Taliban v Afghánistánu ukamenoval ženu a muže

Taliban včera vykonal popravu ukamenováním, tuto informaci potvrdila Amnesty International. Muž a žena byli ukamenováni v provincii Kundúz na severu Afghánistánu. Pár se měl provinit společným útěkem z domova. Jedná se o první případ ukamenování, který se v Afghánistánu podařilo potvrdit od pádu Talibanu v roce 2001.

Místní zdroje sdělily Amnesty International, že muž a žena spolu uprchli do Pákistánu. Později se však do Afghánistánu vrátili. Obdrželi totiž zprávu, že jejich rodiny souhlasí s tím, aby se vzali. Namísto toho byli 15. srpna ukamenováni. O trestu rozhodl Taliban, který ovládá vesnici, v níž žili.„Taliban a další povstalecké skupiny vystupují vůči Afgháncům se stoupající brutalitou“, upozornil Sam Zarifi, ředitel AI pro Asii a Pacifik.Předchozí případ ukamenování byl Afghánistánu zaznamenán v roce 2005. Rozsudek údajně vynesli místní náboženští vůdci, Amnesty International však tento případ nemohla nezávisle ověřit. 9. srpna tohoto roku Taliban veřejně zastřelil ženu v provincii Bádhís, dopustit se měla údajného cizoložství.Amnesty International apeluje na afghánskou vládu i místní náboženské vůdce, aby tento zločin odsoudili. Organizace také vládu varovala, aby nepřistoupila na potlačování lidských práv ve jménu usmiřování s Talibanem a dalšími povstaleckými skupinami.Podle pracovníků Amnesty International by se vláda měla obrátit na Mezinárodní trestní soud s cílem vyšetřit válečné zločiny a zločiny proti lidskosti spáchané Talibanem a dalšími stranami konfliktu v Afghánistánu

28.4.2020

Týden.cz: Saúdská Arábie zakázala trest smrti pro nezletilé i trest bičování

25.10.2019

Bangladéš: Trest smrti pro 16 lidí v případu Nusrat Rafiové nic nevyřeší

Ředitel české Amnesty komentuje odsouzení 16 lidí k trestu smrti v Bangladéši.

10.10.2019

Malajsie: Nespravedlivé soudní procesy, tajné tresty smrti a odsouzení za drogové přestupky odhalují krutost trestu smrti

Je Světový den proti trestu smrti. Malajsie musí s novou legislativou začít plnit slib ohledně jeho zrušení.

14.5.2019

Asia Bibiová je konečně volná!

Pákistánská křesťanka Asia Bibiová se bezpečně dostala z Pákistánu do Kanady, kde získala azyl. Informaci 8. května oznámil její právník. O den později zprávu potvrdilo i pákistánské ministerstvo zahraničních věcí. Bibiová už se v Kanadě setkala se svými dětmi.