Vítězství: těhotné dívky v Sieře Leone můžou chodit do školy!

Ministr školství v Sieře Leone s okamžitou platností zrušil několik let trvající diskriminační rozhodnutí vlády, které těhotným dívkám znemožnilo pokračovat ve studiu a skládat závěrečné zkoušky.

Krátce po vypuknutí epidemie eboly v roce 2015 nechala vláda v Sieře Leone uzavřít všechny školy. Po znovuotevření škol ale vláda těhotným studentkám zakázala pokračovat ve studiu a složit závěrečnou zkoušku. Bez dokončeného středoškolského vzdělání dívky navíc nemohly pokračovat ve studiu na vysoké škole. Zásadním způsobem tak bylo porušeno jejich právo na vzdělání.

Podpořím Amnesty ❤

Míra těhotných dívek je přitom v zemi vysoká. Oficiální statistiky uvádějí, že zhruba 28% dívek ve věku 15 až 19 let už mají dítě nebo jsou těhotné.

Marta Colomerová, zástupkyně ředitele pro západní a střední Afriku uvedla: „Dnes máme důvod k oslavám, protože tisíce těhotných dívek z celé země se budou moct vrátit do škol, až se znovu otevřou s ohledem na situaci kolem COVID-19.“

Dne 12. prosince 2019 Soudní dvůr Evropského společenství států západní Afriky (ECOWAS) rozhodl, že zákaz studia pro těhotné dívky by měl být zrušen. Zákaz napadla nezisková organizace Waves Sierra Leone, ve spolupráci s Equality Now a Institute for Human Rights and Development in Africa (IHRDA). Amnesty intervenovala jako amicus curiae („přítel soudu“).

20.5.2020

OSN vyzývá TripAdvisor k odpovědnosti

OSN vyzývá přes 100 společností zapojených do obchodních aktivit v nelegálních izraelských osadách k dodržování mezinárodních závazků.

21.1.2020

Myanmarská vláda čelí obvinění z genocidy Rohingů

Mezinárodní soudní dvůr v Haagu nařídil myanmarské vládě, aby přijala okamžitá opatření a zabránila tak genocidě muslimského etnika Rohingů.

13.12.2019

Migrační aktuality – prosinec 2019

Novinky z migrace

22.3.2019

Proč mají kluci horší známky? „České školství přeje hodným holčičkám“

Systém klasického známkování ve školách je velmi rizikový. Chlapci potřebují jiný styl výuky, a proto se do známek promítají i osobní postoje učitelů, říká v Duelu odbornice na vzdělávání Klára Laurenčíková. Hodnotí tak výsledky výzkumu, který ukázal, že chlapci dostávají na základních školách horší známky než dívky, přestože znalosti mají stejné.