Taliban v Afghánistánu ukamenoval ženu a muže

Taliban včera vykonal popravu ukamenováním, tuto informaci potvrdila Amnesty International. Muž a žena byli ukamenováni v provincii Kundúz na severu Afghánistánu. Pár se měl provinit společným útěkem z domova. Jedná se o první případ ukamenování, který se v Afghánistánu podařilo potvrdit od pádu Talibanu v roce 2001.

Místní zdroje sdělily Amnesty International, že muž a žena spolu uprchli do Pákistánu. Později se však do Afghánistánu vrátili. Obdrželi totiž zprávu, že jejich rodiny souhlasí s tím, aby se vzali. Namísto toho byli 15. srpna ukamenováni. O trestu rozhodl Taliban, který ovládá vesnici, v níž žili.„Taliban a další povstalecké skupiny vystupují vůči Afgháncům se stoupající brutalitou“, upozornil Sam Zarifi, ředitel AI pro Asii a Pacifik.Předchozí případ ukamenování byl Afghánistánu zaznamenán v roce 2005. Rozsudek údajně vynesli místní náboženští vůdci, Amnesty International však tento případ nemohla nezávisle ověřit. 9. srpna tohoto roku Taliban veřejně zastřelil ženu v provincii Bádhís, dopustit se měla údajného cizoložství.Amnesty International apeluje na afghánskou vládu i místní náboženské vůdce, aby tento zločin odsoudili. Organizace také vládu varovala, aby nepřistoupila na potlačování lidských práv ve jménu usmiřování s Talibanem a dalšími povstaleckými skupinami.Podle pracovníků Amnesty International by se vláda měla obrátit na Mezinárodní trestní soud s cílem vyšetřit válečné zločiny a zločiny proti lidskosti spáchané Talibanem a dalšími stranami konfliktu v Afghánistánu

12.10.2018

Aktuálně.cz: Egypt updělil 17 trestů smrti za útoky na kostely

10.10.2018

Vlády musí skoncovat s krutostí trestu smrti a podniknout kroky směřující k úplnému zrušení

10. říjen je od roku 2002 Světovým dnem boje proti trestu smrti.

29.8.2018

respekt: Saúdskoarabské aktivistce hrozí trest smrti

11.10.2017

Singapur stále popravuje za drogové delikty. Reformy nepomáhají

Singapur pokračuje v letitém porušování mezinárodního práva – odsuzuje lidi k trestu smrti povinně, bez vlivu názoru soudce.