Sierra Leone: Každá osmá žena umírá během těhotenství a porodu

Každé osmé ženě v Sierra Leone hrozí, že zemře během těhotenství nebo při porodu. V celosvětovém měřítku jde o jednu z nejhorších bilancí mateřské úmrtnosti. Amnesty International to uvádí ve zprávě vydané v předvečer jednání světových lídrů o navýšení finanční pomoci rozvojovým zemím ve zdravotnictví.

Tisíce žen v Sierra Leone vykrvácí po porodu, většina z nich doma. Jiné umírají na cestě do nemocnice. Lékařskou péči, která by jim zachránila život, mnohé z nich odmítnou, protože na ni nemají dost peněz. Ve zdravotnických zařízeních rodí méně než pětina žen a pouze necelé polovině porodů asistuje porodní asistentka. Riziko mateřské úmrtnosti značně zvyšuje i tzv. ženská obřízka, která byla v Sierra Leone provedena přibližně 94 procentům žen.

„Přestože se místní vláda zavázala poskytnout těhotným ženám bezplatnou zdravotní péči, tisíce žen a dívek za ni musí platit, čímž je jim upíráno právo na život a zdraví,“ říká generální tajemnice Amnesty International Irene Khan, která dnes v hlavním městě Freetownu zahajuje kampaň za snížení mateřské úmrtnosti.

Právě o zlepšení přístupu ke zdravotní péči v rozvojových zemích budou o den později, 23. září, jednat světoví lídři na půdě Valného shromáždění OSN. Britský premiér Gordon Brown tu má oznámit rozhodnutí o další finanční podpoře zaměřené především na zdraví dětí a matek. Mezi příjemci pomoci má být podle očekávání i Sierra Leone.

„Další peníze jsou pro Sierra Leone absolutně nutné, přesto se nedostanou k nejvíce ohroženým ženám a dětem, které žijí v odlehlých oblastech,“ upozornila Irene Khan. Samotná finanční pomoc totiž problém nevyřeší. Příčinou mateřské úmrtnosti je zejména diskriminace a nízké sociální postavení žen. Ty jsou běžně provdány již v raném věku a nesmějí chodit do škol.

Amnesty International na svých setkáních s představiteli Sierra Leone apelovala za odstranění finančních překážek, které ženám a dívkám brání využívat zdravotní péči, a především pohotovostní porodní péči.

Konkrétní příklad:

22letá Yerie Marah zemřela na vykrvácení druhý den po porodu blízko svého domu ve vesnici Sokralla v oblasti Koinadugu. Její dítě zemřelo na následky podvýživy o 40 dní později. Yerie rodila 4. listopadu 2008 v nedostatečně vybaveném zdravotnickém zařízení za přítomnosti porodní asistentky, poté však začala silně krvácet. Přes naléhání zdravotníků odmítla převoz do nemocnice, protože tím nechtěla zatěžovat rodinný rozpočet. Doma pak vykrvácela.

Fakta a čísla:

Sierra Leone vykazuje jednu z nejhorších mateřských úmrtností na světě: na komplikace spojené s porodem tu umírá jedna z 8 žen, zatímco v rozvinutých zemích činí tento poměr 1: 4 500.

Téměř 20 procent žen v Sierra Leone nemá přístup k žádné předporodní zdravotní péči.

Ceny za lékařské úkony jsou v každé oblasti stanoveny jinak, například poplatek za provedení urgentního císařského řezu může podle dostupných informací dosahovat výše od 60 do 350 USD.

V šesti z 13 správních oblastí země nefunguje žádná porodní pohotovost.

Pouze 14 ze 38 nemocnic v zemi poskytuje komplexní porodní pohotovostní péči, naproti tomu žádné primární zdravotnické zařízení nenabízí ani základní porodní pohotovostní péči.

5.10.2018

Nobelova cena za mír: Odvážná práce Denise Mukwegeho a Nadi Muradové zdůrazňuje nutnost bojovat proti beztrestnosti za znásilňování ve válce

18.5.2018

Globální editování Wikipedie se zaměřilo na neznámé ženy, které hájí lidská práva po celém světě

Nadšenci Wikipedie z celého světa spojili 19. a 20. května síly, aby se zúčastnili celosvětového ,,Wikipedia edit-a-thon“ a podpořili tak mimořádné, i když neznámé ženy - obránkyně lidských práv, které zasvětily své životy boji proti nespravedlnosti.

15.2.2018

Teodora Vasquézová z El Salvadoru je na svobodě!

Měla být ve vězení 30 let, po 11 je volná. Bojovali jsme za ni při Maratonu psaní dopisů 2015.

22.12.2017

Ona dnes o kampani MeToo. Jak ji berou Češi?