Sierra Leone: Každá osmá žena umírá během těhotenství a porodu

Každé osmé ženě v Sierra Leone hrozí, že zemře během těhotenství nebo při porodu. V celosvětovém měřítku jde o jednu z nejhorších bilancí mateřské úmrtnosti. Amnesty International to uvádí ve zprávě vydané v předvečer jednání světových lídrů o navýšení finanční pomoci rozvojovým zemím ve zdravotnictví.

Tisíce žen v Sierra Leone vykrvácí po porodu, většina z nich doma. Jiné umírají na cestě do nemocnice. Lékařskou péči, která by jim zachránila život, mnohé z nich odmítnou, protože na ni nemají dost peněz. Ve zdravotnických zařízeních rodí méně než pětina žen a pouze necelé polovině porodů asistuje porodní asistentka. Riziko mateřské úmrtnosti značně zvyšuje i tzv. ženská obřízka, která byla v Sierra Leone provedena přibližně 94 procentům žen.

„Přestože se místní vláda zavázala poskytnout těhotným ženám bezplatnou zdravotní péči, tisíce žen a dívek za ni musí platit, čímž je jim upíráno právo na život a zdraví,“ říká generální tajemnice Amnesty International Irene Khan, která dnes v hlavním městě Freetownu zahajuje kampaň za snížení mateřské úmrtnosti.

Právě o zlepšení přístupu ke zdravotní péči v rozvojových zemích budou o den později, 23. září, jednat světoví lídři na půdě Valného shromáždění OSN. Britský premiér Gordon Brown tu má oznámit rozhodnutí o další finanční podpoře zaměřené především na zdraví dětí a matek. Mezi příjemci pomoci má být podle očekávání i Sierra Leone.

„Další peníze jsou pro Sierra Leone absolutně nutné, přesto se nedostanou k nejvíce ohroženým ženám a dětem, které žijí v odlehlých oblastech,“ upozornila Irene Khan. Samotná finanční pomoc totiž problém nevyřeší. Příčinou mateřské úmrtnosti je zejména diskriminace a nízké sociální postavení žen. Ty jsou běžně provdány již v raném věku a nesmějí chodit do škol.

Amnesty International na svých setkáních s představiteli Sierra Leone apelovala za odstranění finančních překážek, které ženám a dívkám brání využívat zdravotní péči, a především pohotovostní porodní péči.

Konkrétní příklad:

22letá Yerie Marah zemřela na vykrvácení druhý den po porodu blízko svého domu ve vesnici Sokralla v oblasti Koinadugu. Její dítě zemřelo na následky podvýživy o 40 dní později. Yerie rodila 4. listopadu 2008 v nedostatečně vybaveném zdravotnickém zařízení za přítomnosti porodní asistentky, poté však začala silně krvácet. Přes naléhání zdravotníků odmítla převoz do nemocnice, protože tím nechtěla zatěžovat rodinný rozpočet. Doma pak vykrvácela.

Fakta a čísla:

Sierra Leone vykazuje jednu z nejhorších mateřských úmrtností na světě: na komplikace spojené s porodem tu umírá jedna z 8 žen, zatímco v rozvinutých zemích činí tento poměr 1: 4 500.

Téměř 20 procent žen v Sierra Leone nemá přístup k žádné předporodní zdravotní péči.

Ceny za lékařské úkony jsou v každé oblasti stanoveny jinak, například poplatek za provedení urgentního císařského řezu může podle dostupných informací dosahovat výše od 60 do 350 USD.

V šesti z 13 správních oblastí země nefunguje žádná porodní pohotovost.

Pouze 14 ze 38 nemocnic v zemi poskytuje komplexní porodní pohotovostní péči, naproti tomu žádné primární zdravotnické zařízení nenabízí ani základní porodní pohotovostní péči.

18.5.2018

Globální editování Wikipedie se zaměřilo na neznámé ženy, které hájí lidská práva po celém světě

Nadšenci Wikipedie z celého světa spojili 19. a 20. května síly, aby se zúčastnili celosvětového ,,Wikipedia edit-a-thon“ a podpořili tak mimořádné, i když neznámé ženy - obránkyně lidských práv, které zasvětily své životy boji proti nespravedlnosti.

15.2.2018

Teodora Vasquézová z El Salvadoru je na svobodě!

Měla být ve vězení 30 let, po 11 je volná. Bojovali jsme za ni při Maratonu psaní dopisů 2015.

22.12.2017

Ona dnes o kampani MeToo. Jak ji berou Češi?

25.7.2017

DVTV: Rozhovor s chirurgem, který odebíral v Číně orgány