domů ve čtvrti Wadi al-Hummus ve vesnici Sur Baher na okupovaném Západním břehu, Saleh Higazi, náměstek ředitele Amnesty pro Střední východ a severní Afriku říká: „Tyto demolice jsou zjevným porušením mezinárodního práva. Zároveň jsou ale součástí systematické praxe izraelských úřadů, které se na okupovaných územích snaží Palestince násilně vysídlovat. Takováto politika představuje válečné zločiny."

Izrael se pokouší demolice ospravedlňovat poukazem na bezpečnost a tvrdí, že domy jsou příliš blízko zdi/plotu, což nemá opodstatnění.

Pravda je taková, že izraelské úřady po desetiletí ve jménu bezpečnosti schvalují svévolná a nepřiměřená opatření, aby rozšířily svou kontrolu nad palestinským územím, aby vytlačily Palestince a celé jejich komunity z oblastí, které považují za strategické a nezákonně zbouraly desítky tisíc domů.

„Izrael musí okamžitě ukončit krutou a diskriminační politiku demolic domů a násilného vysídlování. Místo bourání domů Palestinců musí Izrael demontovat části zdi, kterou postavil na okupovaném palestinském území, včetně jejích částí v Sur Baher, které jsou v rozporu s mezinárodním právem.“

Saleh Higazi, náměstek ředitele Amnesty pro Střední východ a severní Afriku

"Ostatní státy jsou zodpovědné za vyvíjení tlaku na izraelské úřady, aby dodržovaly své povinnosti v rámci mezinárodního humanitárního práva a zajistily tak ochranu okupovaného palestinského obyvatelstva", dodává.

Podle Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Izrael za posledních 10 let zboural více než 1100 staveb v okupovaném Východním Jeruzalémě, vysídlil více než 2 000 lidí a zasáhl tak do života více než 6 000 lidí. Od 2. ledna 2019 do 17. července 2019 Izrael zbořil 126 staveb ve Východním Jeruzalémě, kde vysídlil 203 lidí a zasáhl tak do života 1036 lidem. Protiprávní přesun civilního obyvatelstva (okupační mocnosti) na okupované území je porušením Čtvrté Ženevské úmluvu a podle Římského statutu Mezinárodního trestního soudu představuje válečný zločin.

31.8.2019

MYANMAR: 2. VÝROČÍ MASAKRU ROHINGŮ? NESPRAVEDLNOST POKRAČUJE!

Před 2 lety spustili myanmarské bezpečností složky kampaň proti Rohingům, během které utekli stovky tisíc lidí do sousední Bangladéše. Žijí tam dodnes, v uprchlických táborech a zoufalých podmínkách.

19.2.2019

Izrael/Palestina: Online rezervační weby podporují rozšiřování osad a profitují z válečných zločinů

Airbnb, Booking.com, Expedia a TripAdvisor aktivně přispívají k porušování lidských práv Palestinců a Palestinek.

25.10.2018

Rohingové v Barmě stále čelí diskriminaci a dál utíkají do Bangladéše

Stovky Rohingů stále utíkají do Bangladéše, ti, co zůstali, čelí diskriminaci a porušování základních práv.

20.6.2018

Statisíce rohingských uprchlíků v Bangladéši v ohrožení kvůli povodním

U příležitosti Mezinárodního dne uprchlíků vyzvala Amnesty International mezinárodní společenství, aby urychlilo pomoc pro více než 900 000 rohingských uprchlíků, kteří v Bangladéši čelí problémům v důsledku monzunových dešťů.