Demolice palestinských osad: současný stav odráží nevyřešenou situaci na Blízkém východě

  Článek

Násilná vystěhování publikován 6.2.2012

Demolice palestinských domů na Západním břehu Jordánu pokračovaly i v roce 2011 ve zvýšeném tempu. Izrael těmito zásahy vystěhoval řadu palestinských rodin z jejich domovů. Počet vysídlených se oproti roku 2010 zdvojnásobil, podle údajů OSN jde už o tisíc osob. Více než polovinu těchto osob představují děti.

Zároveň na tomto území došlo k rozšiřování izraelských osad a ke zvýšení agresivního chování izraelských osadníků. Zpráva OSN uvádí 50-ti procentní nárůst útoků izraelských osadníků proti Palestincům v porovnání s rokem 2010, tedy nejvyšší počet od roku 2005. Izraelští osadníci také zničili či poškodili téměř 10000 palestinských olivových či jiných stromů, čímž zároveň zničili zdroj obživy pro stovky palestinských rodin. Poškození Palestinci přitom nemají možnost dovolat se vyšetření těchto útoků izraelskými orgány.

Násilné a nezákonné vysídlení ze strany izraelských úřadů hrozí 2300 beduínům žijícím v oblasti Jeruzaléma. Vysídlení by ohrozilo nejen jejich tradiční způsob života, ale i zdroj obživy. Kvůli pokračujícímu rozšiřování izraelských osad navíc čelí možné likvidaci také palestinaké obce v údolí Jordánu. V bezprostředním ohrožení demolice je také například škola Jahalin, která slouží vice než 70 beduínským dětem v oblasti Khan al-Ahmar východně od Jeruzaléma.

Izraelská armáda navíc nařídila demolici 21 domů a dalších staveb v beduínské osadě Hadidiya. Šestnáct z těchto provizorních staveb přitom věnovala postiženým rodinnám po demolici původních staveb v červnu 2010 palestinská samospráva a organizace poskytující pomoc. Izraelské úřady totiž demolují beduínská obydlí a zároveň nepovolují výstavbu nových, a to i provizorních staveb včetně stanů.

Tím Izraelská armáda nutí obyvatele Hadidiya žít v extrémě těžkých podmínkách. Není jim dovoleno stavět stálá obydlí, takže jsou nuceni žít ve stanech a provizorních přístřešcích. I ty však považuje izraelská armáda za ilegální. Velká část údolí Jordánu byla označena za “uzavřenou vojenskou zónu”. Obyvatelé osady Hadidiya stejně jako další palestinští usedlíci z údolí Jordánu proto žijí pod neustálou hrozbou násilného vysídlení.

Obyvatelé osady Hadidiya se díky tomuto přístupu nacházejí v neřešitelné situaci. Obrátili se proto na izraelský Nejvyšší soud, který ve věci vydal příkaz zabraňující až do řádného soudního rozhodnutí dalším demolicím s vyjímkou demolice “z naléhavých bezpečnostních důvodů”. K bezpečnostnímu riziku se má do 9. února vyjádřit armada, může se snadno stat, že jako “rizikové” označní všechny stavby. Obyvatelé Hadidiya se soudní cestou brání těmto demolicím již od osmdesátých let.

Zrychlující se expanze izraelských osad na úkor bouraných palestinských osad dohání Palestince na hranice přežití. Amnesty International a další organizace proto vyzvaly izraelskou vládu k zastavení demolicí a změně osidlovacích plánů, které porušují mezinárodní právo.

Aktuální petice

  Tibet

Zastavme nedobrovolné vzdělávání tibetských dětí v čínských školách!

Čínská vláda každoročně přemisťuje tisíce nejlepších studentů z tibetských základních škol ve věku od 11 do 15 let z jejich rodných měst do internátních škol v Pekingu a dalších vzdálených provincií studovat v třídách tzv. Tibetských vnitrozemských škol (v originále Neidixizang – 内地西藏班).

Aktuální počet podpisů: 2935

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...