Amnesty International: Švédsko by mělo jasně deklarovat, že Juliana Assange nevydá do USA

Švédské úřady by měly dát záruku Velké Británii a Julianu Assangeovi, že nebude vydán do USA v souvislosti s WIkiLeaks, pokud opustí ekvádorskou ambasádu v Londýně a bude ve Švédsku čelit obvinění ze sexuálního násilí.
V návaznosti na jednání britského ministra zahraničí Willama Haguea s ekvádorskými úřady Amnesty dodala, že v případě spoluzakladatele WikiLeaks přišel čas prolomit patovou situaci.

„Pokud budou švédské orgány schopny veřejně potvrdit, že se Assange nakonec neocitne v letadle do USA, když se vydá švédskému soudu, vyřeší to hned dvě věci. Jednak to prolomí současnou patovou situaci a jednak to bude znamenat, že se ženy, které vznesly obvinění ze sexuálního napadení, dočkají spravedlnosti,“ řekla Nicola Duckworth, vrchní ředitelka pro výzkum Amnesty International.

Je důležité, aby státy prokázaly, že se vážně zabývají obviněními ze sexuálního násilí a že respektují práva žen, které podaly stížnosti a obvinily konkrétní osoby.

Amnesty International nemá žádné důkazy, že se Švédsko chystá vydat Assange do USA, ale je zřejmé, že strach z této možnosti hraje nemalou roli ve vzniku současné situace.

Amnesty International se obává, že vynucený převoz Juliana Assange do USA by jej za současných okolností vystavil skutečnému riziku závažného porušování lidských práv, včetně možného porušení jeho práva na svobodu projevu. Zároveň je velké riziko, že by byl ve vazbě v podmínkách, které porušují zákaz mučení a jiného krutého, nelidského či ponižujícího zacházení.

27.6.2018

Najdu tě – zabiju tě. Americké drony na Blízkém východě

Program dronů je jednou ze základních zbraní takzvané války proti terorismu (War on Terror), ve které je celý svět chápan jako bojiště. Program slouží jak pro špionáž, tak i pro precizní neutralizaci jednotlivých hrozeb národní bezpečnosti USA. V rámci tohoto programu americké zpravodajské služby spolupracují se svými evropskými spojenci – vyměňují data, provádí konzultace atd. V dubnu 2018 Amnesty International vyjádřila obavy ohledně možného zvýšení civilních obětí kvůli rozšíření operací za použití amerických dronů jak v rámci konfliktů, tak mimo ně.

12.10.2017

Zakladatelka liberální mešity v Berlíně: Jsme odpovědí na strach, ukazujeme smířlivou tvář islámu