Turecko: Odsouzení aktivistů je výsměch spravedlnosti a lidským právům

Čtyři aktivisti včetně bývalého vedení Amnesty odsouzeni za terorismus.

V reakci na absurdní rozsudky za členství nebo napomáhání v teroristické organizaci Fetullaha Gülena mj. pro expředsedu Amnesty boardu Tanera Kilice (6 let a tři měsíce) a exředitelku turecké sekce Amnesty Idil Eserovou (25 měsíců), napsal Andrew Gardner, výzkumník Amnesty pro Turecko, kolegům tenhle vzkaz:

Drazí přátelé,

dnešek, s odsouzením Tanera, Idil, Gunala a Ozlema, byl zdrcujícím zklamáním. Ale když se podíváme na pozitiva - nikdo z těchto čtyř nepůjde do vězení, dokud je v jednání odvolání. Sedm obránců lidských práv bylo osvobozeno.

Taner byl odsouzen k 6 letům a 3 měsícům vězení za členství v teroristické organizaci Fethullaha Gülena. Idil, Ozlem a Gunal byli odsouzeni na 25 měsíců za pomáhání teroristické organizaci Gülena.

Rozsudky jsou směšné, doufali jsme, že soud udělá všemu přítrž a zprostí viny všech 11 obránců lidských práv, obzvlášť v procesu, který postrádal jakékoli důkazy absurdních obvinění. Ale nestalo se. Soud se držel fantazií vládní mediální pomlouvačné kampaně a nepodložených obvinění státního zástupce.

Mluvil jsem s Tanerem; je zklamaný, ale nikoliv překvapený... je v pořádku a vám všem posílá pozdravy.

Co se stane teď?

Taner, Idil a další nejsou vystaveni riziku uvěznění, dokud pokračuje odvolací proces. Případ půjde k regionálnímu odvolacímu soudu, který zpravidla rozhoduje do jednoho roku. Pak to půjde na kasační soud, což znamená nejméně čtyři roky, než bude rozsudek definitivní a každá fáze znamená šanci na zproštění obžaloby! Případ Tanera čeká na vyřízení u Evropského soudu pro lidská práva, který by měl rozhodnout o případu dříve, než rozsudek nabude právní moci, s vyčerpáním všech odvolání v Turecku.

Udělali jsme, co bylo v našich silách. Naše snahy o obhajobu na všech úrovních za poslední tři roky byly tak dobré, jak mohly být. Teď jsme v situaci, kdy máme v následujících 4 nebo 5 letech milníky, abychom dosáhli zproštění obžaloby všech. Dnes jsme nedosáhli výsledku, jaký jsme chtěli, ale nakonec se tam dostaneme. Díky za veškeré vaše úsilí, nebylo marné. S vaší pomocí budeme nakonec úspěšní. Znovu to zvážíme, promluvíme si s Tanerem a ostatními a připravíme plán. Tak s námi zůstaňte i dál.

S  přáním všeho nejlepšího

Andy

14.7.2020

Čtyři aktivisti včetně bývalého vedení Amnesty odsouzeni za terorismus

25.2.2020

Obránci lidských práv před Istanbulským soudem

Dne 19.2.2020 proběhlo slyšení před Istanbulským trestním soudem. Rozsudek soudu zatím není znám. Všem jedenácti obráncům lidských práv hrozí až patnáct let ve vězení.

17.2.2020

Turecko: 11 statečných obránců lidských práv naposledy před soudem. Jde o vše!

Ve středu proběhne v pořadí už jedenácté slyšení Büyükadského procesu. Zřejmě se definitivně rozhodne o vině a nevině.

10.2.2020

Tanerovi hrozí až 15 let ve vězení. Rozsudek padne 19.2.

Státní zastupitelství během 10 soudních přelíčení nevneslo do případu žádný posun.