Obstrukce barmské vlády mohou stát lidské životy

Barmské úřady nadále blokují dodávky zahraniční humanitární pomoci do země. Amnesty International (AI) se domnívá, že záměrným znemožněním poskytování pomoci vláda Barmy/Myanmaru porušuje základní lidská práva.

"O záchraně lidských životů rozhoduje čas,” prohlásil Mika Kamae, předseda Asijsko-pacifického fóra Amnesty International v Hong Kongu.Barmská vláda tvrdí, že nepotřebuje podporu pro efektivní distribuci potravin a pomoci obětem přírodní katastrofy. Podle agentur OSN, nezávislých pozorovatelů, mezinárodních a místních humanitárních organizací se však podmínky pro statisíce lidí, jež byly cyklonem Nargis postiženy, zhoršují. Vláda Barmy však nadále neudělila víza expertům a humanitárním pracovníkům. Je třeba, aby vůdčí představitelé okolních asijských států naléhali na vojenské vedení země, které musí zhoršující se humanitární krizi okamžitě řešit. “Země spojené v Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN), Japonsko, Jižní Korea a Čína zaujímají nejlepší pozici při ovlivňování úřadů Barmy, které musí zrušit blokádu a otevřít cestu zahraniční pomoci,” řekl Mika Kamae.Cyklon Nargis, který zdevastoval deltu řeky Iravady, zabil desítky tisíc lidí a zanechal více než milion Barmánců bez domova, základních potravin, přístřeší či přístupu k lékařské péči. OSN odhaduje, že počet zasažených se pohybuje mezi 1 200 000 a 1 900 000 lidí, kteří potřebují okamžitou pomoc. Oficiální počty mrtvých vystoupaly na téměř 32 000 obětí. Tyto údaje však není možné důvěryhodně potvrdit. Úřad OSN v sobotu prohlásil, že počty mrtvých se pohybují od 63 000 do 100 000 obětí, zhruba 220 000 lidí se pohřešuje.

Více informací

Stanovisko Amnesty International ke konání referenda v Barmě/Myanmaru.

14.10.2019

V Polsku přituhuje. Výsledky právě proběhlých parlamentních voleb ukážou, jak moc

Amnesty zdokumentovala řadu oblastí, ve kterých se Poláci v současné době potýkají s lidskoprávními problémy - ve kterých #prituhuje.

20.2.2019

Vláda Nauru přijala zákon, který zásadně omezuje přísun zdravotnických prostředků pro uprchlíky

V reakci na zprávu, že vláda Nauru přijala zákon přísně omezující dodávky zdravotnických prostředků do Austrálie pro uprchlíky a žadatele o azyl, uvedla Meghna Abrahamová, ředitelka pro globální a tematické otázky Amnesty International:

13.8.2018

EU: Počet obětí na prahu Evropy ve Středomoří strmě narůstá

Počet lidí, kteří se utopili ve Středomoří nebo byli vráceni do příšerných detenčních zařízení v Libyi, prudce vzrostl. Je to důsledek evropských politik zaměřených na uzavření centrální středomořské cesty.

13.11.2018

Aun Schan Su Ťij zbavena nejvyšší pocty od Amnesty International

Lidskoprávní organizace odebrala Aun Schan Su Ťij svou nejvyšší poctu, cenu Velvyslankyně svědomí.